Høyeste antall smittetilfeller på syv år. Nå får gravide tilbud om kikhostevaksine.

2 weeks ago 10



Sterk økning i antall tilfeller av kikhoste etter pandemien. Vaksine til gravide skal gi beskyttelse til spedbarn før de får egen vaksine.

Kikhostesmitte er mest alvorlig for spedbarn. Derfor tilbys gravide nå vaksine. Foto: Shutterstock

Publisert: 18.04.2024 10:16

– Til og med mars i år har vi det høyeste antallet tilfeller av kikhoste på syv år, sier overlege Margrethe Greve-Isdahl ved Avdeling for smittevern og vaksine hos Folkeinstituttet.

For å komme et større utbrudd i forkjøpet, tilbys gravide nå gratis kikhostevaksine.

Fra mai får gravide fra uke 24 i svangerskapet tilbud om gratis kikhostevaksine for å beskytte barnet etter fødsel og frem til de får vaksine ved tremånedersalder.

Folkehelseinstituttet startet vurdering av kikhostevaksine for gravide i 2018. I 2019 konkluderte de med at både sikkerheten for den gravide og fosteret og beskyttelsesgraden for nyfødte var høy.

Men så kom pandemien med tilnærmet full stopp i tilfeller.

– Det vanlige før pandemien var 2000–4500 tilfeller av kikhoste i året. I 2020 og 2021 var det henholdsvis 38 og 44 meldte tilfeller, sier Greve-Isdahl.

I fjor gjorde smittetilfellene et byks igjen, og endte på litt over 1200 meldte tilfeller. I høst ble det etter Folkehelseinstituttets anbefaling vedtatt i statsbudsjettet for 2024 at gravide i 2. og 3. trimester skal tilbys vaksine.

Mest kritisk for de yngste

– Det er i slutten av svangerskapet at det er mest aktiv overføring av mors antistoffer til morkaken, slik at barnet får beskyttelse. Med vaksinen er barnet over 90 prosent beskyttet mot alvorlig sykdom og over 95 prosent beskyttet mot dødsfall som følge av kikhoste frem til de selv starter vaksinasjon, så det er en veldig god beskyttelse, sier Greve-Isdahl.

Kikhoste er svært smittsomt, og smitten er farligst for de aller yngste.

– De får typisk kraftige hosteanfall der de ikke klarer å puste ordentlig, og kan bli knall røde i ansiktet. De minste barna har ofte behov for sykehusinnleggelse, og i verste fall kan kikhostesmitte hos nyfødte gi kritiske forløp som hjerneskade eller dødsfall, sier Greve-Isdahl.

Kikhostevaksine gis til barn ved 3, 5 og 12-månedersalder, så vaksinen til gravide skal gi beskyttelse de tre første månedene av barnets liv frem til barnevaksinasjonsprogrammet starter.

Boosterdoser gis til barn i 2. klasse og 10. klasse.

Les også

Økt bruk av medisiner for ADHD, angst og depresjon hos unge under pandemien

Vil ikke gå i samme felle som Danmark

Margrethe Greve-Isdahl understreker at vi i Norge er gode til å overvåke kikhostetilfeller, men at utbrudd kan komme raskt. Derfor er det viktig å reagere når smittepilene peker oppover, og ikke komme i samme situasjon som for eksempel Danmark gjorde i 2019.

– Vi ser at de landene som har fått utbrudd i den siste tiden, ikke har hatt vaksinasjonstilbud til ungdom for eksempel. I Danmark var dette tilfellet, der vi så et utbrudd i 2023. Andre land kan også ha en befolkning som ikke har høy grad av vaksinerte som årsak.

Vi har også havnet i en situasjon med «smittegjeld» etter pandemien, da få ble eksponert for smitten. Er man ikke nylig vaksinert, kan man forvente at flere blir syke samtidig, sier Greve-Isdahl.

– Hva med de som nylig har tatt kikhostevaksine før de ble gravide, får barnet antistoffer da?

– Vi ser at de som har tatt kikhostevaksine i løpet av de siste to årene før de ble gravide, har omtrent halvparten av effekten sammenlignet med å ta vaksine i svangerskapet, sier Greve-Isdahl.

Vaksinen til gravide blir anbefalt i svangerskapsuke 24, slik at det er god tid til å overføre antistoffer til barnet, og det også blir mulig å gi beskyttelse til de fleste barn som blir født før tiden.

Kikhostevaksine anbefales hvert tiende år for voksne, og tas sammen med blant annet stivkrampe. Men Greve-Isdahl understreker at beskyttelsen mot kikhoste er kortest av disse, og avtar etter 2–3 år, selv om noen studier viser beskyttelse i opptil 12 år.

Read Entire Article