Klar oppfordring til unge og foreldre: Vær tålmodig og snakk med hverandre om rus

5 hours ago 5



– 16. mai er en typisk dag der ungdommer debuterer med tanke på alkohol og rusmidler. Det lureste både for foreldre og unge selv er å ta praten i forkant.

Det sier Hege Karlsen, leder ved Multisystemisk terapi i Bodø. Det er et behandlingstilbud som for ungdom som har ruset seg, holder på med kriminalitet eller har havnet i et dårlig miljø.

Hun oppfordrer ungdom og foreldre til å snakke godt sammen, slik at det ikke oppstår krangel og uvennskap i hjemmet.

– Det er jo en dag og ei tid mange foreldre gruer seg til, men en kan være beredt, sier Karlsen.

  • Hege Karlsen

    Hege Karlsen

    • leder, Multisystemisk terapi Bodø

Også vinanmelder Sara Døscher har tidligere uttalt at ungdom bør lære om alkohol så tidlig som på ungdomsskolen

– For eksempel i forbindelse med mat- og helsefaget. Det nevnes ingenting om alkohol før de ramler ut i russetiden. Og da skal de liksom finne ut alt selv, sier hun.

Da kommer kanskje gode råd godt med før de store festdagene?

Ta praten

Hvor skal dere ta praten? I sofaen? Rundt middagsbordet? Eller i bilen? Det kan fort ende med at den ene løper fra samtalen, mens den andre blir sittende igjen.

Nei, det er ikke lett å starte en samtale om et tema som kan føre til uenighet og konflikt, men ifølge Karlsen må både mødre, fedre og ungdommen selv legge til rette for det som kan bli en god prat om alkohol og rusmidler.

– Det må være en rolig og balansert samtale, der også ungdommen sitt perspektiv må få komme til. Men vi må tåle å bli avvist hvis de unge ikke vil prate om det.

Finn riktig tidspunkt

Hege Karlsen sier at det viktigste er selve tidspunktet for samtalen. Det må være riktig.

– Det er ikke vits å ta praten hvis du som forelder selv ikke er på plass. Det er veldig viktig at den voksne klarer å holde seg rolig og ikke får panikk.

Karlsen sier det er helt naturlig at voksne vil sette grenser, men at det ikke er greit å dømme dem på forhånd. Det er også et tidspunkt som ikke passer seg.

– Kommer ungdommen beruset hjem er det bare å spare samtalen til neste dag.

Har du tatt praten med din ungdom/forelder?

Bruk egne erfaringer, men ...

Det er ikke alltid det passer seg å trekke sammenlikninger fra «da jeg var ung». For selv om du fortsatt er ung til sinns som forelder, er det ikke alltid ungdommen klarer så sammenlikne seg med deg.

Karlsen sier at det er fint med en god inngang på samtalen som gjør ungdommen nysgjerrig, og noen ganger kan det være å dele egne erfaringer.

Det er viktig å vise ungdommen at voksne forstår utfordringene de står i, og hvordan det er å la seg rive med samtidig som det er press fra andre.

Stikkordet som går igjen er trygghet.

Legg til rette for at ting blir trygt. Hvis ungdommen har gjort noe dumt, skal de vite at mor eller far alltid kan plukke meg opp.

en person som holder en flaske øl

Foto: Gorm Kallestad / NTB

Åpne hjemmet – og lommeboka

Dersom det ikke er aktuelt for ungdommen å dra ut for å møte andre i festlige lag, anbefaler Karlsen at foreldrene bør åpne hjemmet og la ungdommen invitere vennene hjem til seg.

Det kan gi foreldre bedre oversikt over hvor ungdommen befinner seg.

Men det kan også bidra til at ungdommen selv føler seg trygg, hjemme.

– Det er mulig å legge til rette for en hyggelig kveld hjemme med pizza og bruke noen kroner på det. Blir det kostbart kan man spleise med andre sånn at ungdommen kan være hjemme sammen.

en person som holder en liten boks

Foto: Gorm Kallestad / NTB

Lag avtaler

De fleste unge har en smart-telefon med diverse apper og kanaler for sosiale medier. De kan brukes, for å vise hvor man er. Et eksempel kan være kartfunksjonen på Snapchat.

Karlsen sier at gode avtaler mellom ungdom og voksen kan gjøre ting enklere.

For hva gjør man om det ikke er svar å få?

– Ungdommen må også sørge for å lage gode avtaler med vennene sine. De bør ha noen felles strategier for å si «nei takk», de må ikke forlate hverandre og skulle en venn være uheldig så gjelder det å ringe hjem.

en gruppe hender som holder mobiltelefoner

Foto: Fredrik Pedersen / NRK

Hold deg hjemme

Natt til 17. mai er en dag Hege Karlsen anbefaler foreldrene å holde seg hjemme selv.

Hun synes at foreldrene skal være edru – og i beredskap.

– Foreldrene må spare det glasset med vin til en annen dag. Å krangle med en ungdom når den voksne selv har promille kan gjøre noen for gira.

Et godt tips er å snakke med andre foreldre.

– Ta en ringerunde til de andre foreldrene for å høre når deres ungdom bør være hjemme. Felles regler for alle gjør det enklere. Det er også mulig å samarbeide med andre om kjøring til eller fra lokalet, slik at en vet at de kommer seg hjem.

En kvinne sitter i en rosa-beige sofa og strekker seg etter et vinglass med rødvin i. Bak henne er en grønn plante.

Illustrasjon: Jørgen Berntsen Leangen / NRK

Publisert 16.05.2025, kl. 10.18

Read Entire Article