Helseminister Vestre arver problemet med nye SUS

1 week ago 10



AFTENBLADET MENER: Er en helseminister med hytte i Rogaland godt nytt for Nye SUS? Det spørs, men nå har Ap's stjerneskudd alles øyne på seg.

Nye SUS, fortsatt ikke åpnet. Foto: Fredrik Refvem

Publisert: Publisert:

For mindre enn 10 minutter siden

iconLeder

Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Stavanger Aftenblads meninger og analyser.

Etter at helseminister Ingvild Kjerkol ble tatt i fusk på masteroppgaven sin og måtte trekke seg, har de fleste kilder pekt på at det ville bli næringsminister og nestleder i Arbeiderpartiet, Jan Christian Vestre, som ville få denne tunge statsrådsposten. Og slik ble det.

I et ekstraordinært statsråd fredag ble det klart at kabalen ble som følger: Vestre går fra nærings- til helsedepartementet. Han erstattes som næringsminister av fiskeriminister Cecilie Myrseth, som i sin tur erstattes av en helt ny statsråd, Marianne Sivertsen Næss, som sitter på Stortinget for Finnmark Ap.

Skulle Vestre ha ambisjoner om en dag å erstatte Jonas Gahr Støre som partileder og statsministerkandidat, er posten som helseminister bra å ha på cv-en. God, offentlig helse og omsorg står høyt på agendaen i Arbeiderpartiet, og den som har jobben som statsråd på området har automatisk høy status. Støre selv gikk fra jobben som populær utenriksminister til helsedepartementet i 2012 nettopp for å få bredden i erfaring som var nødvendig for å kunne avløse Jens Stoltenberg.

Å være helse- og omsorgsminister er en av de absolutt mest krevende postene i en norsk regjering. Det er store utgifter, det står om liv og helse, det er opprivende konflikter mellom by og land – og det er nesten bare kjeft å få.

Helseminister Vestre har hytte på Haugalandet. Det gjør ham jo ikke til rogalending, langt mindre til jærbu, men likevel. Hans (svake) tilknytning til Rogaland vil nok føre til en form for forventning. Kan han, i sterkere grad enn sin forgjenger Kjerkol, sørge for fortgang i å få det nye sykehuset ferdig?

For det er en suppe, fortsatt. Åpningen av første byggetrinn er utsatt på ubestemt tid på grunn av problemer med å få bygget ferdig. Flere uenigheter mellom byggherren og underleverandører vil ende i retten.

Men enda mer bekymringsfullt er at neste byggetrinn er fullstendig i det blå. Hele Sør-Rogaland kan komme til å måtte leve med et sykehus som holder til på to ulike steder i veldig lang tid.

Dagens ordning, der sykehuset selv må dekke store deler av byggekostnaden over driftsbudsjettet, har gitt en mer eller mindre permanent økonomisk krise for SUS og Helse Stavanger. Kjerkol har kommet med endringer i finansieringsmodellen for slike milliardprosjekter, som bedre rente og lavere krav til egenkapital. Men ledelsen ved SUS, og flere med dem, hadde håpet at staten ville ta en større del av regningen.

Skulle Vestre lykkes i å sette telemarksnedslag og faktisk fikse den ennå uhåndterlige finansieringsmodellen for helsebygg, vil det være en stor fjær i hatten for ham, og for Ap. Og en stor fordel for dem som skal bruke helsetjenestene.

Publisert:

Publisert: 19. april 2024 15:46

Read Entire Article