Det var ikke det som var planen. Verken hun eller kjæresten var forberedt på at hun skulle bli gravid. De blei raskt enige om at de ikke ville ha barn nå.
18-åringen reiste til sjukehuset. På gynekologisk avdeling fikk hun utdelt abortpillene, og smertestillende. Så reiste hun hjem.
Til tross for at hun hadde lest seg opp på forhånd, og de på sjukehuset hadde sagt at det kom til å bli vondt, var hun ikke forberedt på hvor ille det skulle bli.
– Det var helt jævlig. Det var så vondt. Jeg gråt flere ganger og trygla eksen min om at «vi er nødt til å gjøre noe, jeg kan ikke gjøre dette mer». Men vi måtte jo gjøre det.
Hun prøvde å få i seg både Paracet og Ibux, men bare kasta det opp. 18-åringen beskriver det som at hun var hjelpeløs. Hun og eksen ringte sjukehuset flere ganger.
– Vi lurte på om det var noe vi burde ha visst om, noe vi burde ha endra eller noe. Men det var det jo ikke. Vi måtte bare vente til det gikk over.
Sammenligna med en sterk menstruasjon
Hvert år tar rundt 12.000 norske kvinner en abort.
Det store flertallet av disse bruker piller og går gjennom aborten hjemme.
På Helsenorge, som er nettsida til norske helsemyndigheter, står dette om hvilke smerter kvinnene kan vente seg.
Men den beskrivelsen gir ikke et realistisk bilde av hvor vondt det kan gjøre. Det slår både britiske og norske forskere fast.
Var ikke forberedt på smertene
Rett før jul publiserte Hannah McCulloch og kollegene hennes i British Pregnancy Advisory Service (BPAS) en studie hvor de har samla erfaringer fra over 1500 kvinner fra England og Wales. De bruker de samme abortpillene som norske kvinner får.
– For mange pasienter er det å bruke menssmerter som et referansepunkt ikke særlig nyttig for å håndtere forventningene, eller i tråd med deres opplevelser, sier McCulloch.
Forskeren forteller at halvparten av dem de spurte hadde sterkere smerter enn de hadde forventa.
På en skala fra 1 til 10 sa 40 prosent av kvinnene at smertene var over åtte.
Da vi spurte følgerne til @nrknyheter på Instagram om deres erfaringer fikk vi disse svarene:
Besvimte
Idun Røseth er professor i psykososial helse. Hun er ikke overraska over funnene i den britiske studien. For dette er i tråd med det hun og kollegene fant gjennom dybdeintervjuer med 24 norske kvinner for noen få år sia.
– De fleste av de kvinnene vi snakka med, beskreiv aborten som mer smertefull enn hva de hadde forestilt seg. Og noen beskreiv smertene som helt ekstreme. Til den grad at de besvimte, faktisk.
Idun Røseth og kollegene rekrutterte kvinner til studien sin via Facebook.
Foto: Privat– Smertene kunne være såpass intense at de opplevde å miste kontroll og blei veldig redde. Noen beskreiv at de blei redde for å dø, sier Røseth.
Her er noen av de andre opplevelsene som kvinnene fortalte om:
«... jeg gråt og skrek i åtte timer. Jeg lå i senga, helt alene, med masse smerter. Mannen min visste ikke hva han skulle gjøre.»
Anonym kvinne
«Det var dritvondt … å ta medisinsk abort ... det er straffen for å være uforsiktig»
Anonym kvinne
«... jeg mista jo fullstendig kontroll over egen kropp på grunn av de smertene.»
Anonym kvinne
«Jeg opplevde det mer som sånn menstruasjons-lignende murring»
Anonym kvinne
Røseth mener det er på tide å endre åssen vi beskriver smertene ved en hjemmeabort satt i gang med medikamenter.
– Jeg tror jeg ville vektlagt variasjonen, sånn at de var forberedt på at det kunne bli veldig smertefullt og ikke bli så redde når det først skjedde.
Fra før av veit man at redsel og anspenthet kan forverre smerter, forteller Røseth.
– Jeg trur ingen ønsker å føre disse kvinnene bak lyset. Jeg trur ingen ønsker at de skal være underbehandla i forhold til smertene de opplever. Men så ser vi at det blir konsekvensen.
I tillegg mener hun at helsepersonell som tar imot kvinnene som skal ta abort, også må sørger for å gi de nok og riktig hjelp mot smertene.
– Min agenda er jo at de kvinnene skal få bedre hjelp. Da tenker jeg at man bør sende dem smertelindring som om de vil få den mest alvorlige smerten.
– Må gi realistiske forventninger
Mette Løkeland-Stai er overlege på kvinneklinikken ved Haukeland universitetssjukehus.
Hun forklarer at det ikke er så rart at man har brukt menstruasjon som noe å sammenligne med. For prosessen livmora skal gjøre er lik. Den skal tømme ut innholdet. Men ved abort så er det mer enn mens, og derfor er det vondere.
– Forbedring av behandling og informasjon er en kontinuerlig prosess. Det er derfor viktig med all tilbakemeldinga og forskning som kommer på dette feltet.
Mette Løkeland-Stai er også fagansvarlig for det norske abortregisteret.
Foto: Isabel Trandum / NRKLøkeland-Stai sier at det er kjempeviktig å ikke undervurdere smertene ved en medikamentell abort.
– Man må gi folk realistiske forventninger. Hvis du får mer vondt enn det du hadde trodd, så kan du bli skremt. Men hvis du får mindre vondt enn det du har blitt fortalt, så kan du føle at dette gikk mye lettere enn det du hadde forestilt deg.
Hun er enig i at å gå gjennom en abort er mer vondt enn en kraftig mens. Samtidig understreker hun at det er store individuelle forskjeller både når det gjelder menssmerter og smerter ved abort. Men de fleste er fornøyd med å ha gjennomført en abort hjemme.
Endrer informasjonen
I Storbritannia har rådgivingstjenesten BPAS allerede endra informasjonen som de gir pasienter som henvender seg til dem.
– Pasientene våre vil ha mer detaljert og realistisk informasjon for å ta avgjørelser om hvilken behandling de vil ha, og for å være forberedt på hva en medisinsk abort innebærer, om de velger det, sier McCulloc.
Også i det norske helsedirektoratet vurderer de å gjøre det samme på sidene til Helsenorge, forteller avdelingsdirektør Toril Kolås.
Toril Kolås er leder i avdeling for fagutvikling i spesialisthelsetjenester.
Foto: Helsedirektoratet– Vi kan nyansere teksten mer, at smertene kan være veldig intense, og at det er hjelp å få. Kanskje også oppfordre i sterkere grad til å ta kontakt med helsepersonell hvis de er utrygge.
For 18-åringen som kasta opp de smertestillende pillene har aborten satt spor. Både hos henne, og eksen.
– Vi ble fort enige om at etter den gangen der, skulle vi aldri bli gravide igjen.
Publisert 07.03.2025, kl. 11.17