Iran sier angrepet mot Israel var selvforsvar

2 weeks ago 22



Mennesker drept siden 7. oktober 2023

Sist oppdatert: 14.4.24

Kilder: Hamas-kontrollerte helsemyndigheter i Gaza / FNs kontor for koordinering av humanitær innsats (OCHA) / Israelske myndigheter

Forbehold: Tall fra Hamas-kontrollerte helsemyndigheter i Gaza skiller ikke mellom sivile og stridende, og kan periodevis være forsinket. Tallet for antall drepte i Palestina er tall for Gaza. Tallene fra israelske myndigheter viser at rundt 1200 sivile og soldater ble drept i forbindelse med Hamas-angrepet på Israel 7. oktober 2023. Ifølge tall som ble publisert 3. april av israelske myndigheter, har 260 israelske soldater blitt drept siden 27. oktober 2023. Ingen av tallene er bekreftet av uavhengige kilder. De palestinske tallene oppdateres daglig. Tall fra Israel oppdateres minst to ganger i uken.

Det ble ingen enighet om å fordømme Irans angrep på Israel på et hastemøte i FNs sikkerhetsråd i natt. Derimot fordømte Israel og Irans FN-ambassadører hverandres lands handlinger.

– På grunn av Israels gjentatte aggresjoner og angrepet på det iranske konsulatet i Damaskus, var denne handlingen i tråd med Irans rett til selvforsvar, sa Irans FN-ambassadør Amir Saeid Iravani i FNs sikkerhetsråd.

Iran anklager Israel for å stå bak et angrep mot Irans konsulat i Damaskus i Syria 1. april, der sju høytstående medlemmer av den iranske Revolusjonsgarde ble drept. Konsulatet, som var et tilbygg til landets enorme ambassadekomplekset som ligger i den velstående-bydelen Mezzeh, ble jevnet med jorden.

Iran lovet hevn og sent lørdag kveld startet drone- og rakettangrepet mot Israel, som varte i rundt fem timer.

Iravani la til at Iran «ikke ønsker eskalering eller krig», men at landet vil besvare enhver «trussel eller aggresjon».

Israels FN-ambassadør Gilad Erdan viser en video av droner og missiler på vei mot Israel under et møte i FNs sikkerhetsråd 14. april 2024

Israels FN-ambassadør Gilad Erdan viser en video av droner og missiler på vei mot Israel under et møte i FNs sikkerhetsråd 14. april 2024

Foto: Reuters

Israels vil også svare

Israels N-ambassadør Gilad Erdan sa at Israel har en rett til gjengjelde, og ba om at den iranske Revolusjonsgarden blir klassifisert som en terrororganisasjon.

– Sikkerhetsrådet må handle i dag og fordømme Iran for terror. Ikke for Israels skyld, ikke for regionens skyld, men for verdens skyld, sa Gilad Erdan.

Tidligere på kvelden kunngjorde forsvarsledelsen i Israel at de er klare til å svare på Irans angrep.

Erdan oppfordret også Sikkerhetsrådet til å innføre nye sanksjoner mot Iran etter angrepet i helgen.

FNs generalsekretær António Guterres uttrykker stor bekymring for det iranske angrepet mot Israel og mulighetene for en eskalering av spenningen i Midtøsten

FNs generalsekretær António Guterres uttrykker stor bekymring for det iranske angrepet mot Israel og mulighetene for en eskalering av spenningen i Midtøsten

Foto: AFP

«På kanten av stupet»

Verken regionen eller verden tåler mer krig, advarte FNs generalsekretær António Guterres.

– Midtøsten står «på kanten av stupet», sa Guterres.

Han sa også at det er på tide å trappe ned, og at FN og medlemslandene har et «delt ansvar» for engasjere alle berørte parter for å forhindre ytterligere eskalering.

– Befolkningen står overfor en reel fare for en ødeleggende fullskala konflikt. Nå er tiden inne for å uskadeliggjøre og deeskalere, la han til.

Viktig å unngå eskalering

USAs utenriksminister Antony Blinken diskuterte Irans angrep på Israel med motparter fra Jordan, Saudi-Arabia, Egypt og Tyrkia motparter på søndag, opplyser utenriksdepartementet i USA.

I samtalene med utenriksministerne understreket Blinken «viktigheten av å hindre eskalering og å koordinere et diplomatisk svar», står det i en uttalelse fra departementet.

Blinken gjentok at USA ikke har til hensikt å bidra til å eskalere konflikten, men vil fortsette å støtte Israels forsvar, melder nyhetsbyrået Reuters.

Publisert 15.04.2024, kl. 06.22 Oppdatert 15.04.2024, kl. 06.29

Read Entire Article