Opplysninger til VG: Trondheim Ap mister makt – kan svekke Giskes comeback-sjanser

1 month ago 20



Trond Giske, Jan Christian Vestre og Ingunn Kjerkol i årsmøtesalen til Trøndelag Ap. Foto: Fredrik Solstad / VG

Ifølge VGs opplysninger mister Trondheim Ap ti mandater på nominasjonsmøtet i høst med nye regler. Det svekker Trond Giskes comeback-sjanser.

Rapporterer fra Hell søndag 17. mars kl. 12:29

Trøndelag Ap vedtok søndag nye nominasjonsregler som kan svekke Trond Giskes comeback-sjanser.

De nye reglene sikrer alle kommunelagene minst ett delegat, uavhengig av størrelse. Resten fordeles etter medlemstall.

Ifølge VGs opplysninger vil Trondheim Ap få ti færre representanter på nominasjonsmøtet enn hvis fordelingen skulle avgjøres av kjøttvekta alene – altså antall medlemmer i lokalpartiet.

Trond Giskes Nidaros er det desidert største lokallaget i Trondheim med rundt 4500 medlemmer i fjor. Det gir Trond Giske, som er nestleder, stor innflytelse.

Styret foreslo også i årsmøtet å utvide valgkomiteen i Sør-Trøndelag med to medlemmer. Valget pågår akkurat nå.

Trond Giske snakket om fattigdom, strøm og arbeidere på talerstolen lørdag. Foto: Fredrik Solstad / VG

Ifølge VGs opplysninger ble det vurdert et alternativ som hadde innskrenket Giskes makt enda mer ved å ha et minimumstak på to delegater til de minste kommunepartiene.

Dette ble sjekket opp med partikontoret sentralt, som ikke protesterte. Det får VG opplyst.

Trond Giske blant delegater i årsmøtesalen til Trøndelag AP. Foto: Fredrik Solstad / VG

Jobbet sent

Redaksjonskomiteen for organisasjonssaker jobbet sent lørdag kveld for å lande teksten. Det endelige forslaget ble først sendt ut til årsmøtet søndag morgen.

Det endelige forslaget – med kun ett garantimandat – ble vedtatt enstemmig. Ifølge VGs opplysninger veide det tungt for flere av dem som presset på for mer innstrammende løsning at dette kunne vedtas enstemmig.

Dette er forslaget

Redaksjonskomiteen for organisatoriske saker ledes av Per Olav Skurdal Hopsø.

10. Hvert nominasjonsmøte i valgkrets sør og valgkrets nord består av 123 utsendinger som velges av kommunepartiene. Hvert kommuneparti har en grunnkvote på 1 delegat. De resterende delegatene fordeles proporsjonalt ut fra kommunepartiets medlemstall per 31.12 det foregående år. I tillegg har AUF i Trøndelag 10 utsendinger i begge møtene, disse velges av AUF i Trøndelag.

Giske har åpnet for comeback i rikspolitikken, men vil ikke si om han ønsker seg på Stortinget. Han sier at han er fornøyd:

– Det er helt greit. Det er i tråd med partiets prinsipper. Det skal være proporsjonalitet, men at alle skal sikres representasjon, sier Giske til VG.

– Hva betyr det å miste rundt ti mandater?

– Jeg tror ikke det vil ha noen betydning. Vi er så store og tunge at Trondheim selvfølgelig har stor innflytelse. Det har ingen praktisk betydning, sier han.

Vil vurdere makstak

Årsmøtet i Trøndelag har også bedt fylkesstyret vurdere om det skal innføres et makstak på antall ganger noen kan sitte på Stortinget.

«Styret bør komme tilbake til årsmøtet med vurderinger om det skal settes en grense for antall renomineringer å de fremste tillitsvalgte f.eks. på 3 perioder».

Ingvild Kjerkol er helseminister. Foto: Fredrik Solstad / VG

Et slikt makstak kunne rammet både helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) og Giske, avhengig om at det blir tolket som et makstak på hvor mange ganger man kan sitte totalt – eller hvor mange ganger på rad.

Kjerkol er inne i sin tredje periode som fast representant. Giske satt på Stortinget i 24 år før han ga seg i 2021.

I 2018 måtte Giske gå av som nestleder i moderpartiet Ap etter at flere kvinner varslet om seksuell trakassering og upassende oppførsel.

– Jeg tolker det ikke som et forbud på å sitte lenger enn tre perioder, men at det er riktig å vurdere hvor lenge enkelte skal sitte i denne typen verv, sier Kjerkol til VG.

Per Olav Skurdal Hopsø ledet redaksjonskomiteen på Trøndelag Aps årsmøte. Foto: Fredrik Solstad / VG

Kjerkol vil ikke svare på om hun tar gjenvalg. Giske mener det ikke er relevant:

– Ville du kunne bli valgt til Stortinget igjen med en slik formulering?

– Det er en veldig hypotetisk problemstilling. Jeg sitter ikke på Stortinget nå. Jeg har ikke noe å si om det. Nominasjon er personvalg. Det får man ta på nominasjonsmøtet, sier Giske.

Redaksjonskomiteens leder, Per Olav Skurdal Hopsø, sier til VG at de foreslo dette for å svare ut Trondheim Aps innspill om å sørge for fornyelse blant de fremste tillitsvalgte.

Read Entire Article