Nils-Ove Kuorak og bycecilia vant Sámi Grand Prix

1 month ago 24



To vinnere er nå kåret i årets Sámi Grand Prix, som gikk av stabelen i Kautokeino påskeaften.

Til sammen 12 artister konkurrerte om å ha den beste samiske sangen eller joiken. Musikk konkurransen har to kategorier, sang og tradisjonell joik, og det kåres en vinner fra begge kategoriene.

I joikedelen var det Nils-Ove Kuorak som fikk flest stemmer og stakk av med seieren med joiken «Njeallječalmmát».

Det var veldig artig at folk har likt joiken og fremføringen, stor takk til alle som har stemt på meg, sa Nils-Ove Kuorak etter seieren.

Nils-Ove Kuorak - Njeallječalmmát

Nils-Ove Kuorak fra Gällivare i Nord-Sverige vant joikedelen i Sámi Grand Prix

Foto: Mads Suhr Pettersen / Sámi musihkkafestivála

Nils- Ove, som er fra Gällivare i Nord-Sverige, joiket sin fetter Mahtte Ante. Nils-Ove beskriver han som en dyktig reindriftsutøver. Det er Nils-Ove sin tante, Marit Kristiene Hætta Sara, som har laget joiken.

Det gikk veldig dårlig under generalprøven, så jeg turte ikke å håpe på å vinne. Men målet har hele tiden vært å gjøre en så god jobb at folk liker joiken, sier Kuorak.

På andre plass kom Lavre Johan Eira, med joiken «Máhtte Issát».

Hør vinner joiken her:

Vant med første sang på samisk

Sangdelen bestod av seks sanger innen sjangrene popballader, EDM og Rap.

Etter at alle publikumsstemene og fagjury stemmene var telt, så var det Cecilia Dyrøy, eller bycecilia. om stod igjen som vinner av Sámi Grand Prix med låten «Mannem åajaldahteme».

bycecilia

Bycecilia vant sangdelen med sang på sørsamisk.

Foto: Mads Suhr Pettersen / Sámi musihkkafestivála

– Helt fantastisk, det var magisk og en ære å stå på en så stor scene med så dyktige artister. Det er ubeskrivelig, sier en gråtkvalt Dyrøy etter seieren.

Hva betyr det å vinne?

– Har ikke turt å tenke så langt at man kan vinne, det gir en motivasjon videre til å skrive samisk musikk. Nå kan jeg brått bli en sørsamisk artist, og det er stas. Nå må jeg drikke sjampanje!

Låten handler om å savne og lengte etter noen, og er en dansbar låt om kjærlighetssorg. Cecilia har ikke sunget på samisk før, men håper at dette blir hennes første steg for å ta tilbake det samiske språket.

– Det har vært stort, det har vært masse følelser og masse tanker. Mange har oppfordret meg til å skrive på sørsamisk før, men jeg har ikke turt. Sámi Grand Prix var sparket bak for å gjøre det, sier Dyrøy.

På andre plass kom Hanna Nutti med sangen Áhpi.

Hør vinnerlåten her:

Sámi Grand Prix er Sápmis største musikkonkurranse, og hvert år presenteres nye samiske sanger og joiker med deltakere fra Sverige, Finland og Norge. Tidligere har også samiske artister fra Russland deltatt.

Nytt i år er at Sámi Grand Prix ble sendt direkte på TV i både Norge, Sverige og Finland.

Se hele sendingen på NRK TV.

Publisert 30.03.2024, kl. 22.01 Oppdatert 30.03.2024, kl. 22.56

Read Entire Article