Nancy Pelosis ektemann til VG om angrepet: – Veldig traumatisk

1 week ago 13



Kortversjonen

  • Oktober 2022 tok en fremmed mann seg inn i hjemmet til Paul Pelosi (84), ektemannen til Nancy Pelosi, i San Francisco.
  • Mannen, David DePape, en QAnon-konspirasjonsteoretiker, hadde planer om å kidnappe Nancy Pelosi, men hun var ikke hjemme.
  • DePape er dømt til opptil 50 års fengsel for overfall og kidnappingsforsøk.
  • Paul Pelosi frykter for familiens sikkerhet hvis Trump skulle bli gjenvalgt.

– Jeg snakker egentlig ikke om det, sier Paul Pelosi til VG.

Vi møter ham en solfylt, småkjølig morgen i San Franscisco, i den norske generalkonsulens residens like ved der han bor sammen med kona Nancy Pelosi.

Halvannet år er gått siden Paul Pelosi opplevde et levende mareritt i sitt eget hjem.

Dukket plutselig opp

Det var en typisk rolig fredagskveld for Paul Pelosi.

Demokraten Nancy Peolsi, som på den tiden var USAs tredje mektigste politiker som speaker i Kongressen, var på jobb i Washington D.C.

Forretningsmann og investor Paul Pelosi var hjemme alene i parets hjem i et velstående villastrøk på en av San Franciscos bakketopper.

MEKTIGE: Paul og Nancy Peolsi er et av USAs mest innflytelsesrike par. Foto: CARLOS BARRIA / Reuters / NTB

Han hadde spist middag ute på restaurant og kommet hjem rundt klokken 22. Etter å ha sett litt på TV, gikk han og la seg rundt midnatt.

Så, to timer etterpå, våkner Peolsi av at en fremmed mann tar seg inn i soverommet hans i tredje etasje av huset.

– Døren ble åpnet og en veldig stor man kom inn med en hammer i den ene hånden og strips i den andre, har Pelosi forklart for retten i San Francisco.

Mannen skal ha sagt: «Hvor er Nancy?»

Foto: Thomas Nilsson / VG

Skulle «knuse kneskålene»

Inntrengeren var David DePape, en høyreekstrem konspirasjonsteoretiker.

42-åringen, som hadde slitt med psykisk sykdom og rusavhengighet, sverget til QAnon, Pizzagate og påstandene om at 2020-valget var stjålet fra Donald Trump.

Den oktobernatten i 2022 var han på oppdrag for å kidnappe Nancy Pelosi, avhøre henne og muligens «knuse kneskålene hennes», som DePape senere har fortalt til politiet. Ifølge ham var den liberale eliten i USA korrupte og pedofile, og ute etter det amerikanske folkets frihet. Nancy Pelosi var lederen for det hele, slik DePape så det.

Inne i villaen den natten skal han ha sagt at han «måtte fjerne» Nancy Peolsi, ifølge ektemannen.

Våknet i en blodpøl

DePape har sagt at han ble forvirret da Nancy Pelosi ikke var hjemme, og ting ikke gikk etter planen.

Paul Pelosi søkte tilflukt på badet, og ringe nødtelefonen i skjul. Han snakket i koder, i et forsøk på ikke å oppildne mannen utenfor døren enda mer.

Da politiet dukket opp, sto Peolsi og DePape i inngangsdøren. Det hele er blitt filmet av politiets kroppskamera, og videoen har gått verden rundt.

Man kan se at Pelosi – fortsatt i nattskjorte og boksershorts – snakker til politiet, som står i døråpningen. Så, plutselig, løfter DePape hammeren og slår den rett i skallen på Peolsi.

Det neste Pelosi husker, er at han våkner opp i en blodpøl. Han ble fraktet til sykehuset, med brudd i hodeskallen.

DePape ble senere dømt til totalt opptil 50 års fengselstraff for overfall og kidnappingsforsøk.

Ikke før rettssaken i fjor høst snakket Pelosi offentlig om det som skjedde den natten. Han hadde unngått nyheter og TV, og ville ikke se politiets video eller høre lydopptaket fra nødtelefonen.

– Jeg har ikke diskutert denne hendelsen med noen, sa han i retten.

Derfor frykter han Trump

Da VG møter Pelosi er han invitert på frokostmøte i den norske generalkonsulens residens, i sitt eget nabolag. Invitert er også kronprins Haakon og en stor delegasjon fra Norge.

Etter frokostmøtet, får VG stille Pelosi noen spørsmål.

– Hvordan har du det?

– Jeg har det bra, takk. Det er fint å være her.

TILBAKE I MANESJEN: Paul Pelosi brukte hatt eller lue i nesten et år etter angrepet. Nå har håret grodd tilbake, men han skal fortsatt ha klumper i bakhodet. Foto: Thomas Nilsson / VG

– Er du bekymret for at familien din er i fare dersom Trump skulle bli gjenvalgt?

– Ja. Og ikke bare for min familie, men for USA og for friheten og demokratiet i hele verden.

– Hva er mest farlig: At Trump vinner valget, etter at han taper det? spør VG.

Pelosi tenker seg litt om, så svarer han:

– Vel, Joe Biden har gjort en enorm jobb som president. Vi håper folk vil anerkjenne hvor bra han er, og får ham gjenvalgt.

– Den natten.... Hjemsøker den deg fortsatt? Det må ha vært fryktelig? spør VG.

– Ja. Jeg snakker egentlig ikke om dette. Det har gått halvannet år... Og, ja det var en veldig traumatisk situasjon, svarer Pelosi, tydelig preget.

BIG BUSINESS: AI og ny teknologi er noe Pelosi for lengst har puttet store penger i. Kronprins Haakon er interessert i mulighetene Ai bringer. Foto: Thomas Nilsson / VG

Håver inn på AI-aksjer

VG bytter tema til noe det er enklere å snakke om.

Pelosi-paret har tjent seg rike på investeringer innen eiendom og teknologi. Nylig tjente de 1,4 million dollar på aksjene sine i det som er blitt verdens tredje mest verdifulle selskap – takket være AI. Nvidia produserer avanserte grafiske prosessorer som brukes i AI-teknologi.

AI var et av temaene under frokostmøtet med kronprinsen.

– Det var herlig å møte kronprinsen igjen, jeg har møtt ham før. Det er flott at han og hans folk er her ute og snakker om det som er så viktig for vårt land og for verden, sier Pelosi om kunstig intelligens.

– Er AI bare en bra ting, eller kan det også være litt skummelt?

– Nei, det er ikke skremmende, det er fremtiden.

Read Entire Article