På høy tid å pensjonere klassisk langrenn

1 month ago 28



Innsenderen ønsker slutt på øvelser som 5-mila i Holmenkollen, som i år ble vunnet av Johannes Høsflot Klæbo. Foto: Terje Pedersen / NTB

Jeg ser det meste av langrenn som vises på TV, men begynner å miste interessen på grunn av dette klassiske tullet.

Publisert: 25.03.2024 09:52

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

Klassisk langrenn er like umoderne som å hoppe med parallelle ski. V-stilen gjør ganske enkelt at man hopper lenger. Derfor har man forlatt hopping med parallelle ski.

I skiskyting kuttet man ut klassisk stil allerede i 1986, og i kombinert har det vært skating siden 1980-tallet.

Men av uforståelige grunner beholder man klassisk langrenn, selv om skating går fortere. Klassisk langrenn er ikke bare ineffektivt, men skaper flere problemer. Man innfører stakefrie soner for å forhindre at man staker med glatte ski i baner hvor dette ville ha vært mer effektivt. Hvorfor i all verden skal man tviholde på noe som er mindre effektivt, spesielt når man må innføre slike begrensninger for utøverne?

I klassiske renn diskvalifiserer man utøvere som tar «ulovlige» skatingtak. Dette viser hvor merkverdig det er med klassiske renn. Protester og dommeravgjørelser som er skapt av at man tviholder på denne umoderne langrennsformen.

Dessuten blir klassiske renn ofte mer smørekonkurranser enn utøverkonkurranser. Alle vet at det skjer ofte. Dette er veldig usportslig, siden det favoriserer de «større» skinasjonene med millioninvesteringer i smøretrailere, med en hærskare av smørere og testere og med hundrevis av ski.

Selv store utøverland kan en sjelden gang bomme på smøringen, men når mindre utøverland bommer, merker man det ikke, de kommer bare langt ned på listen og blir ignorert. Man kan smøre seg bort også i skating, men det skjer ikke ofte, siden man ikke har problemer med feste.

Klassisk langrenn er ganske enkelt både umoderne og usportslig

Nå sprettes champagnen og korkene rades opp i de svære smøretrailerne. Det er særdeles usmakelig å feire usportslige og diskriminerende fordeler. Jeg håper inderlig at noen av de mindre skinasjonene kan sprette champagnen i fremtiden. Ellers vil langrenn kveles av de større nasjonenes diskriminerende tiltak.

Klassisk langrenn er ganske enkelt både umoderne og usportslig, og det er på høy tid at vi nå bestemmer oss for å bli moderne og sportslige, og kutte det ut.

Men klassisk langrenn og smøretrailere er ikke det eneste som er usportslig i langrennsverden. De «større» skinasjonene, herunder Norge og Sverige, har dessuten på grunn av sin styrke i internasjonale fora, karet til seg fordelen av å gå med flere utøvere. Det øker selvsagt sjansene for at noen av dem er i toppform og kommer på pallen. En klar diskriminering av de mindre skinasjonene.

Jeg ser det meste av langrenn som vises på TV, men dette klassiske tullet, og usportslige fordeler for de «større» skinasjonene, gjør at jeg begynner å miste interessen. Jeg synes synd på utøverne som utsettes for det.

Interessen for langrenn er minkende internasjonalt. Norges og Sveriges dominans er et stort problem for langrennssportens fremtid, og det er mulig å gjøre noe med det.

For å øke interessen må vi gjøre sporten mer moderne og sportslig. Vi må:

  1. Kutte ut klassisk langrenn
  2. Ha samme strikte begrensninger på antall utøvere fra alle nasjoner
  3. Sterkt begrense akkrediteringen av smørere og testere pr. nasjon
  4. Stille med smørere og testere for de «mindre» skinasjonene
  5. Utvide tester med felles smøreordninger
  6. Begrense antall ski pr. utøver, herunder ski i smøretrailere.
Read Entire Article