Søndag ble Stig Millehaugen (55) pågrepet mens han var på påskepermisjon fra Berg fengsel i Tønsberg.
Politiet har siktet ham for drap eller medvirkning til drap på Nokas-dømte Metkel Betew (46).
Betew ble funnet død i Godliaskogen på Oppsal i Oslo skjærtorsdag, kveld i det politiet har karakterisert som et brutalt drap.
Millehaugen nekter for anklagene, opplyser forsvarer Morten Furuholmen.
– Jeg er overrasket. Mitt inntrykk er at han var ferdig med det kriminelle livet, sier Johnny Brenna til TV 2.
– Angrende synder
Brenna er tidligere spaner i oslopolitiet og kjenner Millehaugen godt. I fjor møttes de i Ullersmo fengsel i forbindelse med Millehaugens bok «Gjerningsmann», som han ga ut i 2023.
I boka skildrer han hvordan han gikk fra å stjele BMX-sykler på Oslos østkant til å gjøre stadig mer alvorlig kriminalitet.
55-åringen, som har tilbrakt hele sitt voksne liv i fengsel, var en del av den beryktede Tveita-gjengen som vokste frem i hovedstaden på 1980-tallet. Han er i dag domfelt for to drap og flere grove, væpnede ran.
– Da vi møttes på Ullermo ble vi enige om å lage en podcast, der han tok et oppgjør med sitt tidligere liv, forteller Brenna.
Resultatet ble et intervju over to episoder i podcasten «Avhørt», som ble publisert i april i fjor.
– Hvordan var Millehaugen da du møtte ham?
– Han framsto som en angrende synder. En som virkelig hadde lyst til å gjøre noe nytt med livet sitt, og gå en helt annen vei og kutte alt som hadde med det kriminelle livet å gjøre, sier Brenna.
Dømt for gjengdrap
Hans inntrykk er at Millehaugen var inne i et godt spor. Etter å ha sonet i høysikkerhetsfengsel, ble han i løpet av det siste året overført til åpnere soning i Berg fengsel.
– Jeg ble derfor veldig overrasket da jeg fikk høre at han var siktet i denne saken, sier Brenna.

I 2012 ble Millehaugen dømt til 21 års forvaring for drapet på Young Guns-leder Mohammed «Jeddi» Javed i Oslo i 2009. Sommeren 2022 rømte han mens han var på permisjon fra Trondheim fengsel, før han ble pågrepet igjen etter en uke på rømmen.
Til tross for det ble han innvilget prøveløslatelse av Oslo tingrett i 2023, før den ble omgjort etter at påtalemyndigheten anket saken til Borgarting lagmannsrett
Tatt i garasjeanlegg
Lagmannretten viser blant annet til Millehaugens flere rømninger fra fengsel. I juni 2001 var Brenna med å pågripe ham i et garasjeanlegg på Frogner i Oslo etter en slik rømning, da Millehaugen hadde uteblitt fra permisjon siden oktober året før.

Han var da bevæpnet med en pistol, en revolver og en MP5 maskinpistol.
– Han ble ansett som en risikoperson, en risikokriminell. Da vi fant ham i garasjeanlegget, ble han slått ned i bakken. Vi visste at skulle han tas, måtte han tas med våpen – også for å unngå at han selv fikk tilgang på våpen, erindrer Brenna.
– Han har fått stempelet som «Norges farligste mann». Hva syntes han selv om det?
– Han oppfatter ikke seg selv om Norges farligste mann. Han er jo ikke den farligste mannen sånn generelt, men han har jo en «track record» innenfor kriminelle miljøer.
Da Millehaugen drepte «Jeddi» i 2009, var det som leiemorder, påpeker Brenna.
– Sånn sett har han blitt oppfattet som en mann som kunne ta liv for penger, sier den tidligere politispaneren.

– Nesten som brødre
Brenna oppfatter Millehaugens bok fra 2023 som et manifest for å vise at han angret på sitt tidligere liv. Senere fikk han 150.000 kroner i stipend fra Fritt Ord for et bokprosjekt om livet som forvaringsdømt.
– Han hadde flere prosjekter. Vi hadda snakket litt sammen om han skulle lage noe på det gamle miljøet, pluss bokprosjektet om hvordan det er å sone på forvaring. Jeg var helt overbevist om at han var på vei ut av alt som hadde kriminalitet å gjøre, at han tok tak i eget liv, sier Brenna.
Han får det heller ikke å henge på greip at Millehaugen skal ha ta tatt livet at Betew.
– De var nesten som brødre. De har sonet sammen og hadde et veldig godt forhold, sier han.
Millehaugen framstilles for varetektsfengsling i Oslo tingrett tirsdag.