Israelske Maya (33): – Vi lever i konstant frykt

2 weeks ago 20



Kortversjonen

  • Iran angrep Israel med hundrevis av droner og missiler natt til søndag, men de fleste ble stanset av Israels forsvarssystemer.
  • Innbyggerne i Tel Aviv tilbrakte natten i frykt for angrep og tilfluktsrom ble brukt.
  • Deler av hverdagen er tilbake i gatene, men usikkerhet og frykt preger fortsatt innbyggerne.
  • Vold og konflikter de siste seks månedene har eskalert i Israel, og sivilpersoner bærer nå våpen i offentligheten.
  • Eksperter og kommentatorer frykter at et motangrep fra Israel kan føre til en farligere utvikling.

– Det ble lite søvn, sier Maya (33) på telefon fra Tel Aviv til VG søndag formiddag.

Hun bor i Tel Aviv sammen med kjæresten sin, men har tilbrakt natten i farens leilighet som har tilfluktsrom i kjelleren, noe hennes blokk ikke har.

– Vi søkte aldri tilflukt, men jeg sliter med angst og ble liggende våken og vente på angrep hele natten, forteller hun.

Maya ønsker ikke å bruke sitt fulle navn. Hun jobber for Zochrot, en jødisk israelsk non-profit organisasjon som ønsker å fremme palestinernes rettigheter i Israel.

Iran skjøt natt til søndag hundrevis av droner og missiler mot Israel – de aller fleste ble stanset av Israels forsvarssystemer. Det store spørsmålet nå er hvordan Israel vil svare på angrepet.

Ventet i 48 timer

Allerede fredag ble innbyggerne i Israel bedt om å forberede seg.

– Myndighetene sa angrepet ville komme innen 48 timer, men det ville ta tid før raketten fra Iran kom frem.

Hun sier det opplevdes dramatisk da luftrommet over Israel ble stengt. 

– For oss var det et varsel om alvoret i dette. Vi er vant til å være i beredskap, klar til å søke beskyttelse, til å løpe, men selv under angrepene fra Libanon i høst ble ikke luftrommet stengt.

Det ble lange minutter og timer. Men bortsett fra lyden av militære kampfly var det stille i den ellers så livlige storbyen.

– Da luftrommet ble åpnet i dag tidlig, ble vi lettet, faren var over for denne gang.

Folk med våpen er blitt en del av bybildet i Tel Aviv etter 7. april. Foto: Zochrot,

Noen butikker og kafeer holder fortsatt stengt, ellers er livet i Tel Avivs gater nå tilbake i vanlig gjenge, sier hun. Men det er en hverdag i frykt.

De siste seks månedene har vold og konflikt og uro eskalert i Israel, forteller hun.

– Sivile går med våpen i gatene etter at myndighetene har oppfordret folk til å ta bevæpne seg. Du vet ikke lenger hvem som er hvem og hvem som kan stoles på.

Våpen har alltid vært en del av virkeligheten for de som har vokst opp i landet, men da på uniformerte, ikke sivile, forteller hun.

Rifle på kafé

Folk bærer dem over alt. På kafé, mens de triller barnevognen, i køen på butikken. Pistoler i baklommen og rifler og automatvåpen over skulderen.

– Det er en helt absurd og skremmende situasjon, selv for oss, sier Maya.

Foto: Zochrot

Lørdag kveld skal en frivillig medisinsk hjelpearbeider ha blitt skutt på gaten i Jaffa av det som påstås å være en politi i sivil. Mannen var på moped på vei til å hjelpe noen, skriver The Times of Israel.

– Myndighetene ber folk beskytte seg, men det har aldri føltes mer utrygt å gå ut på gaten, sier den israelske aktivisten til VG.

En politimann er arrestert for drapet på en aktivist og hjelpearbeider fredag. Her fra begravelsen lørdag. Foto: Zochrot

Det gikk bra denne gang. Men angsten for et nytt angrep fra Iran har ikke sluppet taket.

– Så lenge vi har et krigshissig fasciststyre kan alt skje. Netanyahu er troende til å gjøre hva som helst. Det er som om det ikke er noen voksne hjemme, sier Maya. 

Hun mener at angrepet mot det iranske konsulatet i Damaskus i Syria var å be om et svar fra Iran.

– Er ikke krigen i Gaza nok? Lever vi ikke i krig, konflikter, frykt og kaos nok? spør hun.

En student kommer bevæpnet til Tel Aviv University, samme dag som den frivillig organisasjonen Zochrot demonstrerte mot ekplsoie bruken av sivile våpenbruken i Iandet. Foto: Zochrot

Eksperter sa natt til søndag til VG at et svar fra Israel kan føre til en enda farligere utvikling. Jurist og samfunnsviter Cecilie Hellestveit sier at en direkte eskalering ikke er ønskelig for noen av partene, mens VGs kommentator Per Olav Ødegård mener at «angrepet er som å invitere til israelske motangrep», Den israelske kommentatoren Gideon Levy beskriver en stor frykt for hva som nå vil skje.

Organisasjonen Zochrot ønsker å opplyse israelere om Israels blodige angrep mot Gazas befolkning. Her leser de opp navnene til de 30 000 palestinerne som er drept i Gaza foran den amerikanske ambassaden i Tel Aviv. Foto: Zochrot

– Den eneste måten man kan forstå Israels angrep på, er at Netanyahu er villig til å ofre alle, folket sitt, og gjøre hva som helst for å flytte fokus bort fra seg selv, fra det faktum at han burde vært satt i fengsel og har drept 30 000 mennesker på Gaza, sier aktivisten i Zochrot.

Hennes organisasjon jobber nå blant annet for å spre kunnskap om Israelsk krigføring på Gaza. Men hun sier de færreste israelere vil vite.

– Folk er hjernevasket. De leser ikke internasjonale medier, de velger å ignorere sannheten.

Foreldre er ute med barna sine i vårsolen. Kafeer og butikker er igjen travle som vanlig. Folk er tilbake i hverdagen.

– Tilbake i et slags forvrengt virkelighetsbilde av hverdag, mens volden eskalerer rundt oss, sier hun.

Foto: Zochrot
Foto: Zochrot
Read Entire Article