Mandag 28. april er satt av til at Gjert Ingebrigtsens kone, Tone Ingebrigtsen, skal vitne i straffesaken i Sør-Rogaland tingrett i Sandnes.
Moren er stevnet som påtalemyndighetens vitne, og hun plikter dermed å møte i retten for å oppgi personalia.
– Så kan hun når som helst stoppe og svare på spørsmål. Det er en rettighet hun kan benytte seg av helt til hun forlater salen, sier aktor Angjerd Kvernenes til NRK.
Aktor Angjerd Kvernenes har kalt inn Tone Ingebrigtsen som vitne og satt av hele mandag 28. april til hennes vitnemål.
Foto: Eirik Pessl-Kleiven / NRKVerken aktoratet, forsvarerne eller bistandsadvokaten vet om Tone Ingebrigtsen vil vitne i retten. Men alle partene vil at hun skal forklare seg.
– Mine klienter syns det er trist at det har blitt sånn. De håper hun kommer til å forklare seg, sier bistandsadvokat Veslemøy Aga.
Jakob Ingebrigtsen har de siste ukene vært på treningsleir i spanske Sierra Nevada. Nå reiser han hjem for å være til stede i tingretten mandag.
NRK har tidligere denne uken prøvd å få en kommentar til denne saken fra Tone Ingebrigtsen, uten hell.
INGEN VET: Kommer Tone Ingebrigtsen til å vitne i rettssaken mot sin mann Gjert Ingebrigtsen mandag 28. april? Det får man trolig først vite klokken 09.00 samme dag, når retten settes av tingrettsdommer Arild Dommersnes.
Foto: Eirik Pessl-Kleiven / NRK– Et sentralt vitne
Dermed ser det ut som at rettens aktører må vente til mandag klokken 09.00, før de får svar.
– Hun er beskrevet å ha vært til stede på flere av situasjonene som har vært tema i retten, sier bistandsadvokaten og legger til:
– Hun er et sentralt vitne.
Her kan du lese om det som har skjedd i retten til nå:
Den uttalelsen stiller aktor Kvernenes seg også bak. Men utdyper:
– Påtalemyndigheten har tatt ut tiltale selv uten hennes historie. Det tar vi med oss videre, og vi vurderer denne saken frem mot prosedyrene.
– Kraftige påstander
Gjert Ingebrigtsens forsvarer, Heidi Reisvang, mener moren kan opplyse saken.
– Dersom hun velger å forklare seg vil det være interessant å høre hennes synspunkter på de hendelsene der ulike personer i familien har forklart at hun var til stede, sier Reisvang.
Medforsvarer John Christian Elden sier at de tenker det er viktig at hun vitner.
– Det er noe hun fullt ut må bestemme selv. Hvis hun føler seg i en skvis, så er hun i en skvis, og det har hun lov til å være etter loven.
Gjert Ingebrigtsens forsvarere Heidi Reisvang og John Christian Elden. – Vi tenker det er viktig at hun vitner, sier Elden til NRK.
Foto: Ksenia Novikova / NRK– Ønsker Gjert Ingebrigtsen at kona skal vitne?
– Ja, vi vet hun er innkalt som vitne, og ønsker å ha henne som vitne, sier Elden.
– Nå er det slik at Gjert Ingebrigtsen har kommentert flere ting underveis. Det har kommet ganske kraftige påstander mot hans kone Tone Ingebrigtsen. Han har sagt at hun får kommentere disse tingene selv. Vi får se om hun kommer til å gjøre dette, utdyper Reisvang.
Dette sa barna om moren
Jakob Ingebrigtsen fortalte i sitt vitneavhør om en kjærlig mor, med lite makt hjemme.
– Hun har vært vitne til at tiltalte spredde frykt. Mamma står i en umulig situasjon uten kontroll over sitt eget liv, sa Jakob.
Tone Ingebrigtsen (i bakgrunnen) var på plass i tingretten under sønnen Filip Ingebrigtsens vitnemål. Men hun kunne ikke følge vitnemålet i rettssalen, ettersom hun er stevnet som vitne senere i saken.
Foto: Eirik Pessl-Kleiven / NRKFilip Ingebrigtsen uttalte at han opplevde moren som en moderator under konfliktene i hjemmet.
– Hun prøvde å beskytte oss litt mot Gjerts aggresjon. Men hun tok aldri skikkelig tak i noe.
– Skal slippe lojalitetskonflikt
Retten kan ikke pålegge Tone Ingebrigtsen å vitne.
– Ektefellen trenger ikke å begrunne hvorfor man ikke vil forklare seg, sier tingrettsdommer Espen Skjerven i dommernes mediegruppe.
Han viser til straffeprosessloven paragraf 122 som sier at tiltaltes ektefelle er fritatt fra vitneplikt.
Tingrettsdommer Espen Skjerven er medlem i dommernes mediegruppe. Han uttaler seg til NRK på generelt grunnlag.
Foto: Kjetil Birkedal Pedersen– Poenget er at ektefellen ikke skal komme i en lojalitetskonflikt mellom retten og tiltalte. Man skal slippe å velge mellom å lyve i rettsmøtet eller å bidra til at tiltalte blir straffet.
Hvis Tone Ingebrigtsen velger å snakke i retten, plikter hun derimot å snakke sant. En uriktig forklaring kan være straffbart.
Et annet moment ved å avgi en forklaring som Skjerven trekker frem, er muligheten for at et vitne selv snakker seg inn i saken.
– Det er opp til politiet å avgjøre. Retten forholder seg bare til tiltalebeslutningen i saken. Alle vitner kan imidlertid nekte å forklare seg om ting som kan utsette dem selv for straffansvar, sier Skjerven som uttaler seg på generelt grunnlag.
Han viser til at det er påtalemyndigheten som har bevisbyrden i straffesaker, og om ektefellen ikke velger å forklare seg, må de ha andre bevis for å belyse tiltalen.
Publisert 25.04.2025, kl. 12.37 Oppdatert 25.04.2025, kl. 12.43