– Jeg forstår at dette funnet må undersøkes nærmere

1 week ago 10



Fryseboks-mysteriet:

Politiet i Nordland har varslet familien til savnede Stian Hole om at det er gjort funn av en mistenkelig fryseboks på 250 meters dyp.

 Skjermdump/ Norge i bilder
MYSTERIUM: Fryseboksen skal ligge under dette oppdrettsanlegget utenfor Innhavet i Hamarøy kommune i Nordland Foto: Skjermdump/ Norge i bilder

Publisert 26.04.2024 16:51

Tidligere denne uken ble en fryseboks funnet på 250 meters dyp, vest for Innhavet i Hamarøy. Rundt lokket skal det ha vært festet et tau eller en kjetting. 

Ifølge NRK Nordland, som først omtalte saken, var det en ubemannet undervannsbåt (ROV) på oppdrag for oppreddselskapet Cermaq som fant gjenstanden på havets bunn. 

Det som gjør at politiet har fattet interesse for saken er at bodømannen Stian Hole ble meldt savnet fra det samme området i juni i fjor.

– Hva gjør politiet nå videre med dette funnet? 

– Det som kan se ut som en fryseboks, vil bli vurdert hevet, men dette er formelt ikke besluttet enda, sier Torje Imøy, politiadvokat ved Nordland politidistrikt til TV 2 fredag ettermiddag.

 Roy-Arne Salater/ TV 2
VURDERER HEVING: – Det vil være i politiets interesse å få hevet fryseboksen slik at vi får avklart innholdet, sier Torje Imøy, politiadvokat ved Nordland politidistrikt. Foto: Roy-Arne Salater/ TV 2

Hva familien sier om funnet, kan du lese lengre ned i saken.

Siden fryseboksen ligger på 250 meters dyp, er det en utfordrende og kostbar operasjon med å få den opp.

– Hva kostnadene ved å heve denne eventuelt kan bli, har ikke politiet oversikt over. Om den blir besluttet hevet, vil politiet være avhengig av eksterne aktører for å bistå med dette. Vi regner med at kompetansen og kapasiteten til å gjennomføre dette er tilgjengelig, sier Imøy.

Etter det TV 2 erfarer har Kystvakten ROV om bord på alle sine skip og muligheter til å bistå med kompetanse. Politiet har så langt ikke kontaktet Forsvaret om bistand. 

– Haster det med å få undersøkt fryseboksen?

– Det vil være i politiets interesser å få hevet denne. Samtidig er ikke politiet bekymret for om det skulle gå noe tid før denne heves. Politiet har heller ingen forventninger, men ønsker å få avklart innholdet i boksen, sier Imøy. 

Forsvant juni 2023

Det var 7. juni i 2023 at bodømannen Stian Hole sist ble sett da han handlet på en butikk på Storjord i Hamarøy.

 Privat
FORSVANT: Det var i juni 2023 at Stian Hole sist ble sett. Politiet tror at Hole har vært utsatt for en kriminell handling. Foto: Privat

To dager senere ble 41-åringen meldt savnet til politiet i Nordland. Siden da har politiet etterforsket saken med store ressurser.

Tre personer i alderen 30 til 50 år ble siktet og varetektsfengslet i forbindelse med saken. De er nå løslatt, men er fortsatt siktet for å ha noe med forsvinningen til Hole å gjøre. 

Alle de tre har tilknytning til Nord-Norge, og politiadvokat Imøy bekreftet i fjor at disse er kjenninger av politiet.

Hole skal ha oppholdt seg i en lavvo på Herøysletta på ei halvøy nord for Bognes. Der skal han ha drevet med fiske da han forsvant. Både letemannskaper og politi søkte etter Hole både på land og i vannet.

Politiadvokaten bekrefter at de har varslet familien til Hole om funnet av en fryseboks. 

– Politiet har varslet Holes familie, men har per nå ikke holdepunkter for å knytte dette funnet opp mot Hole-saken, sier Imøy.

– Interessant funn

 Familiens bistandsadvokat, Kristin Fagerheim Hammervik, bekrefter at politiet har vært i kontakt i forbindelse med det mystiske funnet.

– Verken politiet eller de pårørende vet hva som har skjedd med Stian Hole, eller hvor han befinner seg. I lys av dette er i utgangspunktet alle funn i dette området av interesse, sier Fagerheim Hammervik til TV 2. 

– Hvordan har de reagert på dette funnet? 

 – Familien konstaterer at et interessant funn er gjort. De er glade for at funnet sjekkes nærmere. Ethvert funn kan potensielt være det man trenger for å komme videre i denne saken. For familien er det selvsagt samtidig en tilleggsbelastning når funn gjøres. Da er det ikke til å unngå at de får nye belastende scenario å tenke på. 

 Espen Solli
INTERRESANT: – Familien til Stian Hole er varslet om at det er gjort funn av en fryseboks i det området han sist ble sett, sier Kristin Fagerheim Hammervik, bistandsadvokat for familien og advokat i programmet Åsted Norge. Foto: Espen Solli

– Om dette funnet skulle vise seg å ikke ha noe med denne saken å gjøre, er familien påført nok en tilleggsbelastning de gjerne skulle vært foruten, men de er forsiktige optimister, sier Fagerheim Hammervik.

Håper på svar

Politiet ønsker ikke å dele bildene av den mistenkelige fryseboksen med media, men Fagerheim Hammervik har fått tilgang til å se disse.

 – Hva bildene konkret viser kan jeg ikke kommentere, det er underlagt taushetsplikt. Men jeg kan si så mye at jeg forstår at dette funnet må undersøkes nærmere. 

– Det er likevel ingen ting ved bildene som gir grunn til å tro at dette har noe med Hole-saken å gjøre, ei heller noe som med sikkerhet viser at dette funnet ikke har noe med saken å gjøre. Funnet må derfor undersøkes, forteller hun.

– Hvor viktig er det at fryseboksen blir undersøkt raskt? 

– Det er viktig, og det må sjekkes ut raskt slik at familien får svar på om dette har noe med Stian Hole å gjøre eller ikke.

Politiet har jobbet med flere hypoteser rundt forsvinningen. Politiet mener at teorien om en frivillig forsvinning er borte, og har derfor jobbet ut fra at noe straffbart kan ha tilstøtt Hole.

Read Entire Article