Krever turismetak: Norske turoperatører kutter ikke reiser

1 week ago 16



I ferieparadiset Kanariøyene var det i helgen langt fra himmelsk stemning.

Store menneskemengder tok nemlig til gatene for å demonstrere mot masseturismen. De mener at den for lengst har nådd terskelen for hva som er bærekraftig.

– Jeg innså at grensen var nådd da jeg så at folk som jobber som renholdere eller servitører på hoteller, bor i skur. Det sier talsperson Víctor Martín i bevegelsen Canarias se Agota til The Guardian.

 Desiree Martin / AFP
VANLIGVIS: Slik pleier folk å nyte tiden på en av Kanariøyene. Her er folk på stranden i 2015 i Los Cristianos på Tenerife. Foto: Desiree Martin / AFP

Bevegelsen har vært med på å organisere demonstrasjonene som fant sted på de åtte hovedøyene. 

Medlemmer av bevegelsen har også gjennomført sultestreiker mot to store luksusprosjekter sør på Tenerife.

Krever turismetak

Demonstrantene mener blant annet at turismen gjør livet så dyrt at det ikke lenger er mulig å leve der for vanlige folk.

– Lønningene er så lave at de ikke dekker de grunnleggende levekostnadene, sier Martín.

 Europa Press via AP
TOK TIL GATENE: Store folkemengder demonstrerte også i Las Palmas på Gran Canaria lørdag. Foto: Europa Press via AP

Nå krever de at det settes et maksantall på turister som får reise til de spanske øyene. Et slikt grep mener de at vil minske presset på klima, miljø, boligmarkedet og infrastruktur. 

– Myndighetene må umiddelbart sette en stopper for denne korrupte og destruktive modellen, som tømmer ressursene og gjør økonomien mer usikker. 

Det sier Antonio Bullon, en av protestlederne, til nyhetsbyrået Reuters

Han fortsetter:

– Kanariøyene har en grense, og det samme har folks tålmodighet.

I år er den grensen spesielt tydelig. Etter det som omtales som er særdeles tørr vinter, er det erklært vannkrise på Tenerife. 

– Det kommer til å innføres restriksjoner om det ikke kommer mer regn denne måneden. Det er 36 grader her nå. Dette er uholdbart, og det betyr at vi ikke engang kommer til å kunne ta imot normale nivåer av turister, sier talsperson Martín.

– Ikke mot turisme

En av demonstrantene presiserte imidlertid:

– Vi er ikke mot turisme. Vi bare ber om at de endrer modellen som tillater ubegrenset vekst av turisme. 

Årlig drar rundt 400.000 nordmenn til Kanariøyene. I fjor besøkte totalt 14 millioner mennesker øyene. Og turisme står for mer enn en tredjedel av økonomien til Kanariøyene. 

TV 2 har blant annet spurt de største norske tilbyderne av reiser til øygruppen om de vurderer å selge færre reiser i tiden fremover.

 Borja Suarez / Reuters
KLART BUDSKAP: «Min øy, min fremtid», står det på plakaten til en ung jente som demonstrerte lørdag i Santa Cruz på Tenerife. Foto: Borja Suarez / Reuters

Ingen av dem vurderer å kutte i antall reiser.

– Demonstrasjonene på Kanariøyene er ikke i hovedsak rettet mot oss reiseoperatører, men mot det private markedet, skriver kommunikasjonssjef Anne Mørk-Løwengreen til TV 2.

Hun viser til at leiligheter og fritidsboliger leies ut til turister i stedet for lokalbefolkningen, og at dette gjør det vanskelig og dyrt å finne et sted å bo.

– Må bidra

I konkurrenten Ving sier Ingrid Osa at kritikken handler om den lokale turismepolitikken. 

– Demonstrasjonene er et tydelig signal til politikerne om at lokalbefolkningen ønsker endringer i denne politikken.

Talsperson Martín i Canarias se Agota sier at de ønsker en midlertidig turiststans, som igjen fører til en studie av hvor mange turister hver enkelt av Kanariøyene kan håndtere. 

– Og som vil slå fast om vi allerede har passert den kritiske grensen.

 Europa Press via AP
PÅ STRANDEN: Folk i Puerto del Rosario på Fuerteventura demonstrerte lørdag mot masseturismen på Kanariøyene. Foto: Europa Press via AP

Mørk-Løwengreen i Tui erkjenner likevel at turistnæringen må gjøre sin del for å møte utfordringer knyttet til masseturisme:

– Her må hele reiselivsbransjen i fellesskap bidra til å finne gode løsninger som bidrar til at det blir flere boliger tilgjengelig for dem som bor og jobber på Kanariøyene.

Kommunikasjonssjef Beatriz Rivera i Apollo skriver til TV 2 at «det er klart at alle reiseaktører har et bærekraftig ansvar på alle reisemål». 

– Vi mener at det er helt avgjørende for alle parter at det finnes en balanse mellom fastboende og besøkende. 

Ifølge Rivera ville flere av øyene slitt uten turismen, men hun presiserer at turismen også kan ødelegge for dem, og at man må minimere turismens negative effekter.

Hun mener at Apollo blant annet gjør dette ved å inngå strategiske og langsiktige samarbeid med lokale bedrifter.

– I tillegg vektlegger vi også partnere som jobber med bærekraft og har strenge regler i forhold til hva som kreves fra disse, både i form av klima og miljøhensyn, men også menneskerettigheter, minstelønn og lignende.

Flyselskapet SAS ønsker ikke å kommentere saken, mens Norwegian svarer at de jobber med å begrense utslipp knyttet til selve flyreisene. 

Turistproblemer i Spania

Kanariøyene er ikke den eneste destinasjonen som opplever utfordringer knyttet til såkalt overturisme, som er blitt et stort problem i flere spanske byer og regioner.

I fjor tok Mallorca og de andre øyene i Balearene grep mot overturisme – de satte en grense på maksimalt 16,5 millioner årlig besøkende.

 Josep Lago / AFP
MISFORNØYDE: Ved et utsiktspunkt i Park Güell over Barcelona ble det i 2017 skrevet «Turist: din luksustur, min daglige elendighet. Foto: Josep Lago / AFP

Mens i de to turistfavorittene Barcelona og Sevilla har det vært demonstrasjoner mot turisme.

I Sevilla har en bevegelse tatt navnet Sevilla dør. De mener at turismen i byen ikke lenger er bærekraftig. Her vurderer myndighetene å ta betalt av turister for å se byens kjente Plaza de España.

I Barcelona har det lenge vært ytret et ønske om færre turister. Nylig ble bussruten til parken Park Güell, designet av den legendariske arkitekten Antoní Gaudi, fjernet fra Google Maps og Apples kart. 

Det skjedde etter at lokalbefolkningen i området over flere slet med å komme seg hjem med bussrute nummer 116, fordi den alltid var full med turister som skulle til parken.

Read Entire Article