Jan Helge Andersen i retten igjen: – Fastholder sin forklaring

2 weeks ago 17



Kortversjonen

  • Jan Helge Andersen må igjen møte i retten i Baneheia-saken, denne gangen tiltalt for drapet på Lena Sløgedal Paulsen (10).
  • Viggo Kristiansen, som tidligere var dømt sammen med Andersen, er frikjent.
  • Andersen, som tidligere har erkjent drapet på Stine Sofie Sørstrønen (8), hevder fortsatt at Kristiansen var med på drapene.

Han står igjen tiltalt i Baneheia-saken.

Han er dømt i både byrett og lagmannsrett for, og har erkjent, å ha drept Stine Sofie Sørstrønen (8), men har hele tiden fremholdt at det var Viggo Kristiansen som drepte ti år gamle Lena Sløgedal Paulsen.

Viggo Kristiansen ble helt frikjent den 15. desember 2022.

Riksadvokaten har beklaget på det sterkeste den urett som Kristiansen har vært utsatt for, og de 20 årene han satt urettmessig fengslet.

Det betyr at drapet på Sløgedal Paulsen står uoppklart.

Andersen kommer til å fastholde sin versjon av saken når han møter i Sør-Rogaland tingrett, opplyser hans forsvarere.

At Viggo Kristiansen var med på drapene i Baneheia.

– Han fastholder sin forklaring. Utover det har vi ingen kommentar, sier Celine Krogh Fornes i Advokatfirmaet Hjorth til VG.

Jan Helge Andersen føres til Arendal kretsfengsel etter å ha mottatt dommen i 2002. Foto: Tore Andre Baardsen / VG

Audun Beckstrøm ved Advokat Henjum representerer familien til Sløgedal Paulsen. Han forteller at de ser frem til at saken blir behandlet i retten.

Audun Beckstrøm<-Audun Beckstrøm

Bistandsadvokat

– Etter frifinnelsen av Viggo Kristiansen har drapet på Lena stått uoppklart, og det har vært en uholdbar situasjon for dem. Selv om de vet at dette blir tungt, ser de frem til at saken kommer for retten, og håper på å få et endelig svar, sier han til VG.

Andersen er i dag 43 år og lever under ny identitet. Da drapene i Baneheia fant sted, var han 19 år gammel og bakerlærling.

Andersen ble av lagmannsretten dømt til 19 års fengsel for overgrep og drap på Stine Sofe Sørstrønen (8) og medvirkning til voldtekt på Lena Sløgedal Paulsen (10).

Etter å ha sonet 16 år, ble han prøveløslatt den 22. desember 2015.

Drapene i Baneheia

Det var fredag 19. mai 2000 i 18.30-tiden at de to venninnene gikk til turområdet Baneheia i Kristiansand for å bade.

De lekte i vannet ved badeplassen ved 3. stampe, har vitner som har sett dem forklart. Rundt klokken 18.50 er siste observasjon av de to jentene. Da var de fortsatt ved badeplassen.

Stine Sofie Sørstrønen og Lena Sløgedal Paulsen. Foto: PRIVAT / SCANPIX

Rundt en time senere var faren til Stine Sofie Søstrønen bekymret. Jostein Sørstrønen syklet til badeplassen, men så ingen tegn til dem.

Klokken 22.10 ringte han politiet og meldte jentene savnet.

Det var ved denne badebryggen i 3. stampe jentene badet. Bildet er tatt i mars 2021. Foto: Gisle Oddstad / VG

Det ble igangsatt en massiv leteaksjon etter 8- og 10-åringen.

To dager senere ble de funnet voldtatt og drept i Baneheia. Kroppene lå gjemt under en furubusk og kvister i terrenget ikke langt fra badeplassen.

Det skulle gå fire måneder før politiet gikk til pågripelse av Jan Helge Andersen og Viggo Kristiansen.

Etter de ble pågrepet i september 2000, får Andersen vite at politiet på grunn av DNA-funn på åstedet visste at han var en av gjerningsmennene i saken. Andersen tilsto, og trakk med seg Kristiansen inn som hovedmann.

Andersen mente først at han forgrep seg mot Lena Sløgedal Paulsen og drepte Stine Sofie Sørstrønen.

Han endret imidlertid forklaring om overgrepet da politiet la frem DNA-bevis mot ham, som ble funnet på Sørstrønen.

De nye DNA-bevisene

Da saken til Viggo Kristiansen ble gjenopptatt i 2021, startet politiet i Oslo opp ny etterforskning av drapene i Baneheia.

Sporene som ble sikret ble satt under lupen på nytt, og det ble gjort nye DNA-funn som har klaffet med Jan Helge Andersen.

Det ble også gjort funn av hans DNA som knyttet ham til seksuelle handlinger mot Lena Sløgedal Paulsen, selv om han tidligere hadde forklart at han kun forgrep seg på Stine Sofie Sørstrønen.

Jan Helge Andersen var i avhør på politihuset i Oslo i oktober 2021. Foto: Tore Kristiansen / VG

I nye avhør ble han konfrontert med dette. Han forklarte at han ikke husker at han forgrep seg på begge – han må i så fall ha «blacket ut».

Les mer: De nye Baneheia-avhørene (fra 2021)

Andersen vil fastholde sin forklaring om hva som skjedde den mai-kvelden i 2000 når han møter i Sør-Rogaland tingrett.

Den første dommen:

Kristiansand byrett dømte Viggo Kristiansen til fengsel i 21 års forvaring for blant annet voldtekt og drap på de to jentene. Jan Helge Andersen ble dømt til 17 års fengsel, og frikjent for drapet på Lena Sløgedal Paulsen.

Ankesaken:

Viggo Kristiansen og Jan Helge Andersen anket begge dommen. Kristiansen fordi han sa seg uskyldig, mens Andersen anket straffutmålingen. Lagmannsretten fastholdt dommen mot Kristiansen, og ga Andersen to år lengre straff. De anket begge til Høyesterett. Kristiansens sak ble ikke behandlet, mens Andersens ble forkastet. Dommen på 19 års fengsel ble stående.

Gjenåpningen:

Kristiansen fastholdt sin uskyld hele veien og begjærte saken gjenopptatt flere ganger. Den 18. februar 2021 besluttet til Gjenopptakelses­kommisjonen at saken skulle sees på, på nytt. Kristiansen slapp ut av Ila fengsel den 1. juni 2021, etter 21 år bak murene.

Ny etterforskning:

Det blir besluttet at Oslo politidistrikt skal gjennomføre den nye etterforskningen. Andersen blir siktet i den nye Baneheia-etterforskningen, for drapet på Lena Sløgedal Paulsen (10), som han tidligere hadde blitt frikjent for.

Frifinnelse:

Riksadvokat Jørn Sigurd Maurud beklaget på det sterkeste til Viggo Kristiansen da han la frem Riksadvokatens innstilling til Borgarting lagmannsrett i oktober 2022. Resultatet av den nye etterforskningen var at Kristiansen må frifinnes. Den 15. desember ble det avsagt en frifinnende dom i Borgarting lagmannsrett. Viggo Kristiansen var dermed uskyldig dømt for drapene i Baneheia.

Ny tiltale:

Den 12. januar 2024 ba Riksadvokaten om at det tas ut tiltale mot Jan Helge Andersen for drapet på Lena Sløgedal Paulsen (10). Den 16. mars 2024 begynner rettssaken mot ham i Sør-Rogaland tingrett.

Vil du heller høre? Du finner Krimpoddens gjennomgang av saken på PodMe.

Read Entire Article