Kortversjonen
- Høyre lover desemberbarn rett til barnehageplass hvis de vinner valget.
- På landsmøtet vedtok de å endre reglene for foreldrepermisjon .
- Fedre oppfordres til å ta mest mulig permisjon for likestilling og tilknytning til barna.
– Det er dårlig timet, sier Veslemøy Wåle med lille Olav (3 måneder) på armen.
Han er desember-barn og har derfor ikke rett på barnehageplass før august året etter barnet har fylt ett år.
I likhet med mange andre småbarnsforeldre må Wåle se etter andre løsninger.
– For meg blir det potensielt åtte måneder med ulønnet permisjon, sier Wåle, som er Høyres førstekandidat til Stortinget i Telemark.
Tradisjon tro møter VG de yngste på Høyres landsmøte. Baby-boomen i partiet, som VG skrev om for to år siden, har nemlig bare fortsatt.
Barnehage-løfte
Dersom Høyre vinner valget vil de lovfeste desemberbarnas rett til barnehageplass.
– Dette med barnehageopptak er jo en evig hodepine, sier stortingsrepresentant og trebarnsmor Bruflot, som selv har desemberbarn.
– Er dere villige til å legge pengene som trengs på bordet?
– Vi må begynne med desemberbarna. Jeg håper at man kan få et mer fleksibelt barnehageopptak på sikt som også kan hjelpe foreldre til barn som er født i januar og utover våren. Det er uten tvil trøblete for dem også, men sier hun.
Bruflot mener det også er et spørsmål om likestilling.
– Vi vet at det ofte er damene som tar den ulønnede permisjonen. Det er et kjempegap på lønnsutvikling blant kvinner og menn når man får barn. Menns lønnsutvikling skyter fart, mens kvinner taper for hvert eneste barn de får, sier Bruflot.
Landsmøtet sa derimot nei til til forslag fra Bruflots hjemfylke Buskerud, om å gå inn for løpende opptak hele året.
– Målet er godt, men det koster 8,5 milliarder og betyr 8400 flere ansatte. De kommunene som ønsker det, kan gjøre det selv, sa leder av redaksjonskomiteen
Nikolai Astrup til landsmøtesalen da han la frem forslagene.– Jeg håper at man kan få et mer fleksibelt barnehageopptak som også kan hjelpe foreldre til barn som er født i januar og utover våren. Det er uten tvil trøblete for dem også, men vi må begynne med desemberbarna, sier Bruflot til VG.
Høyre-politikerne kommer med en rekke andre tiltak også:
- Foreldre skal ikke miste permisjonstid dersom barnet fødes etter termin.
- De vil øke barnetrygden og beholde den som en skattefri, universell ytelse.
- Fedre og medmødre skal få selvstendig rett til foreldrepenger når de skal ut i foreldrepermisjon, uavhengig av mors jobbsituasjon.
Uenige om perm
Men i denne «barselgruppen» er det ikke bare lek og moro. Partiet har nemlig ikke bare fått nye babyer. De har også fått ny familiepolitikk.
Fredag gikk Høyre inn for å endre reglene for foreldrepermisjon.
De vil endre dagens tredelingen
der 15 uker av permisjonen er forbeholdt mor og 15 uker er forbeholdt far ved 100 prosent uttak.Partiet gikk isteden inn for å sette fedre- og mødrekvoten til ti uker.
– Jeg mener familien skal få lov til å bestemme mest mulig selv, til tross for at det er gode argumenter for tredeling. Familiene klarer å finne ut av det selv, sier Erlend Svardal Bøe – som støttet forslaget om å endre dagens tredeling.
– Det ender ofte med at far ikke tar ut mer permisjon enn kvoten.
– Ja, jeg har vært veldig frem og tilbake, men har landet på at familiene klarer å organisere dette på en fin måte selv.
Det er ikke den gravide kjæresten Kjersti Mjelde, som er studentpolitiker, helt enig i – eller Sandra Bruflot.
– Det er en frihet å velge det selv, men det at far også tar foreldrepermisjon er veldig viktig for likestilling, sier Mjelde.
– Enig, Kjersti! sier Bruflot.
– Det må være en likere «belastning» for næringsliv og arbeidsgivere å ansette en kvinne og en mann på å få barn. Kvinner taper masse på å få barn i yrkeslivet og lønn. Det er viktig for barna at de får være sammen med mammaen og pappaen sin. Far må ha en raus kvote, sier Bruflot.
Pappa-oppfordring
Det alle i «Baby Høyre» derimot er enige om, er at fedre bør tilbringe mest mulig tid med barna.
– De fleste fedre har et forhold til permisjon som bare er kvoten, men på vegne av fedre vil jeg si at man bør ta så mye permisjon som man kan, sier Kristoffer J. Aardal og fortsetter:
– Det er viktig i et likestillingsspørsmål, men ikke minst viktig for tilknytningen mellom far og barn.