Mann utga seg for å være kjendiser: Dømt til fengsel

1 month ago 30



Mannen i 30-årene svindlet til seg dyre telefoner ved å utgi seg for være Jon Almaas, Fredrik Solvang og Galvan Mehidi.

FORNÆRMET: Fredrik Solvang og Jon Almaas er blant de fornærmede i en omfattende bedragerisak. Foto: NTB
  • Bilde av Signe Rosenlund-Hauglid
mandag 11. mars kl. 18:54

Nå er han i Vestfold tingrett dømt til to år og tre måneders fengsel for grovt bedrageri.

Mannen er blant annet dømt for ni tilfeller av identitetskrenkelse og grovt bedrageri.

Retten dømte også mannen til å betale 68.000 kroner i erstatning til DNB.

Bedragerisakene skjedde i perioden mai til august i 2023.

Utga seg for å være kjendiser

Totalt var det åtte fornærmede i saken. Blant dem er TV-profil Jon Almaas, NRK-programleder Fredrik Solvang og radioprofil Galvan Mehidi.

Ifølge dommen benyttet mannen seg av Solvangs identitet ved tre ulike anledninger. Fra tidligere har han erkjent straffskyld i to av disse sakene.

Programlederens identitet ble brukt til å tilegne seg to iPhone 14 til en verdi av 31.258 kroner fra en Elkjøp i Halden den 17. juli i fjor.

Den 5. august i fjor mente politiet at mannen ringte en privatperson og utga seg for å være «Fredrik Solvang fra NRK» for å få mannen til å oppgi sine personopplysninger.

Den dømte nektet for å ha gjennomført denne telefonsamtalen, men retten fant det likevel bevist at han var i besittelse av privatpersonens opplysninger, og brukte disse for å kjøpe en telefon på avbetaling i privatpersonens navn.

Mannen ble også dømt for å ha benyttet Solvangs identitet overfor en kunderådgiver i DNB i Asker. Mannen brukte Solvangs identitet med ønske om å sperre programlederens kodebrikke – og hente ut Solvangs kontoutskrifter for de tre foregående månedene. Han lyktes ikke i dette.

Mannens forsvarer Arild Humlen sier til VG mandag at hans klient ikke har mottatt dommen i sin helhet.

– Vi vil ha et møte der han vil vurdere spørsmålet om en eventuell anke når han har fått forkynt dommen, sier Humlen.

– Ikke særlig betryggende

TV-profil Jon Almaas var også blant kjendisene mannen utga seg for å være.

Den 21. august i fjor kjøpte mannen to iPhone 14 i Almaas’ navn til en verdi av 29.980 kroner på en Power-butikk i Hamar. I retten sa tiltalte at han ikke husket hvordan han legitimerte seg, men at det sikkert stemte at han viste frem et oppholdstillatelseskort i Almaas’ navn.

I tiltalen oppga politiet at de mente mannen hadde legitimert seg som Almaas ved å vise frem et falskt pass. Fra tidligere har mannen erkjent straffskyld for forholdet på Hamar.

ID-TYVERI: NRK-profilen Galvan Mehidis identitet ble benyttet av den dømte mannen. Mehidi har tidligere uttalt til VG at Telenor gjorde ham oppmerksom på saken. Foto: Annemor Larsen / VG

I tillegg benyttet mannen seg av identiteten til radioprofil Galvan Mehidi. I likhet med Solvang og Almaas brukte mannen Mehidis identitet for å tilegne seg dyre telefoner.

Bedrageriene skjedde i august i fjor, ved henholdsvis en Power-butikk og en Elkjøp-butikk i Oslo.

Retten finner det bevist at mannen tilegnet seg en telefon på abonnement ved den første butikken ved å fremvise identitetsbevis eller kopi av identitetsbevis utstedt til Galvan Mehidi.

Mannen forsøkte samme metode senere samme dag, ved en Elkjøp-butikk, men da han ikke lyktes med dette, stjal han isteden to telefoner, står det i dommen.

Advokat Humlen sier han synes det er oppsiktsvekkende at bedrageriene i det hele tatt har latt seg gjennomføre.

– Det er ikke særlig betryggende at det er mulig å gjennomføre denne typen bedrageri med så kjente navn, særlig når de er begått av en mann som ikke har sin opprinnelse fra Norge, sier Humlen.

Den dømte er opprinnelig fra Afghanistan.

Svindlet til seg store summer

De mest alvorlige tiltalepunktene gjelder andre privatpersoner enn de nevnte kjente profilene.

Mannen ble i tingretten dømt for å ha tilegnet seg større summer penger ved å utgi seg for å være en rekke privatpersoner.

Samtidig ble han frikjent på flere punkter.

Retten fant det ikke tilstrekkelig bevist at det faktisk var tiltalte som brukte identiteten til en privatperson til å få utstedt to visakort, som til sammen ble trukket for 127.783 kroner våren og sommeren 2023.

Retten fant en rimelig mulighet for at andre kan ha stått for den svindelen.

I retten forklarte mannen at han lider av spillavhengighet. Han er tidligere dømt i 2016 og 2021.

Read Entire Article