AFTENBLADET MENER: Det er et ørlite håp om at hotellhullet i Tanke Svilands gate endelig kan fylles.
Publisert: Publisert:
For mindre enn 20 minutter siden
Leder
Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Stavanger Aftenblads meninger og analyser.
Denne uken skjedde det trolig mer enn det har skjedd på de foregående 11 årene som det såkalte «hotellhålet» har ligget som et gapende sår i Tanke Svilands gate i Stavanger.
Først ga Stavanger bystyre, med knappest mulige margin, grønt lys til Base og Atons nye reguleringsforslag. Planen innebærer å bygge et 27 meter høyt bygg som gir plass til 80 boliger, et hotell med 115 rom og 3700 kvadratmeter med annen næringsvirksomhet.
Så ble det klart at familien Madland og deres selskap Aton, som startet prosjektet og som de seks siste årene har eid hullet sammen med eiendomsutvikler Alfred Ydstebø og Base-gruppen, nå går ut av prosjektet og blir erstattet av Ugland-familien fra Grimstad.
Hullet i Tanke Svilands gate har kostet partene Aton og Base flere titalls millioner kroner etter at de inngikk samarbeidet om å utvikle tomten i juni 2019. Og kostnadene øker for hver dag som går uten aktivitet i hullet.
– Det er riktig at hotell var en del av den opprinnelige planen, men akkurat nå er det mer sannsynlig at det blir et bygg bestående av boliger, kontorer og annen næringsvirksomhet for å aktivisere gateplan, sa Alfred Ydstebø den gangen.
Nå er altså hotell inne igjen.
Ydstebø har sammen med Ugland-familien etablert eiendomsselskapet Saxon Property. Ifølge Alfred Ydstebø har samtalene mellom partene pågått «en tid».
Det var i 2010 utbygger Kjell G. Madland fikk politikerne med seg på planen om å bygge et konferansehotell i Tanke Svilands gate. I 2014 hadde planene kommet så langt at det var gravd et svært hull i bakken. Men lenger har ikke prosjektet kommet, etter at oljeprisfallet i 2015 og nedturen i den lokale økonomien satte en full stopp for hotellprosjektet.
På over ti år har det ikke vært mulig for andre å ferdes i området på skikkelig vis, for både fortau og sykkelfelt gikk med i hullet. Naboene har måttet leve med dette i år etter år. Hullet ble et symbol både på utbyggeres makt og politikeres avmakt. Partiet Rødt så til og med sitt snitt til å starte valgkampen sin i 2023 i «hålet».
De to utbyggerne la fram en ny reguleringsplan – altså et nytt forslag, som det tok lang tid å få behandlet politisk. Politikerne stoppet dagbøtene det forrige politiske flertallet hadde innført. Fylkeskommunen stoppet imidlertid det nye byggeprosjektet, blant annet fordi planen ikke tilfredsstilte de daværende krav til uteareal per boenhet.
Både utbyggere og politikere har på hver sitt vis sviktet i dette prosjektet. Og i mellomtiden har hullet bare blitt brukt som tilholdssted for noen hettemåker.
Det er bra at det endelig skjer noe. Men «hotellhålet» vil nok forbli et prosjekt verken kommunen eller utbyggerne kan være veldig stolte av. Det har vært et eneste langt rot.
Publisert:
Publisert: 29. mars 2025 08:32