– Hvorfor piske en død hest. Lofoten har gått videre, sier Høyre-ordfører Jonny Finstad i Lofoten-kommunen Vestvågøy.
Torsdag starter landsmøtet i Høyre. Her skal programkomiteen foreslå å starte en konsekvensutredning av de kontroversielle havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja (LoVeSe).
Helt konkret går forslag 1362 og 1363 ut på å:
- Konsekvensutrede med sikte på gjenåpning av Nordland VI, rett sørvest for Lofoten.
- Konsekvensutrede Nordland VII og Troms II og særlig vurdere konsekvensene for biologisk mangfold og sårbare økosystemer.
Etter et valgskred ved forrige kommunevalg gjorde Høyre nesten rent bord og fikk 10 ordførere i nettopp Lofoten, Vesterålen og Senja.
Og her lukter forslaget fra moderpartiet som råtten fisk.
– Lofoten og Vesterålen har gått i en annen retning. Nå er det full satsing på grønn turisme. Oljeutvinning kommer uansett ikke til å skje, legger Jonny Finstad til.
Han får følge av sju av de 10 ordførerkollegene i regionen. En av dem er Grete Ellingsen, som er ordfører i Sortland.
– Vi må verne disse områdene. Da trenger vi heller ingen konsekvensutredning, sier hun.
Einar Benjaminsen, Flakstad
Det er helt feil strategi for Lofoten og Vesterålen å satse på olje og kortsiktig profitt. I Lofoten har vi gått videre og denne diskusjonen er ferdig snakka. Framover skal vi satse på fiskeri og turisme. Avstanden fra land og ut til Eggakanten er på det smaleste langs Lofoten og Vesterålen. Det er ikke plass til både olje og fiskerinæring i området. Dette er Oslo-politikk, isteden burde de lyttet til oss ordførere. Jeg savner det gamle Høyre da det var by og land hand i hand.
Vidar Thom Benjaminsen, Vågan
Jeg har hele tiden vært skeptisk til å åpne opp for olje midt i matfatet. Jeg sier ikke direkte nei, men jeg sier ikke ja heller. Hvis jeg skulle snu måtte noen ha gjort en god jobb med å overbevise meg. Uansett er det veldig lite sannsynlig at det blir oljeboring i Lofoten. Det vi trenger er tiltak som kan snu kommuneøkonomien, ikke en ny omkamp om oljeboribng. Det blir litt sånn som EU-spørsmål. Vi har det fint sånn som vi har det i dag.
Sture Pedersen, Bø
Jeg er skeptisk til forlslaget om konsekvensutredning som kommer opp på landsmøtet. Per i dag kommer jeg til å stemme nei. Da vil jeg heller stemme for endringsforslaget som kom kommer fra Akershus Høyre om at forslaget skal strykes. Fiskeriene er veldig viktig for denne regionen.
Geir Inge Sivertsen, Senja
Jeg har alltid vært for å tillate konsekvensutredning, og det har ikke endret seg. Hvordan delegasjonen i Troms vil stille seg er jeg usikker på, men kunnskapsinnhenting i alle saker er Troms Høyre normalt positiv til.
Eivind Holst, leder Nordland Høyre
Pendelen har svingt i denne saken. Det er jo ganske endra tider vi lever i. Dette forslaget er ikke et tiltak for å vinne flere velgere i Lofoten og Vesterålen.
Jonny Finstad, Vestvågøy
Skal jeg være ærlig, og det skal man jo i politikken, så har jeg personlig snudd i synet på konsekvensutredning. Jeg er imot. Det er å piske en død hest. Lofoten har gått videre.
Susan Berg Kristiansen, Værøy
– Jeg vil stemme imot forslaget om konsekvensutredning. Begrunnelsen for dette er at vi må verne om fiskeressursene våre. Med de nåværende utfordringene vi står overfor, som lavere fiskekvoter og truede arbeidsplasser, er det viktig å fokusere på tiltak som beskytter våre fiskeressurser og styrker bærekraften i næringen.
Kjell Børge Freiberg, Hadsel
Jeg mener fortsatt det jeg alltid har ment. Jeg har aldri fryktet kunnskap og mener vi bør få en konsekvensutredning. Det gode livet i Lofoten og Vesterålen har alltid vært tuftet på høsting av naturressursene her. Fotsetter vi ikke med dette, vil dette livsgrunnlaget forsvinne. Men før vi eventuelt slipper en oljeplattform ut i disse områdene må vi selvsagt ha et sikkerhetsnett, slik at ikke eksisterende næringer blir truet.
Grete Ellingsen, Sortland
Vi lever av fisken og havet. Områdene der skreien gyter og det ellers er svært gunstige forhold for produksjon av sjømat er svært sårbare. Jeg mener at vi må verne disse områdene. Da trenger vi heller ingen konsekvensutredning.
Elisabeth Sørdahl, Øksnes
Som ordfører i en av Norges viktigste fiskerikommuner må det bli nei. Selv om det i dag er liten sannsynlighet for oljeutslipp, er området utenfor vår kyst ekstremt sårbar. Dette er områder som bør skånes og alle andre steiner bør snus før vi begynner å diskutere oljeboring.
Hanna Sverdrup, Moskenes
Jeg ser ikke helt poenget med å ta debatten på nytt. Jeg frykter for torsken hvis vi åpner for utvinning. Den er viktigere enn det som eventuelt finnes av olje og gass.
Vi trenger olje og energi, men vi trenger også mat for fremtiden. Dette er gytefeltet til torsken, og det er ikke noe vi har råd til å ødelegge. Jeg er mot oljeutvinning her inntil vi får en garanti for at det ikke får konsekvenser for fisken.
En av to Høyre-ordførere som ivrer for å åpne olje- og gassfeltene er tidligere olje- og energiministeren i den andre Solberg-regjeringen, Kjell Børge Freiberg.
Siden den gang har den tidligere Frp-politikeren skiftet parti. Men ikke mening.
– Jeg mener det jeg alltid har ment. Energikrisen gjør at olje og gass er en viktigere sak i dag enn for få år siden. Det er slutt på den tiden hvor nordmenns største bekymring handler om hva man skal ha til middag. Den nye sikkerhetspolitiske situasjonen gjør at alt er i endring, sier Freiberg.
Står de fritt?
Selv om de fleste Høyre-ordførerne i regionen sier nei til olje, er det ikke sikkert det vil vises på stemmeseddelen i helga.
Et flertall i Nordland Høyre har nemlig vedtatt å gå for konsekvensutredning.
Vestvågøy-ordfører Jonny Finstad sier at han dermed føler seg bundet til å følge vedtaket i fylkespartiet.
– Men det er ingen big deal for meg. For jeg vet at det ikke kommer til å bli noe oljeboring uansett.
UENIGE: Kjell Børge Freiberg var tidligere olje- og energiminister for Frp. I dag har han skiftet parti og er Høyre-ordfører i hjemkommunen. Her sammen med ordførerkollega Grete Ellingsen i Sortland, som sier nei til olje i Lofoten og Vesterålen.
Foto: Vilde Bratland Erikstad / NRKSortland-ordfører Grete Ellingsen sier hun til tross for sitt personlige nei-syn, er i tvil om hvordan hun vil stemme.
– Dersom delegasjonen fra Nordland bindes av programmet så vil jeg stemme for. Dersom det er mulighet for å stemme etter egen overbevisning vil jeg støtte forslaget fra Akershus Høyre om å ta konsekvensutredning ut av programmet.
Fylkesleder Erling Holst i Nordland Høyre avviser at delegatene må stemme med påholden penn.
– Det føres ikke noe kontroll med hvem som stemmer hva. Det finnes en anbefaling på de ulike forslagene vi skal stemme over. Dersom noen ønsker å stemme ulikt får man som regel aksept for det, sier Holst.
Er allerede konsekvensutredet
Bare siden 2002 er det skrevet over 90 rapporter om olje, fiskeri, miljø og arbeidsplasser i Lofoten, Vesterålen og Senja.
I tillegg kommer konsekvensutredningen fra 1994. Like etter ble havstrekningen åpnet for oljevirksomhet. Etter gjentatte undersøkelser, rapporter og seismikkinnsamlinger, fikk Statoil og Hydro hver sin utvinningstillatelse i den 15. konsesjonsrunden for norsk sokkel i 1996.
Men før man kom skikkelig i gang ble området midlertidig stengt av miljøhensyn i 2001 da Hydro var i ferd med å starte boring.
NRK har tidligere intervjuet geolog Karsten Eig, som har skrevet doktorgrad om de geologiske forholdene i havområdene utenfor Lofoten. Han var med på den første konsekvensutredningen i regi av Oljedirektoratet, som det het den gang.
Da uttalte han at vi vet nok til å ta en endelig avgjørelse om de omstridte feltene.
Nordland 6 ligger i Norskehavet utenfor den nordligste delen av Helgelandskysten og Vestfjorden. Equinor fikk i fjor fornyet lisensen i sine blokker i Nordland 6 fram til 2099.
Foto: NRK– Vi vet det vi trenger å vite for å ta en beslutning om å åpne eller fortsatt holde området stengt. Resten er politikk, sa Eig.
Det holder ikke for Bård Ludvig Thorheim, som er energipolitisk talsperson for Høyre, og nordlending.
– Partiet står på den linjen om at vi skal ha konsekvensutredning, og få kunnskap på bordet. Det er helt uaktuelt for oss å gjøre noe som kan være en risiko for fiskeriene. Så skjønner jeg ar Jonny Finstad målbærer noe av skepsisen i Lofoten-samfunnene. Det har vi respekt for i Høyre.
Bør man åpne for oljeleting i Nordland 6?
WWF og Naturvernforbundet: – Ligg unna
Miljøbevegelsen frykter utfallet av Høyres landsmøte. Torsdag formiddag møter representanter for Naturvernforbundet, Natur og Ungdom, WWF og Besteforeldrenes klimaaksjon opp.
Organisasjonene ønsker å fortelle delegatene hva som egentlig står på spill.
Både Naturvernforbundet og WWF viser til oljeutslippet som skjedde på nyttårsaften, da 75.000 liter råolje ble sluppet ut fra Equinors Njord A-plattform.
Naturvernforbundet har anmeldt utslippet og Miljødirektoratet utelukker ikke at det ulovlige utslippet kan få etterspill:
WWF minner om at plattformen Njord A har liknende avstand til land som blokkene i Nordland VI, som Høyre ønsker å åpne i Lofoten.
– Dette er et håndfast bevis på naturkatastrofene vi risikerer når det bores etter olje i sårbare havområder, sier Karoline Andaur, generalsekretær i WWF Verdens naturfond.
Tørrfisk på hjeller på Røst.
Foto: Ingrid Gulbrandsen Årdal / NRKHun legger til:
– Oljeselskapene har alltid argumentert med at oljesøl aldri før har nådd land. Nå har det vi har advart mot, skjedd. Denne hendelsen må være til skrekk og advarsel for politikere som vil åpne for oljeboring i våre mest sårbare havområder. Jeg vil komme med en sterk oppfordring til Høyre om å snu før det er for sent.
Publisert 20.03.2025, kl. 10.29