– Jaaa-haha, skrek Jarl Magnus Riiber selv nede på sletta.
Han hadde hoppet bakken ned etter at juryen valgte å gå ned flere avsatser før nettopp han skulle hoppe.
Det viste seg å spille liten rolle. Den norske trollmannen strakk seg bakken ned - helt til 139 meter.
– Jeg er veldig fornøyd. Det var et fantastisk skihopp og nå er det bare til å gå ut og nyte, sa Riiber til NRK i Granåsen før han hastet videre.
Riiber leder nå med hele ett minutt og 14 sekunder på Ryota Yamamoto foran langrennsdelen.
– Jeg var nervøs i dag også. Det var litt «payback time» etter gårsdagen. Det var mange følelser og mye hopping som jeg måtte få ut, sa Riiber i et intervju med FIS rett etterpå.
– Helt spinnvilt
NRK-ekspert Magnus Moan var mektig imponert over det det norske laget nettopp hadde levert.
– De går ned fire bommer og så hopper han 139 meter! Det er rett og slett helt spinnvilt. Han gjør sitt kanskje beste hopp i hele VM, kommenterte Magnus Moan for NRK Radio.
– Jeg får helt frysninger. Rått, la NRK-eksperten til.
Lørdag var det bare toppen av kransakaka for en mektig, norsk laginnsats.
Norsk dominans
Jens Lurås Oftebro hoppet 133 meter, Simen Tiller 135, Jørgen Graabak 136,5 –mens Espen Bjørnstad hoppet bakken ned med et hopp på hele 138,5 meter.
SE HOPPET! Jarl Magnus Riiber er inne på noe stort også denne lørdagen.
Før Riibers kjempehopp lettet også Graabak litt på sløret rundt hvordan det siste døgnet har vært for den norske kombinertleiren.
– Jeg er veldig fornøyd med egen innsats. Det har vært et veldig krevende døgn, så å levere denne her, det er en prestasjon jeg er veldig stolt av, sa Graabak til NRK.
Under langrennet som starter klokka 14:30 går Riiber altså først ut i sporet.
Men det er defintivt flere nordmenn som kommer til å melde seg på:
Bjørnstad er nummer tre (+1:19), Tiller nummer seks (+1:39) og Graabak går ut som nummer sju (+1:52). Innimellom der ligger også et par sterke konkurrenter i Julian Schmid (Tyskland) og Johannes Lamparter (Østerrike).
– Det er en veldig hard løype og jeg må være fokusert helt frem til målstreken, sa Riiber etterpå.
– Du verden som han flyr!
Mesterkapet i Trondheim er blitt preget av mye vær og vind. Lørdagens konkurranse var intet unntak, og flere av hopperne ble sittende og vente på toppen for å avvente vindkulene.
Noen hoppere fikk svært gunstige forhold nedover bakken, for eksempel franske Marco Heinis som fikk til et svev på hele 136 meter.
Simen Tiller var en annen som klasket til. Også han hoppet bakken ned og opprettet samtidig en luke ned til Heinis på hele 56 sekunder.
PUNKTUM: Jarl Magnus Riiber skaffet seg et magisk utgangspunkt foran langrennet i det som blir hans VM-farvel.
Foto: NTB– Det er et herlig hopp av Simen Tiller. Han er utrolig flink til å holde overkroppen sin lav i det han kommer på hoppkanten. Han får kontakt med skiene sine med en gang og du verden som han flyr nedover. Utrolig godt levert av Tiller, kvitterte NRK-ekspert Magnus Moan ut via sendingen på NRK Radio.
Gir seg etter VM
Riiber varslet i vinter at årets sesong blir hans siste. Foran lørdagens jaktstart sto han med totalt 10 VM-gull, to av dem har han tatt under Ski-VM i Trondheim så langt.
En annen som takker av etter VM er Espen Bjørnstad. 31-åringen kommer til å satse videre som spesialhopper.
Det så ut som en grei vudering da veteranen suste ned til 138,5 meter. Dermed skaffet også han seg et meget godt utgangspunkt foran langrennsdelen.
TAPRE SMIL: Men det ble en litt sur bronse på det norske laget fredag.
Foto: NTBBinding skapte kaos
I går var det igjen fullt kaos i kombinertsporten da Norge mistet Jørgen Graabaks poeng i hopprennet etter bruk av en ureglementert binding.
Det tyske laget la inn protest, noe som gjorde at det norske laget gikk ut som nummer fem i sporet under lagkonkurransen. Til slutt endte det opp med bronsemedalje – Tyskland vant.
Også tidligere under mesterskapet har tyskerne vært hissige på protestknappen i retning Norge. Graabak har slitt så langt under VM på hjemmebane, og fredagens lagkonkurranse bidro bare til å forsterke den trenden.
Publisert 08.03.2025, kl. 10.33 Oppdatert 08.03.2025, kl. 10.56