Han ble egentlig vraket: Departementet hemmeligholder rapporten om at alt gikk rett for seg

2 weeks ago 12



Det har kommet et varsel om forsvarssjef Eirik Kristoffersens vei til topps i Forsvaret. Forsvarsdepartementet sier alt skal ha gått riktig for seg, men nekter å dele rapporten.

Deler av forsvarssjef Eirik Kristoffersens karriereløp har vært under lupen, men Forsvarsdepartementet hemmeligholder rapporten. Foto: Lise Åserud / NTB

Publisert: 16.04.2024 15:25

Eirik Kristoffersen gjorde lynrask karriere da han tok over som forsvarssjef i 2020. I fjor kom det et varsel til internrevisjonen i Forsvarsdepartement. Det handlet om at en sentral politiker skal ha blandet seg inn i ansettelsen av Kristoffersen i 2020.

Senere har varslingssaken utviklet seg til å gjelde et helt annet opprykk, nemlig i 2017 da Kristoffersen ble sjef i Heimevernet.

Den gangen ble han først vraket til jobben. Men så klatret han fra bunnen til toppen av listen. Det viser dokumenter som Aftenposten har fått innsikt i. Denne snuoperasjonen ble i 2018 omtalt av Klassekampen.

Nå er disse dokumentene plutselig blitt aktualisert igjen med dette nye varselet.

Aftenposten har i flere uker forsøkt å få innsyn i både varselet og rapporten. Forsvarsdepartementet hemmeligholder alt.

Hvorfor er ansettelsesprosessen av Kristoffersen i 2017 så hemmelig at den ikke kan deles med offentligheten?

Nekter å gi innsyn

Aftenposten har bedt om innsyn i selve varslingssaken, som nå er avsluttet. Den hemmeligholder Forsvarsdepartementet. Det eneste de ønsker å opplyse om, er at de ikke har funnet ut at det har skjedd noe kritikkverdig.

Internrevisjonen i departementet har undersøkt om ansettelsesprosessen var forsvarlig og i tråd med regler om kvalifikasjonsprinsippet, likebehandling og etterprøvbarhet.

«Det er ikke sannsynliggjort brudd på de nevnte prinsippene i ansettelsesprosessen», ifølge saksbehandler.

På forespørsel om å gi innsyn i rapporten, velger departementet hemmelighold. Årsak: Dokumentet anses som organinternt. Dette betyr at de kan velge å ikke gi innsyn, men de kunne også ha valgt å dele rapporten.

Tidligere i år fikk Aftenposten delvis innsyn i en varslingssak mot tidligere stabssjef i Forsvaret, Elisabeth Natvig.

Da hadde rapporten blitt sendt til Forsvaret og var dermed ikke å betrakte som intern.

Departementet vil ikke svare på om de har sendt varslingsrapporten til Forsvaret eller forsvarssjefen for kommentarer eller kontradiksjon.

Forsvarssjefen ønsker heller ikke å svare på om han har fått lese rapporten om seg selv.

– Hvorfor er ansettelsesprosessen av deg i 2017 så hemmelig at du ikke ønsker å dele hverken varselet eller innholdet?

Kristoffersen svarer ikke på spørsmålet. Via sin presseavdeling har han i stedet bedt om å bli sitert på at han ikke har vært del av sin egen ansettelse. Og at han derfor ikke synes det er naturlig å kommentere saken.

Departementet forsvarer hemmeligholdet med at rapporten er intern. Og at det er avgjørende for tilliten i varslingssaker at informasjon som gis ikke blir kjent offentlig.

Ble vraket. Fikk jobben

La oss gå tilbake til 2017 da det hele startet.

Det var springbrettet til en toppkarriere i Forsvaret for Kristoffersen. Han ble utnevnt som ny sjef i Heimevernet. På veien dit hadde han danket ut flere kompetente kolleger med mye lengre fartstid.

Kristoffersen kom den gangen fra Forsvarets operative hovedkvarter som brigader, før det som nestkommanderende i Forsvarets spesialstyrker.

Aftenposten har fått se innstillingene til jobben.

Dokumentene viser at Eirik Kristoffersen først ble vraket til jobben som heimevernssjef.

Kristoffersens navn sto ikke engang på listen over de tre kandidatene som ble innstilt til stillingen. I en kort begrunnelse sto det at Kristoffersen hadde for smal tjenestebakgrunn:

«Han når ikke opp i konkurransen da han har smalere tjenestebakgrunn, samt noe kort tid i grad. Kristoffersen bør nå skaffe seg kompetanse og erfaring fra FOH (Forsvarets operative hovedkvarter, red.anm.).

Fire måneder senere kommer det en ny innstilling fra forsvarsstaben. Da har Kristoffersen karret seg opp fra bunnen til toppen av listen. I september 2017 troner han helt øverst.

Den kandidaten som tidligere var storfavoritt til å få jobben, er rykket ned på en annenplass.

Nå trekkes Kristoffersens manglende erfaring frem som noe positivt:

Kristoffersen gjennomførte et meget godt intervju. Han har bred erfaring fra Hæren generelt og fra spesialstyrkene spesielt, med et betydelig antall deployeringer til skarpe operasjoner. Han er systematisk og samarbeidsorientert med evne til utvetydig ledelse og konstruktiv tilnærming til utfordringer og problemstillinger. Han har i sin karriere demonstrert eksepsjonell handlekraft og fremragende lederskap.
Forsvarssjefen mener at brigader Kristoffersen er et talent med et stort potensial for videre karriere i Forsvaret. Han er ung i alder, og har meget gode muligheter for en videre karriere i Forsvaret etter å ha innehatt stillingen som sjef Heimevernet.
«Smalere tjenestebakgrunn». Slik beskrev Tom Simonsen Eirik Kristoffersen. Fire måneder etter skriver Simonsen at Kristoffersen er rett mann for jobben. Foto: Olav Standal Tangen / Forsvaret

Daværende HR-sjef i Forsvaret, Tom Simonsen, har signert begge innstillingene. Han vil ikke svare på om han er blitt intervjuet av internrevisjonen om saken.

Aftenposten har spurt ham om innstillingen han først skrev, der han vurderte at Kristoffersen hadde «smalere tjenestebakgrunn».

Hva endret seg på de fire månedene som gikk, da Simonsen skrev at Kristoffersen hadde «bred erfaring»?

Det vil ikke Simonsen svare på.

Read Entire Article