Hvis Equinor skal flytte på seg, bør de sikte på en plass i Paradis

1 week ago 19



AFTENBLADET MENER: Paradis-området i Stavanger peker seg ut som et naturlig valg hvis og når Equinor skal flytte på seg, men det er ikke noe stort problem om selskapet i stedet velger Sandnes.

Equinors hovedkontor på Forus (midt i bildet) er arbeidsplass for mer enn 3000 personer. Leiekontrakten går ut om drøyt fem år. Foto: Tore Andre Eide

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

iconLeder

Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Stavanger Aftenblads meninger og analyser.

«Ordførerkamp» om lokalisering av et nytt hovedkontor for Equinor høres jo pikant ut, men egentlig er dette en rivalisering som mer enn noe viser hvor lite hensiktsmessig dagens kommunestruktur på Nord-Jæren er.

Stavanger, Sandnes, Sola og Randaberg burde ha vært én kommune, ikke fire. Men den kampen later til å være tapt, i alle fall på kort sikt. Selv ikke med Høyre-ordførere i tre av de fire kommunene later det til å være bevegelse i materien, og faktum er at et flertall av innbyggerne i de tre minste av kommunene stadig er imot å bli del av en større.

Equinor er Norges klart mest verdifulle selskap, og selve symbolet på det norske oljeeventyret og Stavanger-regionens posisjon som oljehovedstaden. Leieavtalen Equinor har for hovedkontoret på Forus Øst går ut i 2030. Derfor er det nå igangsatt et kartleggingsarbeid for å finne ut hva som skal være selskapets kontorløsning når kontrakten omsider utløper.

Mer enn 3000 ansatte, av totalt rundt 4600 som jobber i forskjellige bygg i regionen, kan få nytt arbeidssted dersom Equinor bestemmer seg for å flytte på seg.

Selv om det er slått ettertrykkelig fast at selskapets hovedkontor skal ligge i Stavanger-regionen, har Equinor i dag et digert kontor på Fornebu i Oslo, og selvsagt en rekke mindre lokaler rundt om i landet. Er hovedkontorfunksjonen mest av alt symbolsk? Langt i fra.

En skog av andre selskaper, som er partnere og leverandører til bjellesauen Equinor, er også etablert i Rogaland nettopp fordi Equinor er her. Skulle selskapet forlate Rogaland, ville de økonomiske ringvirkningene blitt dramatiske. Selv nå som oljealderen er på hell.

Ordførerne i Sandnes og Stavanger, partifellene Kenny Rettore og Sissel Knutsen Hegdal, gjør seg begge lekre for Equinor og lokker med kremtomter for et eventuelt nytt hovedkontor. Men begge er selvsagt klar over at det ikke har så mye å si på hvilken side av en usynlig kommunegrense det eventuelt skjer. Det viktige er at det blir et sted på Nord-Jæren.

Vi føler oss sikre på at Paradis-området i Stavanger, med en sentral plassering, svært gode kollektivforbindelser og masse plass, vil bli høyaktuelt. Det er heller ikke tvil om at mange ansatte i Equinor vil mene at Stavanger er hjembyen til selskapet. Og i en slik prosess vil nok de ansattes stemmer bli tillagt vekt.

Paradis-tomta ligger også bare et steinkast fra de den gang beskjedne kontorlokalene i en leilighet i Lagårdsveien, hvor Statoils første kontor åpnet i 1972. På en måte ville det blitt som å komme hjem.

Publisert:

Publisert: 25. april 2024 22:19

Read Entire Article