Iransk professor i Teheran til VG: – Angrepet fremstår som pinlig

1 week ago 18



Professor Foad Izadi i Teheran. Foto: Harald Henden / VG

Iran kommer med et seriøst angrep mot Israel, mener professor i Teheran.

  • Bilde av Karin Muri
lørdag 20. april kl. 08:00

– Men det kommer ikke som svar på angrepet i morgentimene fredag, sier Foad Izadi, professor ved fakultet for verdensstudier i Irans hovedstad Teheran.

Det kommer senere, tror han.

VG snakket med den iranske statsvitenskapsprofessoren bare timer etter at det ble meldt om eksplosjoner ved en luftforsvarsbase ved byen Isfahan, som ligger rundt 35 mil sør for Teheran – i det sentrale Iran.

Eksplosjonene hørtes som ekko over den iranske byen i morgentimene.

Infiltratører

– Det har kommet en offisiell bekreftelse fra iranske myndigheter om at det var eksplosjoner ved basen. Det ble sagt at lyden av eksplosjoner skyldtes at luftvernmissiler skjøt ned objektene i luften, sier Izadi.

Myndighetene i landet har referert til at «infiltratører» sto bak angrepet, og har ikke gitt Israel direkte skylden for å stå bak – noe som demper frykten for iransk gjengjeldelse.

ROLIG: Fredag formiddag i byen Isfahan. Iranske myndigheter hevdet alt var rolig etter eksplosjonene ved militærbasen. Foto: – / AFP / NTB

– Det offisielle Iran har sagt at objektene i luften som ble skutt ned var små, mye mindre enn droner – og at de ikke anses for å være seriøse våpen, sier Foad Izadi.

Han tror ikke det vil komme noe umiddelbart svar fra Iran, som hevder de ennå ikke er kjent med kilden bak angrepet.

– Eksplosjonene kommer ikke til å trigge noen form for svar fra Iran, fordi ingen ble drept og ingen skade skjedde.

Han forteller at Isfahan-basen er en kampflybase, og at den er uskadet og trygg.

– Uansett hvem som står bak dagens angrep, så fremstår det som pinlig, sier Izadi.

Foto: Harald Henden / VG

USA: Israel står bak

Fra amerikansk hold er historien en litt annen.

Det hevdes fra myndighetskilder at Israel står bak angrepet i Iran. New York Times har også sitert anonyme israelske kilder på at det er Israel som står bak, et angrep som førøvrig kom på 85-års dagen til regimets leder, Ayatollah Ali Khamenei.

USA skal ha vært informert om det ville komme et israelsk angrep en av de nærmeste dagene, men har ikke støttet det, ifølge CNN.

Iransk luftvern ble aktivert i byene Isfahan og Tabriz etter at tre eksplosjoner ble hørt nær militærbasen.

Flere iranske statskanaler skal ha rapportert at områder som knyttes til landets atomvåpenprogram skal være sikre, også i Isfahan.

ATOMVÅPENPROGRAM: Bildet viser et område nær byen Isfahan der eksplosjonene skjedde og som skal være et område knyttet til Irans atomvåpenprogram. Foto: Planet Labs PBC / AP / NTB

Iranske medier la vekt på å minimere betydningen av eksplosjonene, og viste bilder av folk som var på tur i parker i Isfahan og som ikke lot seg affisere av at en hel verden våknet opp til det som så ut til å være et mulig gjengjeldelsesangrep fra Israel mot Iran.

Den kommersielle lufttrafikken går igjen som normalt, etter at flyplassen i området var stengt i morgentimene.


Professor Izadi i Teheran mener presset fra den iranske opinionen har vært betydelig for et iransk gjengjeldelsesangrep etter bombingen av det iranske konsulatet i Damaskus.

ANTI-ISRAEL: Fredag, etter eksplosjonene, samlet en gruppe mennesker seg i en anti-Israel demonstrasjon etter fredagsbønnen i Teheran. Foto: Vahid Salemi / AP / NTB

– Jeg er helt sikker på at det er svært mange iranere som gjerne vil ha multiple angrep mot Israel fra Iran, gitt det folkemordet som de ser pågår i Gaza nå – der flere hundre mennesker drepes hver eneste dag, sier han.

Han tror mange i Iran er misfornøyde fordi fredagens angrep var så lite, og ikke spesielt mye å besvare for Iran.

– Iran vil neppe gjengjelde det som nå oppfattes som «ingenting».

ERKEFIENDEN: En kvinne passerte fredag en antiisraelsk banner med bilder av missiler i Teheran. Foto: ABEDIN TAHERKENAREH / EPA / NTB

Han refererer til fredagens angrep.

– Folk i Iran som vil ha et angrep nummer to på Israel må vente å se hva som skjer.

– Jeg tror Iran kommer til å gjøre noe som blir seriøst, sier professoren.

Read Entire Article