I videoen er jenta (15) stivpyntet i hvit kjole. Nå er svigermoren dømt for barneekteskap.

1 month ago 16



I videoer er jenta på 15 år stivpyntet i hvit kjole når hun skjærer bryllupskake med en 17 år gammel gutt. Nå er jentas svigermor dømt for barneekteskap.

Videoer som familien har lagt ut, viser at jenta og gutten sammen skjærer i en flere etasjer stor kake. Påtalemyndigheten mener at guttens mor organiserte og bidro økonomisk til barneekteskap før jenta fylte 16 år. Foto: Privat / Privat
  • Olga Stokke

Publisert: 25.03.2024 15:01

Kortversjonen

– Dette er ikke et ekteskap. Jeg har sagt det flere ganger. Det er snakk om en «søz», en forlovelse.

Det sa en 39 år gammel kvinne i vitneboksen i Oslo tingrett denne uken. Hun er fra et land i Øst-Europa. Hun var tiltalt for å ha bidratt til barneekteskap mellom en 15 år gammel jente og sin egen sønn på 17 år.

Hun nektet straffskyld og sa at hun ikke har gjort noe galt. At det unge paret giftet seg først i januar 2022, ikke i mai 2021. Da inngikk de bare en søz, mener hun.

Det er en forlovelse som tillater at paret kan treffes ute blant folk. Først når de gifter seg, kan jenta flytte til gutten og hans familie. Sex før ekteskapet er ikke tillatt i deres kultur.

Retten skulle ta stilling til om jenta inngikk et ekteskap eller ekteskapslignende forhold før hun var 16 år.

To rettssaker om barneekteskap

På kort tid har to saker ført til dom om barneekteskap i Norge. Den første endte også med domfellelse.

Nå foreligger den andre dommen. Oslo tingrett dømmer den 39 år gamle kvinnen til fengsel i åtte måneder. Dommen ble avsagt under dissens. Én av de tre dommerne mente at straffen skulle settes til seks måneder fordi jenta var svært nær 16 års alder da forholdet ble inngått.

Advokat Petar Sekulic er kvinnens forsvarer. Han sier til Aftenposten at han har gjort dommen kjent for klienten sin.

– Vi vil nå gjennomgå dommen og vurdere om det er grunnlag for anke.

Sekulic merker seg rettens dissens om når det ekteskapskapslignende forholdet ble inngått.

– Det tar vi med oss i vurderingen for om det er grunnlag for anke, sier han.

Aktor og politiadvokat Philip Green sier til Aftenposten at han er kjent med dommen. Men han ønsker ikke å gi noen kommentar før han har sett nærmere på den. Han la ned påstand om fengsel i 10 måneder.

Retten mener det er bevist utover tvil at den tiltalte kvinnen medvirket til at det unge paret inngikk en ekteskapslignende forbindelse før jenta fylte 16 år.
Men retten delte seg når det gjelder tidspunktet for når det skjedde. Det har ikke avgjørende betydning for skyldspørsmålet, men det kan ha en viss betydning for straffeutmålingen, ifølge dommen.

Vitnet i saken

Under rettssaken sa tiltalte at i deres hjemland er det ikke noe problem å gifte seg én måned før man fyller 16 år. Det gjorde hun selv.

Nå har svigerdatteren fylt 18 år. I vitneboksen, foran et stort oppbud av menn og kvinner fra samme miljø på tilhørerbenken, bekreftet hun svigermorens vitnemål.

– Vi inngikk søz i 2021.

Hun sa at en imam viet henne og kjæresten først i januar 2022, én måned før hun skulle fylle 16 år.

Paret var ikke tiltalt i denne saken.

Storslagen feiring

Skjermdumper fra videoer som aktor Philip Green la frem for retten, viser et stivpyntet ungt par som blir feiret.

Aftenposten har sett videoer som familien har lagt ut på Youtube. De viser paret i festpyntede lokaler med dans, musikk og mange gjester. Bruden får festet penger til kjolen sin. De bryter et stort brød i to. Sammen deler de en kake.

Påtalemyndigheten mener dette beviser at dette var et bryllup da jenta var bare 15 år.

Videoer som familien har lagt ut på Youtube, viser en storslagen fest for det unge paret. Men guttens mor avviste i Oslo tingrett at hun organiserte et barneekteskap mellom en jente på 15 og sønnen på 17 år. Foto: Privat

Uro på tilhørerbenken

Agder lagmannsrett dømte nylig tre personer fra en muslimsk minoritet i et land i Øst-Europa for barneekteskap. Jenta var 14 år gammel.

Saken i Oslo tingrett gjelder personer fra samme område i det samme landet.

Det skapte litt uro på tilhørerbenken da aktor Philip Green viste til den første dommen. Der ble en 23 år gammel mann og hans far ble dømt til 11 måneder i fengsel for barneekteskap. Moren hans fikk syv måneder.

Mannen på bildet og foreldrene hans ble nylig dømt for barneekteskap med et barn under 16 år. Jenta var 14 år. Det skjedde i et østeuropeisk land like før de kom til Norge. Foto: Privat/politiet

Begge rettssakene bygger tiltalen på ny lovhjemmel. Den er fra 2020 og forbyr såkalt ekteskapslignende forbindelser med noen under 16 år. Det vil ofte si et muslimsk, religiøst ekteskap.

Disse ekteskapene er ikke juridisk registrert. Men de oppleves som bindende for partene.

Domstolen legger vekt på om forholdet oppfattes som varig og bindende.

Fikk barn

Nå er det unge paret gift og bor i Norge sammen med tiltalte. De har et barn som ble født for halvannet år siden. 18-åringen tjener ikke egne penger og har ikke eget bankkort. Hun snakker hverken norsk eller engelsk.

På festen der jenta og gutten ble feiret, bryter de et stort brød i to. Jenta har på seg et rødt bånd. Ifølge politioverbetjent Tove Møller fra Sørøst politidistrikt som vitnet i retten, er båndet et symbol på jentas uskyld. Foto: Privat

Politiet er bekymret for menneskehandel

Norsk grensepoliti har de siste årene stoppet flere unge jenter i alderen 14–17 år på vei til Norge fra et land i Øst-Europa.

Én av dem var altså tiltaltes svigerdatter i denne saken.

Politiet er også bekymret for menneskehandel. Noen av jentene kan utsettes for prostitusjon eller tvangsarbeid.

Det var ikke en del av tiltalen i denne saken.

Read Entire Article