Nye detaljer om millionsøksmålet mot Viggo Kristiansen

1 week ago 12



Tidligere Dagbladet-journalist Eivind Pedersen mener Viggo Kristiansen skylder ham mer enn fire millioner kroner, og han har tilsynelatende dårlig tid. Retten har bestemt at Kristiansen må svare på søksmålet innen 15. mai.

 Tor Erik Schrøder / NTB / Christian Roth Christensen / TV 2
MILLIONSØKSMÅL: Tidligere Dagbladet-journalist Eivind Pedersen (t.v.) mener at Viggo Kristiansen skylder han fire millioner kroner for sitt arbeid med gjenopptakelse av saken mot sistnevnte. Foto: : Tor Erik Schrøder / NTB / Christian Roth Christensen / TV 2

Publisert 26.04.2024 18:21

Samtidig som staten forsøker å rette opp justismordet mot nå frikjente Viggo Kristiansen (44), må han håndtere et stort millionsøksmål fra sin tidligere støttespiller, Eivind Pedersen.

Samme dag som rettssaken mot Jan Helge Andersen (43) begynte i Sør-Rogaland tingrett, kunne TV 2 fortelle at staten har tilkjent Kristiansen 55 millioner kroner i oppreisning og erstatning. 

 Tor Erik Schrøder / NTB
SAKSØKER: Eivind Pedersen har saksøkt Viggo Kristiansen. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

Nå kan TV 2 fortelle nye detaljer om søksmålet der den tidligere Dagbladet-journalisten prøver å sikre seg en del av den nye formuen til Kristiansen. 

Høyere sum enn først antatt

Da saken ble omtalt første gang, ble det sagt at kravet fra Pedersen var på fire millioner kroner. 

Men beløpet er enda høyere. Ifølge TV 2s opplysninger krever Pedersen 4.431.105 kroner fra Kristiansen. 

Stevningen ble sendt til Agder tingrett 3. april. Pedersen mener han har rett på pengene som følge av sitt arbeid med å få saken til Kristiansen gjenåpnet. 

Den tidligere journalisten dekket saken for Dagbladet i begge rettsinstanser i 2001 og 2002. Da Kristiansen engasjerte advokat Sigurd Klomsæt i 2008, ble Pedersen også koblet på som en av Kristiansens støttespillere

 Christian Roth Christensen / TV 2
FRIKJENT: Viggo Kristiansen feiret frifinnelsen i desember 2022 på et bakeri i Oslo sentrum. Foto: Christian Roth Christensen / TV 2

Pedersens advokat, Patrick Lundevall-Unger, uttalte til TV 2 i forrige uke at de mener det var Pedersen som fant argumentene og bevisene som til slutt fikk Kristiansen frikjent. 

– Det ble ved innledningen i rettssaken i Sør-Rogaland tingrett mot Jan Helge Andersen påpekt at da Viggo Kristiansens sak ble gjenåpnet, så skjedde det ut ifra de fleste argumentene som allerede lå på bordet i 2010, sa Lundevall-Unger. 

 Erik Edland / TV 2

Baneheia: Rettssaken – Det unike møtet

TV 2 Play

Kristiansen leverte sin første begjæring om gjenopptakelse av straffesaken i 2010. Han fikk først medhold på det femte forsøket, i 2021. 

Mener avtalen ikke finnes

Det er advokat Carl Aasland Jerstad som bistår Viggo Kristiansen i saken mot Eivind Pedersen. I rettssaken mot Jan Helge Andersen er det imidlertid advokat Brynjar Meling som bistår Kristiansen. 

Årsaken er at Meling ikke kan bistå Kristiansen med søksmålet, fordi kollegaen hans Arvid Sjødin står på vitnelisten. 

– Vi har tatt ut søksmålet fordi man merker at Viggo Kristiansen har glemt sin mangeårige støttespiller Eivind Pedersen, samt det som ligger dem imellom avtalerettslig manifestert, sier Lundevall-Unger.

 Geir Johnny Huneide / TV 2
ADVOKAT: Patrick Lundevall-Unger har formulert stevningen på vegne av Eivind Pedersen. Foto: Geir Johnny Huneide / TV 2

Advokat Carl Aasland Jerstad har en noe annen oppfatning av hva som ligger i saken. 

– Jeg har lest stevningen, og den inneholder ikke noen skriftlig avtale om betaling, sier Jerstad til TV 2. 

Kristiansen forklarte seg som vitne i rettssaken mot Jan Helge Andersen på tirsdag og onsdag denne uken. Jerstad opplyser at han ennå ikke har snakket med Kristiansen om søksmålet fra Pedersen.

– Jeg tenkte jeg skulle la han koble av litt før vi sammen skal ta stilling til om det er informasjon av betydning som må innhentes fra annet hold, sier Jerstad. 

Fikk utsatt fristen

Da stevningen ble sendt Agder tingrett, fikk Kristiansen opprinnelig frist til å svare på kravet innen 29. april, altså førstkommende mandag. 

– Vi søkte om å få fristen utsatt, og fikk frem til 15. mai, sier advokat Jerstad. 

Advokat Brynjar Meling har tidligere sagt til TV 2 at Viggo Kristiansen kommer til å avvise millionkravet fra Pedersen. 

En annen som har vært viktig for Kristiansen i arbeidet med å få saken gjenåpnet, er advokat Sigurd Klomsæt. Han var den første advokaten som ønsket å representere Viggo Kristiansen etter at han ble dømt. 

 Anneli Isaksen / TV 2
ADVOKAT: Sigurd Klomsæt var advokaten til Viggo Kristiansen fra 2008 til 2012. Foto: Anneli Isaksen / TV 2

Klomsæt sier til TV 2 at han ikke ønsker å kommentere saken på nåværende tidspunkt. 

– Hvis jeg blir innkalt av en av partene, så vil jeg selvsagt møte, og jeg vil gi min forklaring der, ikke til media i forkant, sier Klomsæt. 

TV 2 er kjent med at Eivind Pedersen vil kalle inn advokat Arvid Sjødin som vitne i søksmålet. 

 Christian Roth Christensen / TV 2
VIL VITNE: Advokat Arvid Sjødin mener at Eivind Pedersen bør få betaling for sitt arbeid med saken til Viggo Kristiansen. Foto: Christian Roth Christensen / TV 2

Sjødin var Kristiansens advokat da han ble endelig frikjent i Baneheia-saken i desember 2022. Senere har TV 2 omtalt at Kristiansen i en e-post har gitt uttrykk for at Sjødin fikk sparken.

– Jeg kan ikke kommentere noe annet enn å fortelle hva han har betydd for saken, og det er ikke lite. Det er veldig uheldig at man har en ordning i Norge der noen får og noen ikke. Det er et ikke ubetydelig arbeid han har lagt ned, sier Sjødin til TV 2.

– Så du mener at Eivind Pedersen har krav på penger fra Viggo? 

– Det kan jeg ikke ta stilling til, men jeg mener det er totalt urimelig at en person skal tilbringe ti til 12 år av sitt liv med å jobbe med en sak, uten å få betalt.

Pedersens advokat ønsker ikke å kommentere saken utover det han sa da søksmålet ble kjent i forrige uke.

Read Entire Article