Kommer med invitasjon til skatteflyktningene i Sveits

1 week ago 14



Cecilie Myrseth (39) fikk bare noen timer i ny jobb, før hun satte seg på et fly for første oppdrag. 

– Nei, hvordan forbereder man seg? Jeg tror bare man må ta det som det kommer, sier hun. 

Sist fredag skiftet hun fra å være fiskeriminister til å bli næringsminister.  Så dro hun til Tyskland og verdens største industrimesse. 

Artisten Dagny åpner Hannover Messe: 

Mister investeringer

Næringsministeren har ansvaret for at det bygges opp norske bedrifter og arbeidsplasser. 

I 2022 flyttet Aker-eier Kjell Inge Røkke til Sveits. 

Det siste året har minst et 60-talls nordmenn tatt med seg formuene sine og flyttet etter. Mange av dem har startet å investere i det nye hjemlandet, eller andre steder utenfor Norge.

– Hvilket forhold har du til skatteflyktningene i Sveits?

– Nei, jeg vet jo at det finnes noen. Jeg tenker at Norge er og skal være et godt land å både bo i, men også investere og skape i. Det skal vi bidra til sammen, sier hun. 

 Santiago Vergara/TV 2
NY JOBB: Cecilie Myrseth representerte Norge sammen med statsminister Jonas Gahr Støre. Tysklands forbundskansler Olaf Scholz åpnet den norske paviljongen. Foto: Santiago Vergara/TV 2

Myrseth viser til all den rosen Norge fikk under industrimessa. Både fra EU-president Ursula von der Leyen og forbundskansler Olaf Scholz. 

– Jeg tenker at bare det å være her i Tyskland på denne messa, viser jo hvor mye bra som skjer i Norge. Det går bra i Norge, og da kan det ikke være så ille og drive næring i heller.

Fra åpningsseremonien hvor energi og Norge fikk oppmerksomhet

– Kunne du tenke deg å komme dem i møte på noen måter? 

– Vi vet jo hvor uenighetene ligger. Jeg kan bare si at når det kommer til formuesskatten, så er Norge er et land som alltid har hatt små forskjeller, og det skal vi ha i fremtiden også.

Myrseth sier formuesskatten handler om å sikre et rettferdig skattesystem. 

Invitasjon til milliardærene

– Så er det jo mulig å diskutere innretning, men det kommer til å være formuesskatt også i fremtiden. Uavhengig av fargen på regjeringen så har det vist seg at formuesskatten ikke har blitt borte. 

Hun har ingen planer om å ta direkte kontakt med skatteflyktningene, for å høre deres mening. 

– Men alle som vil er veldig velkommen hjem, fordi jeg mener Norge er et fantastisk land å drive næring og utvikling i. Jeg skal i hvert fall bidra til at det blir stabilt, trygt og at det finnes gode insentiver for å drive med næringsutvikling, også fremover.

På dette tidspunktet i intervjuet understreker både statsråden og kommunikasjonsrådgiveren at skatt ikke er området hennes i regjeringen. 

Det er derimot bonuser og lederlønn i hel-og halv-statlige selskaper. 

Regjeringen har måttet stramme inn løpske lederlønninger i selskaper med staten som eier,  flere ganger. 

 På industrimessa deltok blant annet Equinor-sjef Anders Opedal. Han tjente 20,7 millioner kroner i 2023. 

Hydro-sjefen tjente i fjor over 15 millioner kroner. 

DNB var naturlig nok ikke til stede, men toppsjefen tjente 15,8 millioner kroner i fjor.  

– Min forgjenger jobbet mye med å være tydelig på at man skal ha moderasjon når det kommer til ledelønninger. Det arbeidet har han gjort på en god måte, mener jeg. Den politikken vil jeg videreføre. 

Ikke i mål med kvinner

Hun innrømmer derimot at det ikke er gode nok resultater når det gjelder å få flere kvinner i styreverv. Reglene om 40 prosent kvinner i styrene skal være gjennomført i 20 000 selskaper innen juni neste år. 

– Nei, vi har jo enda litt å gå på når det kommer til det. Jeg tenker at de grepene som har vært tatt ganske nylig, med krav om 40 prosent i styrene, det er utrolig viktig. Vettet er jo jevnt fordelt i samfunnet vårt. Det er ingen grunn til at man ikke skal finne også dyktige kvinner, som kan ta på seg viktige verv i næringslivet også.

Hun har fått mange invitasjoner til bedriftsbesøk de siste dagene og gleder seg til å reise rundt i bedrifts-Norge. 

 Santiago Vergara/TV 2
FLERE KVINNER: Næringsminister Myrseth mener hun fortsatt har en jobb å gjøre for å få flere kvinner inn i styrene. Foto: Santiago Vergara/TV 2

Myrseth er utdannet psykolog. Hun har sittet på Stortinget siden 2017 og vært fylkesrådsleder i Troms.  Siden 2019 har hun vært medlem av Aps indre sirkel, sentralstyret. 

– Jeg tenker det å være psykolog er en veldig bra ting, som jeg tar med meg egentlig i alt som jeg gjør. Jeg bruker alltid den kunnskapen. Men jeg tenker at det aller viktigste er jo at man er nysgjerrig på å treffe folk. Og ikke minst har evnen til å lytte.

Read Entire Article