Hvis forslaget til nasjonal transportplan får stå, da er det faktisk en skandale

2 weeks ago 12



Vår tillit til samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (bildet) er tynnslitt, skriver innleggsforfatterne. Foto: Olav Olsen

Er det sentrale politikeres bosted som er avgjørende for hvem som får penger?

Publisert: 16.04.2024 16:30

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

I over tre tiår har staten planlagt Ringeriksbanen, båndlagt store arealer og investert milliarder av kroner i prosjektering. Folk har flyttet fra hus og hjem, og mye er satt på vent uten mulighet til å planlegge fremtiden, også i kommunene.

Samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap) har uttalt en tydelig retning for hvilke nasjonale mål den nye nasjonale transportplanen (NTP) skal nå. Mest mulig vei og bane for pengene, bidra til at Norge når sine nasjonale klimamål, skape muligheter i hele landet, økt trafikksikkerhet og forutsigbarhet for næringslivet. Regjeringens tydelige budskap var nå at planen skulle bli realistisk, troverdig og gjennomførbar – ikke en ønskeliste.

Men regjeringen selv synes nå å behandle NTP som en ønskeliste der det å hilse hjem ser ut til å veie tyngst. Gapet mellom planens mål og faktisk innhold har trolig aldri vært større.

NTP-lotteriets pris

Et tydelig eksempel er Ringeriksbanen, som er blitt en kasteball i nasjonal planlegging. Staten har brukt over 2 milliarder kroner på planleggingen. Kommuner og næringsliv har forberedt seg på det Stortinget har vedtatt, regulert og gjort klart til bygging.

Så, når spaden kan stikkes i jorden, snur regjeringen til fordel for et prestisjeprosjekt i ministerens egen hjemby. NTP fremstår nå som et rent lotteri.

Ringeriksbanen er et viktig nasjonalt prosjekt som innfrir alle de politiske målene i NTP, og som reduserer reisetiden mellom Norges to største byer med én time.

Nå er dette nasjonalt viktige prosjektet kastet ut av NTP til fordel for et dobbeltspor mellom Råde og Fredrikstad som ministeren tilsynelatende har trumfet gjennom for å hilse hjem til Fredrikstad. Et prosjekt som ikke engang er under planlegging.

Hverdagsliv, næringsliv og kommuneøkonomi har vært snudd opp ned til ingen nytte. Kommuner tar ansvar og vedtar sine planer og utviklingsmål på bakgrunn av de politiske signaler som gis. Festtalene over hele landet blir floskler, og kakene som spises opp, gir en utrolig bitter ettersmak.

Tomme løfter

NTP viser seg nok en gang bare å ha vært tomme løfter – som nå erstattes av nye.
For fellesprosjektet Ringeriksbanen/E16 er alt planarbeid ferdig, og bygging kan starte i morgen. Men vår egen samferdselsminister og regjering ønsker heller et prosjekt til 23 milliarder kroner som ikke engang er under planlegging.

Hva gjør ministeren hvis dobbeltsporet blir vesentlig dyrere?

Vil han ta det ut, eller skal andre ferdigstilte prosjekter vrakes?

Statsministerkandidat Jonas Gahr Støre (Ap) uttalte i 2017 i Ringerikes Blad: «Arbeiderpartiet vil starte byggingen senest i 2021. Nå må det være slutt på utsettelser og forviklinger.»

Hva tenker statsministeren nå? Er det blitt mindre forviklinger eller utsettelser?

Vi lokale politikere som har frontet disse løftene, mister all troverdighet og tillit når det gjelder fremtidig planlegging og politisk forutsigbarhet i våre regioner.

Forkortelsen av Bergensbanen (Ringeriksbanen) er et prosjekt som svarer ut alle intensjonene ministeren gjennom NTP viser til.

Hvorfor ofrer han dette prosjektet mens det skal brukes milliarder på andre vi ikke vet kostnaden, effekten eller måloppnåelsene på?

Er det sentrale politikeres bosted som er avgjørende for hvem som får penger, eller skal faglige anbefalinger, stortingsvedtak og regjeringens egne fremtidige nasjonale mål veie tyngst? Etter at forslaget til NTP ble lagt frem, begynner vi å tvile på hva som veier tyngst.

Vår tillit til Nygård er tynnslitt. Hvis forslaget til NTP får stå, da er det faktisk en skandale.

Read Entire Article