Her bygger de strøm til Melkøya – tirsdagen kan endre alt

3 days ago 10



Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum var imot Melkøya-vedtaket han stilte seg bak i august i forfjor. Han trodde ikke engang det var teknisk og praktisk mulig å gjennomføre det.

Nå prøver Senterpartiet å samle et flertall om Melkøya i Stortinget. De vil hindre at anlegget drives med strøm fra land.

Hele grunnlaget for vedtaket var at det skulle produseres mer strøm i Nord-Norge. Det går ikke, sier Vedum.

– Den nye krafta har ikke kommet, og det blir vanskeligere og vanskeligere å bygge ut ny kraft. Og da må vi heller satse på mer drift av gasskraftverkene på Melkøya, og heller bygge ut det vi kaller karbonfangst og -lagring, sier Vedum.

Vedum viser til Høyesteretts dom i Fosen-saken som bevis for at det er vanskelig å bygge ut mer kraft. Men dommen var ingen nyhet: Den kom nesten to år før regjeringen gikk ut med sin beslutning om Melkøya.

– Mener du med handa på hjertet at du trodde det var realistisk når du sto på pressekonferansen med Støre at man skulle klare å ha nok energi før man satte i gang med dette?

Trygve Slagsvold Vedum fotografert ved sjøen under et besøk i Alta

Sp-leder Vedum hadde ikke troen, men stilte seg likevel bak elektrifiseringen av Melkøya. Dagen før saken skal opp i Stortinget er han på besøk i Finnmark.

Foto: Hanne Larsen / NRK

Vedum gjentar at Senterpartiet tapte saken i regjeringen, og NRK spør om igjen om han trodde det var mulig å skaffe nok kraft.

Jeg var veldig usikker på det da òg.

Ser du at dette kan virke lite troverdig?

Jeg ser at det er sånn politikk noen ganger kan være. At man er en juniorpartner i regjering, og da vinner man noe og taper annet, sier Vedum.

Omkring sju av ti finnmarkinger har sagt at de er imot elektrifiseringen. (Meningsmålingene er gjort for NRK og Amedia.)

Senterpartiet deler frykten som mange har gitt uttrykk for: At Melkøya skal suge Finnmark og resten av Nord-Norge nærmest tom for kraft, slik at det ikke blir noe igjen til å bygge opp annet næringsliv.

En kraftig brems for utviklingen av Finnmark var likevel ikke nok til at Sp kastet kortene og forlot regjeringen. Det skjedde først med neste kraftsak som Sp var uenig i, over ett år senere.

Grunnarbeider for trafostasjon ved Hyggevann i Hammerfest, Statnett. Gravemaskiner, dumpere og lastebiler

Ved Hyggevatn i Hammerfest bygges den store trafostasjonen som skal gjøre det mulig å sende nok kraft til gassfabrikken på Melkøya.

Foto: Allan Klo / NRK

Milliardene ruller allerede

Halvannet år etter regjeringens vedtak ruller milliardene i Finnmark.

Equinor bygger for 16 milliarder på Melkøya. Statnett bruker omkring 4 milliarder til linjer og trafoer på land.

Espen Hansen i Hammerfest Høyre står foran et stort skip som ligger til kai

Espen Hansen mener det er useriøst å rokke ved byggeplanene nå.

Foto: Allan Klo / NRK

Espen Hansen er lokalpolitiker for Hammerfest Høyre. Han ser med vantro på det som utspiller seg på Stortinget.

– Det er inngått avtaler, det er brukt masse penger, det er masse lokale bedrifter som nå er engasjert her. Og så er det faktisk enkelte seriøse partier som nå vurderer å stoppe dette. Det tenker jeg er en hån mot hele landsdelen.

Hansen regner med lange rettssaker og frykter konkurser i lokalt næringsliv dersom byggetillatelsene blir trukket tilbake.

Vedum mener mye av utbyggingen er nyttig uansett.

– En del av tingene som er påbegynt, må vi bare fullføre. Men så kan man ikke lukke øynene for at når det ikke blir nok kraft, så blir det for dyrt for folk og for dyrt for næringslivet. Derfor er det veldig spennende på Stortinget om det er mulig å få flertall for noen av forslagene.

På tirsdag 6. mai skal Stortinget igjen behandle elektrifiseringen av Melkøya. Mange parti vil stoppe prosjektet, men det er veldig usikkert om noen av forslagene får flertall.

Stortinget spriker

Et flertall av representantene på Stortinget er på en eller annen måte misfornøyd med opplegget for å drive Melkøya med strøm fra land.

Men det betyr ikke nødvendigvis at de samles om å stoppe arbeidene som nå er i gang.

Saken er behandlet i energi- og miljøkomiteen, og det ble mildt sagt komplisert. Ulike grupperinger står bak en lang rekke forslag til endringer.

Finnmarkinger som frykter rasert natur, vil neppe finne trøst i flertallets forslag: Arbeiderpartiet, Høyre og KrF ber om at regjeringen sikrer fremdrift for prosjekter som kan gi tilstrekkelig kraft til Melkøya.

De som ligger lengst frem i løypa, er de 11 vindkraftverkene som ble sendt på høring i fjor høst, pluss en utvidelse av vannkraftverket i Alta. (Se NVEs oversikt her.)

Vindkraftanlegg ved Kjøllefjord i Lebesby kommune

Vindkraftanlegget som dette ved Kjøllefjord blir et vanlig syn i Finnmark hvis Melkøya skal få kraft fra land.

Foto: Allan Klo / NRK

SV, Rødt, Venstre og MDG står for det stikk motsatte. De vil avvise vindkraftsøknader som gir inngrep i urørt natur, reinbeiter eller viktige friluftslivsverdier.

KrF dannet flertall med Høyre og Arbeiderpartiet i hovedspørsmålet om utbyggingen: De ville ikke trekke tilbake byggetillatelser som allerede er gitt, og der byggearbeidene i Finnmark allerede er i gang.

Samtidig vil KrF ha gasskraftverk med fangst og lagring av karbon på Melkøya eller i nærheten. Her står de sammen med Venstre, Sp, SV, Rødt og MDG.

I ettertid har KrFs landsmøte skjerpet tonen. Møtet krevde at elektrifisering av Melkøya må utsettes «inntil stabile energiløsninger er nærmere vurdert og etablert».

For Senterpartiet var det ikke noe absolutt krav med fangst og lagring av karbon.

Sp står også bak et forslag sammen med Frp om å droppe kraftforsyningen fra land og samtidig utvide dagens forurensende gasskraftverk.

Den mest radikale løsningen på strømknipa i Finnmark er det MDG som står for. De vil avvikle og stenge hele gassproduksjonen på Melkøya fra 2030.

Publisert 05.05.2025, kl. 21.52 Oppdatert 05.05.2025, kl. 22.05

Read Entire Article