Omregulering sikrer ikke Roseslottet

2 weeks ago 16



Publisert: 18.04.2024 18:00

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

Det har vært stort engasjement rundt Roseslottet og den viktige historien som deles gjennom kunstparken på Frognerseteren. Kunstparken Roseslottet har vært i drift siden juni 2020. Plan- og bygningsetaten har gitt tillatelse til midlertidig drift ut 2025.

Kunstparken er ment å være en midlertidig installasjon i Marka lik tidligere kunstinstallasjoner som har stått på samme sted. Det er derfor gitt en midlertidig tillatelse ut 2025.

I flere artikler fremstår det som at etaten ønsker Roseslottet fjernet. Det stemmer ikke. Vi er positive til kunstparken og ser viktigheten av formidlingen av viktige historiske hendelser. Etaten har riktignok stoppet planene for å gjøre Roseslottet til en permanent installasjon, men det er ikke fordi vi ikke ser verdien av utstillingen.

Vi har vurdert om vi kan anbefale en kunstpark i Marka, ikke Roseslottet i seg selv. Ved å omregulere dette området til et areal for utstilling av kunst, vil vi permanent fjerne viktige arealer avsatt til friluftsliv, natur og landbruk. Det er ikke ønskelig. Det er dette vi vurderer å være i strid med markaloven og kommuneplanens arealdel.

Selv om det er stiftelsen Roseslottet som søker om å omregulere arealet, vil ikke dette nødvendigvis sikre dagens kunstpark. Det som i så fall vil bli sikret, er at et kommunalt eid areal i Marka blir avsatt til en kunstpark. Hvem som får stille ut kunsten sin her, sikres ikke i en reguleringsplan.

Vi har derfor anbefalt at man i stedet forsøker å finne alternative plasseringer for Roseslottet utenfor Marka.

Siri Gauthun Kielland

Etatsdirektør i Plan og bygningsetaten

Read Entire Article