– Keeperen til Norge legger seg ned, det har jeg vanskeligheter med. For jeg har sett det i så mange kamper nå.
Det sier Pia Sundhage til NRK.
Hun er trener for det sveitsiske kvinnelandslaget, som Norge møter i første kamp i EM onsdag kveld.
Sveits-treneren: – Jeg er lei
Og Sundhage har lagt merke til noe hun ikke liker med det norske laget.
– Jeg er lei av at keeperen legger seg ned, og så blir det et taktisk stopp, før vi begynner å spille igjen. Det har skjedd i så mange andre kamper, det synes jeg er dumt. For jeg er oppvokst med fair play, sier en kritisk Sundhage.
KRITISK: Sveits-trener Pia Sundhage.
Foto: Salvatore Di Nolfi / AP / NTBNRK har selv observert dette på nært hold. Da Norge spilte mot Nederland i Bergen i fjor, satt vi rett ved den norske benken.
Underveis i kampen var det lett å høre Norge-trener Gemma Grainger rope til keeper Cecilie Fiskerstrand og gi klar beskjed om at hun skulle legge seg ned.
Fiskerstrand gjorde som sjefen sa, det ble stopp i spillet – før kampen fortsatte noen minutter senere.
Skjedd flere ganger
Senere har det skjedd opptil flere ganger. Se to eksempler her:
Reglene er slik at, hvis en utespiller må få behandling, må spilleren ut av banen og vente på at dommeren vinker henne inn igjen.
Men hvis en keeper må få behandling, settes spillet i gang igjen med alle 11 på banen.
Hva synes du om grepet?
Denne avstemningen viser ikke hva befolkningen mener om spørsmålet. Resultatet viser hva de som selv har valgt å stemme mener, og avstemningen har ikke et utvalg som gjør den representativ for alle som bor i landet.
Norge-sjefen: – Alle lag gjør det
Norges landslagssjef Gemma Grainger bekrefter overfor NRK at det er et bevisst grep.
– Alle lag i fotball gjør det. Det handler noen ganger om å håndtere momentum. Det er ikke alltid en taktikk som vi ønsker å bruke, men alle lag gjør det, sier Grainger til NRK.
På spørsmål om hvorfor hun velger å gjøre det på denne måten, svarer hun:
– Det er viktig å prøve å hjelpe spillerne, og til tider, at vi får et par minutter med dem. Det er veldig viktig. Jeg synes ikke det er så kynisk at en trener vil snakke med spillerne sine, sier hun.
FORSVARER GREPET: Gemma Grainger mener dette er noe alle gjør.
Foto: Vegard Grøtt / Bildbyrån– Kommer du til å bruke dette grepet i EM?
– Vi vil selvfølgelig at kampene skal flyte. Og jeg vil ikke ha 12 minutter med tilleggstid, så det er ikke noe vi skal bruke regelmessig. Jeg synes det er veldig viktig å si at det har vært noen ganger der Cecilie har blitt skadet, men det er mange trenere i alle sporter som prøver å finne et konkurransefortrinn, sier Grainger.
– Toppidretten er kynisk
Cecilie Fiskerstrand har ingen problemer med at Norge benytter seg av slike grep.
– Toppidretten er kynisk, og vi må gjøre alt vi kan for å vinne, sier hun til NRK.
Hun utelukker derfor ikke at det samme vil skje i EM.
– Jeg kommer til å bruke alle grep i verktøykassen min, slår hun fast.
Pia Sundhage liker ikke slike grep.
– Det har jeg ingen kommentar til, sier Sveits-treneren da hun får høre at Fiskerstrand er åpen for å benytte grepet i EM også.
– Hvorfor ikke?
– Fair play. Jeg «coacher» som jeg vil, det skulle jeg ønske, i dette tilfellet, at andre også gjorde, men jeg kan bare ta ansvar for hvordan jeg «coacher». Vår målvakt kommer ikke til å legge seg ned av taktiske grunner, selv om Norges målvakt gjør det, sier hun.
Fiskerstrand har forståelse for at noen vil være kritiske. Hun skjønner at slike ting skaper reaksjoner og debatt.
– Ja, sånn er det med alt. Det vil alltid være ulike reaksjoner. Det syntes jeg er veldig gøy med fotball, at ting er veldig subjektivt. Alle kan ha sin egen mening, sier hun.
LIKER DET: Cecilie Fiskerstrand har ikke noe imot at Norge bruker litt kynisme.
Foto: Vegard Grøtt / BildbyrånNorge-keeperen påpeker samtidig at det også er tilfeller hvor det faktisk er reelt at hun må legge seg ned og få behandling.
– Hvis du har sett ansiktet mitt etter de siste landskampene, så føler jeg at det er fortjent at jeg får en liten hvil i bakken, sier hun – og nevner den mye omtalte Donald-kulen hun fikk i kampen mot Frankrike i april.
Støtter kynisme
NRK-ekspert Carl-Erik Torp skjønner at Norges motstandere kan mislike slike ting, men mener det viser at Norge endelig har tatt steg når det kommer til kynisme – en egenskap norsk landslagsfotball ofte er blitt kritisert for å mangle.
– Ja, det er kynisk, men det er også et fornuftig grep man kan bruke i perioder av kampen. Det kan handle om laget sliter og trenger å få en stopp, eller at man vil endre dynamikken. Som Gemma sier selv, mange andre lag gjør det samme. Det ville vært mer urovekkende hvis ikke man benyttet seg av det, mener Torp.
STØTTER KYNISME: NRK-ekspert Carl-Erik Torp.
Foto: Geir Olsen / NTBNRK-eksperten mener dette handler om å gjøre alt på den øverste scenen for å skaffe seg de marginene som trengs for å vinne fotballkamper.
– Men er det fair play, da?
– Det kommer helt an på hvordan man bruker det. Selvfølgelig vil ekstrem bruk av det oppfattes som provoserende, og hvis det provoserer motspillerne skal dommerne selvfølgelig gå inn og gjøre noe. Men ja, det er helt i gråsonen, sier Torp.
– Vi gjør alt vi kan for å vinne
Cecilie Fiskerstrand selv er ikke i tvil: Hvis et slikt grep vil hjelpe Norge i EM, må de benytte seg av det.
– Vi gjør alt vi kan for å vinne uansett, og hva det blir det blir er vanskelig å si med at hver eneste kamp som lever sitt eget liv. Det føles dumt å spille ferdig en kamp uten å ha gjort alt man kan, sier hun.
Lagvenninne Ingrid Syrstad Engen støtter Fiskerstrand i den holdningen.
– Jeg synes egentlig at det laget her kan bli enda mer kyniske enn det vi er. Det er en del av gamet nå, sier hun til NRK.
Norges kamp mot Sveits har avspark 21.00. Kampen kan du se på TV 2 eller høre på NRK Sport på radio.
Publisert 02.07.2025, kl. 12.19