Mobilen ble stjålet på trikken. – Jeg er kanskje naiv som trodde dette ikke skjer i Oslo

1 week ago 22



Mobilen lå i jakkelommen på en full trikk i sentrum. Etter å ha blitt distrahert av en medpassasjer var den sporløst borte. Oslo-politiet ber folk være årvåkne.

Fra påstigning i Storgata til neste holdeplass klarte tyver å stjele Warunee Bolstads mobil. Illustrasjonsfoto: Marte Gundersen
  • Anine Hallgren

Publisert: 19.04.2024 23:20

Kortversjonen

Warunee Bolstad (38) kjøpte billett med telefonen, la den i jakkelommen og gikk om bord i en ganske full trikk på Storgata holdeplass natt til søndag. Hun stilte seg der det er plass til barnevogner, sammen med mannen sin. I det trikken begynner å kjøre, er det plutselig en jente som prikker Bolstad på ryggen og sier at jakken hennes sitter fast mellom to klappstoler.

– Jeg skjønte ikke helt hva som skjedde og hvordan den hadde satt seg fast så fort, sier Bolstad.

Jenta hjalp henne å få løs jakken og gikk av trikken på neste holdeplass. Rett etterpå tok Bolstad hånden inn i lommen for å fiske opp telefonen, da var den borte.

– Jeg lette febrilsk etter den og lurte på om jeg hadde glemt den igjen på restauranten. Det tok litt tid før jeg skjønte at den var stjålet, sier Bolstad.

Mens Bolstad og mannen prøvde å ringe telefonen og sjekket find my Iphone, hørte de fra nabosetet at to andre kvinner også hadde blitt frastjålet sine telefoner på en annen trikk.

– Det gikk så fort og jeg merket ingenting. Jeg er sikkert naiv som har tenkt at dette ikke skjer i Oslo, sier hun.

Warunee Bolstad ble frastjålet telefonen av lommetyver i Oslo sentrum. Foto: Privat

1947 saker på 10 måneder

Oslo-politiet bekrefter at etter helger får de ofte inn anmeldelser på tyverier av mobiltelefoner. Tyveriene skjer på offentlig kommunikasjon, utesteder, i køer på utesteder, og ellers der folk samler seg og det gjerne er litt trangt om plassen.

– Dette er arenaer hvor tyvene har gode arbeidsvilkår, skriver politioverbetjent Stig Vasbø ved Enhet Sentrum i Oslo politidistrikt.

Aftenposten har fått tall fra januar til oktober i fjor for tyverier av mobil. Oversikten viser at politiet har registrert 1947 saker på dette i tidsperioden.

Oslo politidistrikt hadde en veldig stor økning av lommetyverier i 2009 og årene etter.

– Vi satte søkelyset på problemet, og i mange år fikk vi redusert antallet tyverier svært mye. Det var særlig mobile vinningskriminelle som sto for mange av forholdene, skriver Vasbø.

Etter pandemien, har politiet sett en liten oppgang i slike saker, forteller han:

– At det foregår slike tyverier i en hovedstad som Oslo, er på det rene.

Vil advare andre

Etter at Bolstad la ut en melding om hendelsen på Instagram har hun blitt kontaktet av flere som har opplevd det samme på offentlig transport i Oslo sentrum de siste helgene. Noen har funnet igjen mobilene til salgs på nettet, mens Bolstads er slått av og borte vekk. Hun har anmeldt tyveriet.

– Det er veldig frustrerende med alt man må ordne med alle passord og innlogging. Og så er det jo veldig dyrt å kjøpe ny, sier Bolstad som jobber som innholdsprodusent og matprofil og bruker mobilen som arbeidsverktøy.

Politiet bekrefter at de følger med på denne typen tyverier og oppfordrer publikum til å passe godt på verdisakene sine, være årvåkne, og melde ifra til politiet om tyverier eller andre mistenkelige observasjoner.

– Mobiltelefoner er en spesielt lettomsettelig gjenstand, som er populær å stjele, skriver Vasbø.

Bolstad ønsker å advare andre om hvor man legger verdisaker når man er på offentlig transport.

– Hendelsen var en vekker for meg. Jeg kommer til å være mer på vakt fremover og begynne å legge mobilen i vesken i stedet for jakkelommen.

Read Entire Article