Israel bruker ikke sult som våpen

1 month ago 25



Avi Nir Feldklein, Israels ambassadør til Norge. Foto: Ketil Blom Haugstulen

Å bruke sult som våpen er ikke bare ulovlig, det er også umoralsk.

Publisert: 25.03.2024 07:00

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

Ingen bør sulte. Ikke i Gaza, ikke i Sudan eller i Jemen. Å bruke sult som våpen er ikke bare ulovlig, det er også umoralsk.

Hverken jeg eller noen av dem som hevder at det er hungersnød, har vært i Gaza. Seniorforsker Ida Rudolfsen har ikke et faktabasert bilde av situasjonen (Aftenposten, 17. mars). Skribenten baserer seg på informasjon som kommer fra en organisasjon som får sin informasjon fra UNWRA og helsedepartementet i Gaza, som også er knyttet til Hamas.

Jeg vil minne om at det var Hamas som startet denne krigen. Og at en del av denne krigen er en propagandakrig. Og Hamas er villige til å ofre sitt folk for å redde sitt terrorregime.

Skribenten skriver en kronikk om det ulovlige og umoralske i å bruke sult som krigsvåpen, men Israel gjør ikke det.

En enkel avklaring med åpne kilder vil vise at Israel gjør sitt ytterste for å supplere. Noen fakta: 19. mars ble 248 lastebiler med humanitær hjelp inspisert av Israel og overført til Gaza (Coordination of Government Activities in the Territories). Dessverre distribuerte FN-hjelpeorganisasjoner innholdet i bare 126 av de 248 lastebilene. Israel klarerer altså flere lastebiler inn i Gaza enn det FN er i stand til å håndtere.

Krig er forferdelig. Sivile lider som følge av krigen. Israel er ikke i krig med Gazas befolkning. Israel kjemper mot Hamas. Vi håper at krigen snart er over, og at det norske folk vil være villig til å sette seg grundigere inn i krigens kompleksitet.

Hvis det norske folk ønsker å spille en konstruktiv rolle for å få slutt på denne forferdelige konflikten, kan de bidra til det ved å forsøke å forstå kompleksiteten. Ikke bare ved å ta et automatisk standpunkt mot Israel bare fordi det er trendy i Norge.

Read Entire Article