Kvinnelige jusstudenter misliker studiekonkurransen mer enn de mannlige

1 month ago 41



Mandag publiserte juridisk fakultet i Oslo en læringsmiljøundersøkelse, der 624 studenter har svart på diverse spørsmål om studiehverdagen. Dette er første gang på nesten 30 år at det er gjennomført en slik undersøkelse rettet kun mot jusstudentene.

Målet var å få svar fra omkring en tredel av studentene, fremkommer det i metoderapporten. Det lyktes ikke, ettersom bare 24 prosent svarte. Fakultetet har imidlertid drevet målrettet promotering, i håp om å begrense det kjente problemet med at misfornøyde er mer tilbøyelige til å besvare slike undersøkelser.

Brækhus er i rask vekst og vi trenger 10 nye advokater!

Stor kjønnsforskjell

Resultatet ble at 624 studenter svarte. Av disse var 75 prosent kvinner og 25 prosent menn. Kjønnsfordelingen på studiet ellers er 70-30. Kvinner er altså noe overrepresentert i tallmaterialet, men tallene viser uansett at det er svært markant forskjell på hvordan kvinner og menn opplever konkurransesituasjonen på fakultetet.

Ett av spørsmålene i undersøkelsen var hvor enig eller uenig man er i påstanden: «Jeg opplever at det er en usunn konkurranse blant medstudentene». Her sier 54 prosent av kvinnene seg enig eller svært enig, mens bare 38 prosent av de mannlige studentene mener det samme.

Korresponderende er 21 prosent av kvinnene uenig eller svært uenig i påstanden, mens 46 prosent av mennene svarer det samme.

studenter usunn konkurranse.png Kilde: UiO. (Grafikk: Rett24)

Vet ikke hvorfor

Samtidig mener 83 prosent at samarbeidet med andre studenter er godt.

– De siste årene har Det juridiske fakultet i Oslo innført flere tiltak for å forbedre læringsmiljøet. Denne undersøkelsen er et ledd i å få innblikk i hvilke tiltak som har fungert, i tillegg til å være et utgangspunkt for å kunne utvikle flere målrettede tiltak, sier professor Malcolm Langford, som leder Senter for erfaringsbasert læring.

– Hvorfor synes særlig kvinnene at konkurransen er så usunn?

– Godt spørsmål! Vi har ikke forsket på hvorfor en stor andel kvinnelige studenter opplever usunn konkurranse, men vår statistiske analyse viser to ting som kan bli av relevans: For det første er kvinnelige studenter mer opptatt av godt samarbeid mellom studenter, noe som kan ses som positivt. Mange arbeidsgivere vil at jurister deler informasjon og spiller på lag, sier Langford.

Det andre poenget Langford trekker frem, er at de kvinnelige studentene i større grad enn de mannlige svarer at de opplever karakterpress fra eksterne kilder, som arbeidsgivere og medstudenter. Menn opplever i større grad karakterpresset som selvpåført. 

– Dette kan ses som mindre positivt. Vår statiske analyse viser at man føler både mindre tilhørighet og mer usunn konkurranse når karakterpresset er påvirket av andre framfor seg selv, sier Langford.

Karakterene

– Samlet sett svarer 80 prosent at de opplever karakterpress. Er ikke det nesten litt lite? Er det 20 prosent som ikke bryr seg om karakterene?

– Det er bare 9 prosent som er uenig med spørsmålet om de opplever karakterpress, mens 11 prosent er verken enig eller uenig. Jeg tror at det kan være mange forklaringer. De bryr seg kanskje om læring og å jobbe med faget, og ikke om karakteren de får. De klarer kanskje å ta avstand fra press av alle typer. Eller de trenger kanskje ikke superhøye karakterer for jobbene de satser på, sier Langford.

Hele undersøkelsen finner du her.

Read Entire Article