Ronny Frydenlund og hundene deltar i Finnmarksløpet 2025 i langdistansen på 600 kilometer. Han og flokken tilbringer tiden frem mot løpet i mars i Levajok i Finnmark.
Foto: Irmelin Kulbrandstad / NRKHundene og naturen ble Ronnys vei vekk fra rusen. Han er typisk: Stadig mer forskning finner at aktiviteter i frisk luft virker mot tankekjør og tungsinn.
– Jeg var jo blodnarkoman. Jeg bodde på gata og sov i trappeoppganger i en kort periode på et par år. Det var jo bare et søppelliv.
Ronny Frydenlund (49) har aldri lagt skjul på sitt tidligere liv som rusavhengig.
Nå har han lengre fartstid som hundekjører, deltar i løp og er stort sett ute med den firbeinte flokken sin. Det gir ham rus nok.
Redningen var et behandlingssenter i Folldal.
– Jeg hadde ikke levd i dag hvis jeg ikke hadde dratt dit. Det å få naturen som rehabilitering var det som gjorde at jeg klarte å komme meg gjennom det.
Ronny Frydenlund og hundene deltar i Finnmarksløpet 2025. Han og flokken tilbringer tiden frem mot løpet i Levajok i Finnmark.
Foto: Irmelin Kulbrandstad / NRKFlere fikk hjelp for rusproblemer i spesialisthelsetjenesten i 2023 sammenliknet med året før. Det viser tall fra Folkehelseinstituttet.
Ronny mener flere vil ha nytte av behandling som skiller seg fra det tradisjonelle. Særlig for folk som han, som aldri har kunne sittet helt stille, er naturen medisin.
Han har forskerne i ryggen. Vi er tross alt natur, påpeker Carina Ribe Fernee ved Sørlandet sykehus.
Vi har ikke endret oss så mye siden forfedrene våre levde utendørs, jaktet og sanket.
Fernee beskriver hva som skjer under åpen himmel:
– Vi skreller bort alle distraksjonene som tapper vår mentale kapasitet. Vi oppsøker omgivelser som i stedet gir stressreduksjon, lader oppmerksomheten vår og gir en avkobling.
I naturen kan man senke skuldrene og finne hvilepulsen. Det gjelder i alle fall svært mange av oss. Noen opplever det annerledes.
– For mange kan naturen oppleves utrygg og fremmed. De er mer komfortable med asfalt under føttene og bylarm rundt seg.
Ronny er fra Brumunddal i Innlandet. Han omtaler seg selv som hundekjørerboms og har konkurrert i en rekke løp gjennom årene.
Foto: Irmelin Kulbrandstad / NRK– Det høres kanskje ut som en leirskole
Det finnes ingen samlet oversikt over alle institusjoner og behandlingssentre som tilbyr utendørsterapi.
Likevel er det steder som skiller seg ut og har flere tiårs fartstid i å tilby behandling gjennom friluft og aktivitet.
Slik som Tyrili Frankmotunet i Folldal kommune.
Der har natur og fellesskap vært en viktig del av behandlingen i over 30 år.
Friluftsliv, bålturer, jakt, fisking og hundekjøring er blant verktøyene som brukes i behandling for alvorlig rusavhengighet.
Thomas Sauerlia, enhetsleder ved Tyrili Frankmotunet, forteller at natur og fellesskap har vært en viktig del av behandlingen i lang tid.
Foto: Geir Olav Slåen / NRK– Det høres kanskje ut som en leirskole. Men det er viktig å understreke at dette er kombinert med et tverrfaglig spesialisert behandlingsopplegg der det inngår psykologer, psykiatere og leger, sier Thomas Sauerlia, enhetsleder ved Tyrili Frankmotunet.
Ifølge enhetslederen kan det hjelpe pasienter med å åpne seg mer enn i et vanlig behandlingsrom.
– Så tanken er at vi trenger ikke å ta alle samtaler inn på et kontor.
Kombinasjonen kan gi nødvendige pauser, men åpner også for nye interesser og muligheter.
– Og så gjør vi dette; andre driver med noe annet som er bra på sin måte, sier enhetslederen.
Friluftsliv, bålturer, jakt, fisking og hundekjøring er viktige verktøy i behandlingen av rusavhengige som kommer til Tyrili Frankmotunet.
Foto: Geir Olav Slåen / NRK– Det redda livet mitt
Ronny hadde vært rusmisbruker i ti år da han søkte seg til Frankmotunet. Det skjedde etter at han ruspåvirket krasjet bilen i en fjellvegg og ble alvorlig skadet.
– Jeg husker jeg satt fast i bilvraket i nesten en time før brannvesenet klarte å skjære meg ut. Akkurat den episoden forandra meg.
Han innså at nå måtte han få hjelp.
– Hvilken betydning fikk dette behandlingsstedet for deg?
– Det redda jo livet mitt. Og jeg kom inn på et helt nytt spor.
Første skritt var å få nok avstand til rusmiljøet. Men det var særlig hundekjøring og aktiviteter utendørs som gjorde susen for Ronny under rehabiliteringen.
– Jeg kunne ikke ha prata meg ut av avhengigheten.
Ronny Frydenlund har fullført Finnmarksløpet ni ganger før, og flere ganger vært blant topp fem i den lengste klassen. Her avbildet ved et tidligere løp i 2017.
Foto: Knut-Sverre Horn, NRKMange er interessert
Utendørsterapi bruker naturen som en del av behandlingen. Du trenger ikke dra langt ut i villmarka. Nærnaturen er god nok.
Kompetansesenter for rusfeltet (Korus) jobber med å bygge opp og formidle kompetanse på rusfeltet i Norge. De har utendørsterapi som et innsatsområde og merker økt interesse.
– Vi ser at det er en veldig stor etterspørsel, sier Vibeke Fure Wulfsberg, psykolog ved Korus øst. De har holdt kurs i utendørsterapi de siste to årene. Mange av deltakerne jobber med rus og psykiatri i kommunehelsetjenesten.
Forskningen viser god effekt og gjør utendørsterapi mer anerkjent som metode.
Vibeke Fure Wulfsberg forteller at det finnes ulike nivåer av utendørsterapi. – Det kan enten være høy grad av terapi i aktiviteter ute i naturen, eller at bare det å være i naturen har en funksjon i seg selv.
Foto: KORUS ØST / NRKWulfsberg forteller at vanlig samtaleterapi inne på et kontor kan være vanskelig for noen.
– Og da kan en spørre om de har nytte av den formen for behandling. Det er viktig å kunne tilby andre former for behandling
Frankmotunet i Innlandet er et eksempel på et slikt mangfold. Et annet eksempel er Finnmarkskollektivet, som vi finner vi helt nord i landet.
Finnmarkskollektivet i Langfjordbotn i Alta driver med langtidsbehandling av rusmiddelavhengighet. Der legges vekt på felles aktiviteter som et grunnleggende element i behandlingen.
Det gjelder ulike aktiviteter inne, ute eller sammen med hundegruppa. Olivia van Uytvanck er psykolog ved Finnmarkskollektivet og leder hundegruppa.
Hun mener per definisjon at det kanskje ikke utendørsterapi de driver med, men at det legges til rette for aktiviteter ute kombinert med terapi. Det å leve i et felleskap er viktig her, understreker hun.
Finnmarkskollektivet har ti hunder i gården. Disse er sammen med beboere og personalet gjennom hundegruppa - der de driver med hundekjøring, trening, mating, stell, gåturer og kos, blant annet, i tillegg til samtaler.
Men å holde seg rusfri?
Det er litt over tjue år siden Ronny hadde sitt opphold på Frankmotunet.
Men hvordan gikk det egentlig i tida etter?
Han forteller at aktiviteten og hundekjøringa under rehabilitering skapte rytme i hverdagen, og en interesse som ble med han videre.
– Jeg ble jo hekta!
I flere år har han vært en kjent hundekjører i Norge.
– Det er livet og identiteten min. Jeg vet ikke hva jeg skulle gjøre hvis jeg sluttet med hund.
Han tror interesser kan være et godt grep for å bli rusfri. Og det trenger ikke nødvendigvis å være hundekjøring.
– Å klare å finne en interesse for en narkoman, er noe å holde seg fast i, hvis de vil sjøl.
Ronny er overrasket over formen på hundespannet sitt før årets Finnmarksløp. – Jeg skal vinne, sier han når NRK møter han i midten av februar.
Foto: Irmelin Kulbrandstad / NRKWulfsberg i Korus Øst peker på overføringsverdien fra behandling til livet etter.
– Det som gjør deg godt under behandling, og som man lærer, kan være noe å ta med etter. Man får verktøy til hverdagen.
Mestringsfølelsen
Carina Ribe Fernee jobber på Sørlandet sykehus, der friluftsterapi er en del av behandlingstilbudet ved avdeling for barn og unges psykiske helse.
Hun sier at det finnes et enormt potensial i utendørsterapi.
– For det første tar man i bruk kroppen, som er helt vesentlig i alt helsefremmende arbeid.
– Man kobler på sanseapparatet. Desto lenger man er ute, i større grad får man kontakt med sin naturlige døgnrytme, kjenner på kroppens signaler om sult, behov for hvile og så videre.
Gjennom sin egen forskning ser hun hvordan ungdom klarer å få kontakt med egne tanker og følelser som de gjerne distraherer seg bort fra.
– Ute klarer mange å roe ned tankekjøret. Tungsinnet letter. De ser andre muligheter, nye perspektiver og øyner håp.
Det ligger mye mestring i å lære seg hvordan man tar vare på seg selv og samtidig er et medmenneske for andre.
Enda bedre kan det bli om terapien skjer i en gruppe.
– Ungdommer våger å være seg selv i naturen, slipper maska etter hvert og tør å åpne seg opp ovenfor jevnaldrende, sier hun.
Carina Ribe Fernee forsker på utendørsterapi.
Foto: PrivatFlokken og maskoten
Det siste halvåret har Ronny Frydenlund og hundene reist rundt fra koie til koie nord i landet. Han omtaler flokken sin som både familie og bestekompiser.
– Den kontakten jeg har fått med bikkjene mine nå er bedre enn jeg noen gang har hatt
Siden februar har han bodd i Levajok i Finnmark. Der skal han være fram til Finnmarksløpet 2025 starter, for han skal delta i 600 kilometer-klassen.
Planen har fram nå vært å fullføre løpet, men nå har han satt seg et nytt mål.
– Vi skal vinne, humrer han.
– Hva du tenker om livet ditt i dag versus tida som narkoman på gata?
– Du verden hvor godt det er å slippe å leve sånn jeg gjorde som narkoman. Det var ikke noe liv, sier Ronny og ser rundt seg og på flokken sin.
–Dette er jo et liv og som gir mening. Så livet i dag kontra da er jo ikke sammenlignbart.
Ronny føler en nærmere kontakt med hundene enn han noen gang har hatt. – Det er familie. Det er bestekompisene mine, alle.
Foto: Irmelin Kulbrandstad / NRKVerdt å kjempe for
Ronny Frydenlund mener flere vil ha nytte av behandling gjennom friluft og aktivitet, slik som utendørsterapi.
– Jeg tror at det er sunt for alle uansett, å komme seg ut i mark og få frisk luft og prate.
Han mener det bør komme flere plasser, slik som Frankmotunet og Finnmarkskollektivet.
– Helt klart, selv om jeg er litt inhabil da.
Både Frankmotunet og Finnmarkskollektivet har i flere og ulike runder risikert å bli lagt ned.
– Frankmotunet redda livet mitt, uten tvil. Hvis de legger ned den plassen, da. De aner ikke hva de driver med engang.
Han mener denne formen og bredden av tilbud for rusbehandling er verdt å kjempe for – og ikke legge ned.
Følg Finnmarksløpet 2025
Følg Ronny Frydenlund og andre hundekjørere når de konkurrerer i Finnmarksløpet 2025.
Løpet består av tre klasser.
Et juniorløp på 200 kilometer. Finnmarksløpet på 600 kilometer og Finnmarksløpet på 1100 kilometer.
Det er nesten 100 hundekjørere i år. Alle starter sine løp fra Alta i Finnmark.
Publisert 13.03.2025, kl. 19.10