Kristiansen har fått 40 millioner kroner i oppreisning. Største beløp noensinne.

2 weeks ago 11



Viggo Kristiansen krevde 90 millioner av staten etter frifinnelsen i Baneheia-saken. Men fikk til slutt 55 millioner kroner.

Viggo Kristiansen ble løslatt 1. juni 2021. Året etter ble han frifunnet for drapene i Baneheia. Nå får han 55 millioner i erstatning. Foto: Ketil Blom Haugstulen

Publisert: 16.04.2024 11:34 | Oppdatert: 16.04.2024 11:55

Viggo Kristiansen krevde nesten 90 millioner i erstatning etter han ble frifunnet for drap og voldtekt av Lena Sløgedal Paulsen (10) og Stine Sofie Sørstrønen (8).

Før påsken ble kravet ferdig behandlet av Statens sivilrettsforvaltning. Kristiansen får 55 millioner kroner, bekrefter Kristiansens advokat Brynjar Meling til Aftenposten.

Meling mener erstatningen er for lav:

– Det ligger i sakens natur at vi mente at det var rettslig og faktisk grunnlag for vårt krav, sier han til Aftenposten.

Brynjar Meling er langt fra fornøyd med erstatningen Viggo Kristiansen får etter frifinnelsen i Baneheia-saken. Foto: Cornelius Poppe / NTB

Direktør Christine Wilberg fra Konfliktrådene har vært settedirektør i Kristiansens sak. Hun sier følgende til Aftenposten:

– Kristiansen har fått 40 millioner kroner i oppreisning. Dette er det største beløpet som er gitt i Norge i en slik sak.

Hun legger til at Kristiansen i tillegg fikk litt over 15 millioner i erstatning for økonomisk tap.

– Erstatningsutbetalingen er noe lavere enn det erstatningskravet som ble fremsatt, sier hun.

I desember 2022 ble Kristiansens frifunnet etter å ha sonet i nesten 21 år. Han ble løslatt 1. juni året før.

Etter dette kom Kristiansen med gigakravet om 90 millioner kroner i erstatning. Av det totale kravet utgjorde 60 millioner kroner oppreisningserstatning. Det vil si erstatning for ikke-økonomiske tap.

Kristiansens advokater har tatt utgangspunkt i Liland-dommenLiland-dommenPer Kristian Liland (1931–1996) ble i 1970 dømt til 21 års fengsel og 10 års sikring for dobbeltmord i desember 1969 i Fredrikstad. Liland hevdet at han var uskyldig. I 1976 avviste Høyesterett Lilands begjæring om gjenopptakelse. Saken ble gjenopptatt i 1994. Da ble Liland frifunnet og fikk erstatning og oppreisning. fra 1995. Da utmålte Høyesterett en erstatning på 10 millioner kroner.

Mens Liland var 40 år da han ble dømt, var Kristiansen i begynnelsen av 20-årene. Noe som taler for at Kristiansens erstatning bør være større. Kristiansens advokater ba pr. 31.12.2023 om 89,8 millioner kroner.

Wilberg sier at Kristiansen fikk avslag på krav som gjelder erstatning for økonomisk tap som andre har hatt, og andre poster som det heller ikke er rettsgrunnlag for å gi erstatning for.

– Erstatning som er gitt skal blant annet dekke tapt inntekt mens han har sonet, tap i fremtidig inntekt og tapt pensjonsopptjening, sier hun.

Hun legger til at de har sett på sakene til Per Liland og Fritz Moen, som fikk oppreisning på henholdsvis 20 og 25 millioner regnet etter dagens kroneverdi.

– I tillegg er det gjort en oppjustering, basert på nyere praksis fra Høyesterett.

Read Entire Article