Medier: Tidligere Trump-medarbeidere tiltalt i Arizona

1 week ago 16



Delstatsmyndighetene mener de var med på å prøve å erklære Trump som falsk vinner av presidentvalget i 2020.

TEAM: Trumps tidligere advokat Rudy Giuliani holder tale i New Jersey i august 2020. Trump lytter i bakgrunnen. Foto: JIM WATSON / AFP
torsdag 25. april kl. 02:29

En jury i delstaten har bestemt at det skal tas ut tiltale mot syv tidligere Trump-medarbeidere. 11 lokale republikanere skal også tiltales.

Juryen mener alle 18 var sentrale i å prøve å underkjenne Joe Bidens valgseier i delstaten i 2020, der han overraskende vant mot tidligere president Donald Trump.

Blant de tiltalte finnes flere svært profilerte Trump-medarbeidere.

HAR DREVET ETTERFORSKNINGEN: Arizonas demokratiske delstatsadvokat Kris Mayes. Foto: Rebecca Noble / Reuters / NTB

Navnene deres er foreløpig ikke offentliggjort av myndighetene, men ifølge New York Times og Washington Post dreier det seg om disse personene:

  • Trumps tidligere stabssjef Mark Meadows.
  • Advokatene Rudy Giuliani, Jenna Elli, John Eastman og Christina Bobb.
  • Valgkampanjerådgiver Boris Epshteyn, som av CNN omtales som en av Trumps nærmeste rådgivere, og kampanjemedarbeider Mike Roman.

Donald Trump er også nevnt som en medsammensvoren i tiltalen, men han er ikke tiltalt.

Les også: Arrangerer valg i Arizona: Må ha livvakt

TILTALT: Trumps rådgiver Boris Epshteyn sammen med advokaten Rudy Giuliani i alutten av november 2020. Foto: JONATHAN ERNST / Reuters / NTB

Skal ha skrevet under falske papirer

Påtalemyndigheten i Arizona mener de har deltatt i et komplott for å gi Donald Trump valgseieren i delstaten i 2020 – til tross for at det var Joe Biden som vant.

De 11 lokalpolitikerne i saken skal ha møttes i hemmelighet i partiets hovedkvarter i Phoenix i Arizona den 14. desember 2020.

Her skal de ha skrevet under på falske papirer som erklærte Trump som vinneren av valget, og dem som delstatens offisielle valgmenn, skriver NBC.

Valgmenn i USA

Det er valgmennene som representerer velgerne i et presidentvalg i USA, og som rent praktisk velger presidenten.

  • USAs presidentvalg er basert på en såkalt valgmannsordning. Hvert parti nominerer sine valgmenn. Det er velgerne i delstaten som gjennom sine stemmer avgjør hvilket partis valgmenn som sendes for å velge landets neste president og visepresident.
  • Konseptet er et «vinneren tar alt»-konsept: Kandidaten som får flest stemmer i delstaten, får alle valgmennene herfra.

Les mer om hvordan valgmannsordningen kan slå ut her.

Dokumentet ble sendt til Kongressen og til nasjonalarkivet, der man valgte å se bort fra det, skriver NTB.

Blant dem finner vi blant annet senatorene Jake Hoffman og Anthny Kern, og Kelli Ward, som var formann for det republikanske partiet i delstaten.

Bakgrunn: Hevder han vant valget

Bakgrunnen for saken er Trumps påstander om valgfusk. Han mente at seieren i Arizona ble «stjålet» fra ham, og nektet å godta resultatet.

Lokale republikanere sto dermed klare til å være såkalte «falske valgmenn» for Trump, på samme måte som man blant annet har sett i delstater som Georgia, der Trump senere er blitt tiltalt.

Arizona er den fjerde delstaten som har etterforsket rollen til Trumps kampanjeapparat i forbindelse med sakene om valgfusk, skriver New York Times.

TILTALT: Kelli Ward var tidligere formann for Det republikanske partiet i Arizona. Foto: Ross D. Franklin / AP / NTB

Arizona har stort sett vært regnet som en sikker delstat for det republikanske partiet. Med unntak av Bill Clinton i 1996, hadde delstaten gått til republikanere i alle valg mellom 1952 og 2016.

Men i 2020 vant nåværende president Joe Biden overraskende delstaten fra Trump, med en margin på bare litt over 10.000 stemmer.

Les også: Michigan har siktet 16 republikanere for valg-forbrytelser

13 måneders etterforskning

Onsdagens tiltale kommer etter et års etterforskning av delstatens statsadvokat Kris Mayes.

– Vi har gjennomført en grundig og profesjonell etterforskning av det falske valgkomplottet i delstaten gjennom de siste 13 månedene, sier hun ifølge NBC.

– Jeg skjønner at noen mener at tiltalen ikke kom raskt nok, og jeg vet at jeg vil bli kritisert fot at vi har etterforsket saken i det hele tatt. Men, som jeg har sagt tidligere, så vil jeg ikke tillate at det amerikanske demokratiet undergraves.

Read Entire Article