– Hvis de hadde hørt på oss, ville han ikke vært i graven

1 month ago 29



Mens foreldrene står og holder fast i sin livredde sønn på tre år, stivner Ivan helt til. 

Han skulle bare borre noen hull i tennene. Men i stedet endte det på verst tenkelig vis. Hjertet stoppet mens Ivan var i narkose, og treåringen døde. 

Konklusjonen fra Statsforvalteren er krystallklar: Ivan fikk ikke forsvarlig helsehjelp den dagen han døde. 

 Privat
TRE ÅR: Ivan ble bare tre år gammel. Foto: Privat

– Det var kaos 

Én liten uke etter svaret kom, møter TV 2 faren til Ivan. Sammen med familiens bistandsadvokat Anne Kroken, har han nettopp fått lese gjennom den brutale dommen over behandlingen sønnen fikk. 

– Fra den dagen vi gikk inn på sykehuset, så vi alle de feilene som står i denne rapporten, sier Riad Hassan Bilal. 

 Elias Håvarstein / TV 2
FÅR KONKLUSJONEN: På kontoret til Anne Kroken er Riad preget mens han får opplest og oversatt rapporten om sønnens dødsfall. Foto: Elias Håvarstein / TV 2

Statsforvalteren i Rogaland mener at behandlingen Ivan fikk på Stavanger universitetssykehus (SUS) er å anse som uforsvarlig. 

– Det var kaos den dagen. Det var mangler på helt grunnleggende ting. Det var ingen som sjekket om vi hadde det bra. Så dette har påvirket oss veldig sterkt, sier Ivans far. 

Han og kona Touileen er syrisk, og snakker omtrent ikke norsk. De kan verken lese eller skrive. Likevel ble det ikke bestilt tolk

Fikk for mye narkose 

I august i fjor kom obduksjonsrapporten. Den klarte ikke å slå fast en nøyaktig dødsårsak. I rapporten fra Statsforvalteren pekes det imidlertid på en mulig grunn til at Ivan sitt hjerte stoppet. 

«Det er grunn til å anta at for høy anestesigassdosering over noe tid, hos en hjertesyk og muligens noe uttørret pasient etter langvarig faste, var den direkte årsaken til hjertesvikt hos denne pasienten». 

 Privat
NÆRT FORHOLD: Riad hadde et svært tett forhold til sønnen sin Ivan. Savnet etter han er stort. Foto: Privat

Ivan hadde Williams syndrom. En sjelden, medfødt tilstand som kjennetegnes ved et karakteristisk utseende, utviklingsfeil i hjerte-karsystemet, redusert vekst og utviklingshemming.

Fordi han ikke klarte å ligge i ro under et ordinært tannlegebesøk, ble han henvist til behandling under narkose på sykehuset i Stavanger. 

– Nå står det svart på hvitt. Nå venter vi bare på om loven er med meg, sier Riad. 

Sør-Vest politidistrikt åpnet kort tid etter dødsfallet etterforskning mot sykehuset. Verken sykehuset eller enkeltpersoner har fått status som siktet. 

TV 2 har tatt kontakt med politiet som sier at de foreløpig venter på en vurdering fra en sakkyndig som de har oppnevnt i saken. Det er derfor ikke kjent om denne saken får rettslige konsekvenser. 

– Veldig vanskelig

For foreldrene har det siste året uten Ivan vært brutalt. 

– Hverdagen vår besto av sønnen vår. Vi var sammen med han 24 timer i døgnet, syv dager i uka. Jeg prøver å komme meg gjennom dette, men det er veldig vanskelig, sier Riad. 

 Kristian Myhre / TV 2
KNUST: TV 2 møtte foreldrene til Ivan i hjemmet deres i Egersund i fjor sommer, kun noen måneder etter de mistet sin eneste sønn. Foto: Kristian Myhre / TV 2

– Alvorlig 

Det er fylkeslege og avdelingsdirektør hos Statsforvalteren i Rogaland, Andres Neset, som har hatt ansvaret for denne rapporten. 

– Denne saken hadde et tragisk utfall. I vår vurdering av tilsynssaken finner vi at det er summen av flere områder der det har sviktet som til sammen gjør at saken blir alvorlig, sier Neset til TV 2. 

 Kristian Myhre / TV 2
ALVORLIG: Fylkeslege Andres Neset hos Statsforvalteren i Rogaland omtaler hendelsen som alvorlig og tragisk. Foto: Kristian Myhre / TV 2

De mener at SUS ikke har håndtert denne saken i henhold til god praksis. 

– Vi mener at SUS, gitt sakens alvorlighet, skulle ha gjort en mer omfattende og grundig jobb for å beskrive årsaker til hendelsen og brukt dette til å identifisere forbedringspunkter, sier fylkeslegen. 

– Utrolig lei oss 

Klinikksjef Geir Lende sier til TV 2 at dette er en hendelse som har preget alle involverte sterkt. 

– Dette er en forferdelig trist sak med det verst tenkelige utfallet. Våre tanker er hos guttens familie. De har mistet sitt dyrebare barn. Familien ble ikke godt nok ivaretatt, og det er vi utrolig lei oss for.

 Kristian Myhre / TV 2
BEKLAGER: Sykehuset i Stavanger har beklaget til foreldrene Foto: Kristian Myhre / TV 2

Lende sier at de tar selvkritikk for måten de har håndtert saken på i ettertid. 

– Vi var svært i tvil om hva som var de medisinske årsakene til dødsfallet. Det viktigste for oss rett etter hendelsen var å ta vare på de involverte, og innføre tiltak for å sikre at noe slikt ikke skulle skje igjen. 

– Vi hadde nok ikke sett for oss at det skulle gå såpass lang tid før rapporten forelå, og ser i ettertid at vi skulle startet en formell hendelsesanalyse tidligere.

– Han kommer aldri tilbake 

Foreldrene til Ivan er tydelige på hva de mener sykehuset bør gjøre nå. 

– Vi vil at denne saken skal føre til endring. Hvis noen har en spesiell sykdom, så må de ta seg tid til å undersøke den, sier Riad. 

Han er fornøyd med konklusjonen fra Statsforvalteren. Samtidig kommer han med en sterk beskjed til sykehuset. 

– Min sønn er begravd. Han kommer aldri tilbake. Hvis de bare hadde hørt på oss og kommet med en tolk, så hadde han ikke vært i graven. 

Read Entire Article