Mens Trump sitter fast i retten, reiste Biden til stålbyen for å snakke om Kina. Det kan avgjøre valget.

1 week ago 14



Mens Trump duppet av i retten, reiste Biden med kalkunsmørbrød og Kina-løfter på sjarmoffensiv til hjemstaten. Det kan være et sjakktrekk.

Biden snakket til menigheten da han kom med et budskap om stål i Pittsburgh. Men håpet er at det resonnerer langt utenfor byen. Foto: Elizabeth Frantz / Reuters / NTB

Publisert: 20.04.2024 15:02

– Forgjengeren min er litt travel om dagen.

I to dager har han unnlatt å nevne det pikante faktum at konkurrenten hans sitter fast i retten etter å ha betalt hysjpenger til en pornostjerne.

Onsdag klarte Joe Biden ikke lenger å dy seg, da han benyttet anledningen til det fulle ved å drive kampanje i Pennsylvania.

Temaet? Stål. Og Kina.

Det høres kanskje tørt ut. Men det går rett til hjertet til et publikum som kan vise seg å bli avgjørende.

Og det er noen veldig gode grunner til at Biden velger å reise akkurat hit, for å snakke om Kina, akkurat nå.

Selv om økonomien går bedre under Biden enn Trump, er ikke alle enige i at Biden har den beste for økonomien. Foto: Elizabeth Frantz / Reuters / NTB

Biden startet valgturneen med en svipptur innom fødebyen Scranton, før han onsdag tok turen til stålarbeiderforeningen i Pittsburgh.

Mens to forskjellige protestgrupper ventet utenfor med bannere med «våpenhvile nå» og «Bidenomics must go», leverte presidenten et budskap som falt i svært god jord hos forsamlingen innenfor:

  • Han gjentok løftet sitt om å stoppe det planlagte salget av stålselskapet US Steel til Japan-baserte Nippon Steel, og garanterte at selskapet skulle forbli i USA
  • Han varslet at han vil tredoble tollen på importert stål fra Kina.

– Kina jukser

Samtidig lanserte Biden-kampanjen en minuttlang TV-reklame der en lokal stålarbeider og ordfører lovpriser hans økonomiske politikk, som skal vises i Pennsylvania de neste fem dagene.

– Kina konkurrerer ikke, de jukser, sa Biden. Han mener Kina subsidierer stålselskapene sine så hardt at det går ut over amerikanske arbeidsplasser.

Ingen tror økt ståltoll vil påvirke økonomien i nevneverdig grad. Skarve 2–3 prosent av stålimporten til landet kommer fra Kina.

Men i Pennsylvania resonnerer budskapet langt utenfor stålarbeidernes hovedkvarter.

Her har folk selv sett hvordan konkurransen kan ramme.

Slik så det ut i Pittsburgh sentrum på 40-tallet. Smoggen lå så tykk at gatelyktene sto på midt på dagen. Foto: Smoke Control Lantern Slide Collection, ca. 1940-1950, AIS.1978.22, Archives & Special Collections, University of Pittsburgh Library System

Pittsburgh ligger i det såkalte rustbeltetrustbeltetEt område nord-øst i USA, tidligere kalt stålbeltet, der tungindustrien har hatt en dominerende rolle i økonomien. Etter at stålindustrien kollapset ble navnet gjort om til rustbeltet. og er også kjent som «Steel City». Under krigen produserte området så mye stål at gatelysene var tent midt på dagen fordi smoggen la byen i et evig mørke.

Men da billig stål begynte å strømme inn fra Japan på 80-tallet, kollapset industrien. De fleste stålverkene forsvant, og med dem halve byens befolkning. På fem år steg arbeidsledigheten til 20 prosent.

Fra stål til gass

Siden har byen møysommelig bygget seg opp igjen, ved å satse på universitetene, medisinsk industri og teknologi. De siste årene har nye og ikke helt ukontroversielle metoder sørget for at skifergassproduksjon har fylt mye av tomrommet etter stålindustrien.

Men stål har brent seg inn identiteten til folk i byen:

1 av 4Foto: Peter Joneleit / AP / NTB

– Spøk til side, jeg er president i USA på grunn av dere, sa Biden til forsamlingen hos United Steel Workers.

Stålarbeiderne har nylig omfavnet ham som sin kandidat før valget.

– Jeg er fagforeningsmann fra beltespenne til skosåle, forsikret Biden dem, før han reiste videre for å møte byggearbeidere på den nye internasjonale flyterminalen i byen.

Svingre limoen innom bensinstasjonen

Terminalen har fått store subsidier fra Bidens infrastrukturprogram. For virkelig å understreke at han er arbeidernes mann, stakk han innom den lokale bensinstasjonen og hentet med seg kalkunsandwhicher til hele gjengen på veien.

Fra Washington kom Trump med en uttalelse der han understreket at den amerikanske arbeideren ikke hadde noen bedre venn enn ham. Og minnet om at han var hardere i klypen mot Kina da han var president.

Det er neppe tilfeldig.

1 av 2Foto: Alex Brandon / AP / NTB

Den som vinner hjertene til arbeiderklassen i det rurale Pennsylvania, kan fort ende med å stikke av med nøkkelen til Det hvite hus.

Delstaten er en av seks som kan vippe valget, og de nyeste meningsmålingene viser nærmest dødt løp mellom Biden og Trump i Pennsylvania.

  • I 2016 tok Trump staten med knapp margin, og ble president.
  • I 2020 ble Biden erklært som valgvinner etter det ble klart at han sikret seieren i Pennsylvania med et nødskrik.

Vil stålstuntet kunne vippe Pennsylvania i Bidens favør nok en gang?

Kom Trump i forkjøpet

Mike Matesic er ikke sikker. Forretningsmannen er født og oppvokst i Pittsburgh og jobber med å hjelpe oppstartsbedrifter i området ut i verden. Han tror løftene appellerer mest til eldre velgere som har kjent stålindustriens fall på kroppen.

For yngre velgere i Pittsburgh har stål en mer historisk og kulturell betydning.

Byen er uansett dominert av demokrater. Men områdene utenfor er hovedsakelig Trump-land. Her var Trumps budskap under forrige valg at han skulle gi dem jobbene tilbake.

– Biden forsøker å komme Trumps budskap i forkjøpet. Hvor mye det betyr, er vanskelig å si. I dette valget er det vanskelig å si hva som er viktig og ikke, sier Matesic.

Read Entire Article