Klar LO-beskjed til Vestre: Bekjemp privatisering

1 week ago 12



Fagforbundet er LOs største forbund med over 400.000 medlemmer, og forbundsleder Mette Nord sitter i Aps mektige sentralstyre.

Klokken 15.00 i dag blir Jan Christian Vestre (Ap) utnevnt til ny helse- og omsorgsminister i statsråd på Slottet, etter det NRK erfarer.

Samtidig blir Cecilie Myrseth (Ap) ny næringsminister og Marianne Sivertsen Næss (Ap) fiskeriminister, etter det NRK vet.

Men allerede før utnevnelsene, blir de nye statsrådene møtt med krav. ​​​​​​

Fagforbundets gir Vestre klar beskjed om å jobbe for å begrense innleie i helsesektoren og bekjempe privatisering og todeling av helsevesenet.

7_5sruGT7Bk

LO-TOPP: Fagforbundets leder Mette Nord sitter i Arbeiderpartiets sentralstyre.

Foto: NTB

– Bruken av innleie i Helse-Norge er ute av kontroll. I dag bruker kommuner og helseforetak rundt 4 milliarder kroner på vikarer som kun er dyre mellomledd, sier Fagforbundets leder Mette Nord.

Hun tar forbehold om at NRKs opplysning om at Vestre blir utnevnt senere i dag, er riktig.

– Vi må bekjempe todeling av helsetjenestene, ha bedre kontroll også av det private helsetilbudet og gjøre flere behandlinger i det offentlige, sier Nord.

Vestre må også sørge for en styrking av sykehusenes økonomi, sørge for at flere helsearbeidere får hele og faste stillinger og fordele arbeidsoppgavene bedre, krever forbundet.

– Pragmatisk

Ap-nestleder Jan Christian Vestre har den siste tiden ledet arbeidet med Aps nye strategi. Den ble vedtatt av landsstyret for halvannen uke siden.

Overfor NRK fremhevet Vestre at Ap vil ha så god kvalitet i det felles velferdstilbudet at folk ikke skal trenge å kjøpe private alternativer for å få det beste tilbudet.

Han avviste at Ap har planer om en høyre- eller venstredreining, men sa også dette:

– Velgerne er opptatt av at vi løser oppgavene på en effektiv måte. Folk er mindre ideologiske enn før og vil at ting skal funke, sa han.

– Vi må finne pragmatiske løsninger på folks problemer. Vi har nok vært for ivrige etter å forsvare systemene istedenfor å løse utfordringene som folk har i hverdagen.

Cecilie Myrseth, som nå etterfølger Vestre som næringsminister, har markert seg som en skarp kritiker av private aktører i helse- og omsorgssektoren.

LOs første nestleder, Sissel M. Skoghaug, sier hun er trygg på at Vestre – om han får jobben – vil følge opp Aps politikk «om å trygge fellesskapets offentlige helsetilbud».

– Det er helt nødvendig å gjeninnføre en godkjenningsordning for private helseaktører, hvor myndighetene kan avslå etablering om det tapper offentlige helsetjenester for fagfolk. Regjeringen foreslår å utrede dette, og det haster, sier hun til NRK.

Kabal på plass

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) fikk på plass sin regjeringskabal i løpet av gårsdagen, etter det NRK forstår. Og det er gode grunner til at nettopp «kabal» er den beskrivelsen som ofte går igjen når en regjering skal settes sammen.

I tillegg til rene politiske kvalifikasjoner må Støre nemlig også vurdere kjønn, geografi, alder og andre faktorer når han setter sammen sitt lag.

At Ingvild Kjerkol nå forlater stillingen som helse- og omsorgsminister, betyr for eksempel at en ny kvinne må inn i regjeringen for å opprettholde kjønnsbalansen blant Aps statsråder.

Marianne Sivertsen Næss

NY: Stortingspolitiker Marianne Sivertsen Næss skal inn i regjeringen, etter det NRK vet.

Foto: Allan Klo

I løpet av gårsdagen kunne NRK og flere andre medier melde at Marianne Sivertsen Næss og Cecilie Myrseth skal inn i Støres mannskap.

Det har vært mange skandaler og utskiftninger i regjeringen etter den rødgrønne valgseieren i 2021.

Støre har nå mistet en rekke av Aps aller største kvinneprofiler, i og med at Hadia Tajik, Anette Trettebergstuen, Anniken Huitfeldt og nå altså Kjerkol er ute av regjeringen.

De nye statsrådene blir presentert etter et statsråd på Slottet klokken 15 i dag.

Publisert 19.04.2024, kl. 12.41 Oppdatert 19.04.2024, kl. 12.57

Read Entire Article