På Operaen 23. juni: Den norske prinsessen som revolusjonerte operahistorien

1 week ago 13



Operaen Ernelinde – prinsesse av Norge er innhyllet i mystikk. Det blir en unik opplevelse når verket gjenskapes i sin helhet for første gang i moderne tid – på Operaen 23. juni.

– Dette er drama på liv og død, og musikken gjenspeiler det. Det er et mesterverk, sier Martin Wåhlberg.

Dirigenten har på få år vakt oppsikt med Orkester Nord. Deres første cd-utgivelse har høstet nominasjoner på rekke og rad for sitt dramatiske uttrykk og ble kåret til en av de beste opera-innspillinger i 2020 av BBC Music Magazine. Når orkesteret nå endelig opptrer i Oslo blir det på Hovedscenen ved Operaen, med et verk som på mange måter har vært et mysterium: operaen Ernelinde.

Med seg på laget har de noen av de største operalistene som til vanlig opptrer på operahus som Bastillen og Palais Garnier i Paris. Både solister og musikk er fra øverste hylle:

Ernelinde minner om Mozarts fantastiske operaer og det var nettopp denne type opera-musikk Mozart lot seg inspirere av, forklarer Wåhlberg.
Les mer om stykket og kjøp billetter til forestillingen 23. juni

Foto: Rob Wheal 2019

Hundre år før Wagner

Da Ernelinde ble urframført i Paris og Versailles, mens Mozart fortsatt var tenåring, var det en av de mest spektakulære produksjonene som noen gang var gjort. Knapt noen hadde sett lignende scener.

Allerede hundre år tidligere finner man her elementer som vanligvis assosieres med Wagner. Det er nordisk historie og storslagen musikk i fleng. Handlingen er satt i Norge, i middelalderen.

– Det er vanvittige slagscener som males i musikken, de kan nesten minne om Ringenes Herre. Dette gjør også verket ekstra ressurskrevende å fremføre. Nettopp det kan være en av grunnene til at den ikke er satt opp i sin helhet før nå, mener Wåhlberg.

Revolusjonen før Mozart

Verket har ikke vært ukjent. Flere musikkhistorikere har sett på verket som den første moderne opera. Men det ble etter få år satt i skyggen av komponisten Gluck, som tok æren for hele opera-revolusjonen Ernelinde hadde satt i gang i Paris.

– Hos Gluck er koret veldig fremtredende. I Ernlinde er det solistene som står i fokus, med utrolig medrivende arier, forklarer Wåhlberg.

– Mange som hører musikken mener at det minner om Mozart. Men det er altså omvendt, det er Mozart som lot seg inspirere av det han fant her, fordi det er så bra.

Apropos Mozart. Hør Orkester Nord spille Symfoni nr. 25 her:

En historie som setter spor

I sentrum for operaen står historien om Ernelinde, den norske middelalder-skikkelsen som opplever sitt livs mareritt når hun må velge hvem skal dø, hennes elskede eller hennes far. Historien har fascinert verdensberømte forfattere og filosofer.

På Operaen i Oslo blir det noen av de største operasolistene fra Paris som skal gi sin tolkning av et av operahistoriens største drama, som altså utspiller seg i Norge.

– Det er definitivt en stor oppgave for oss alle, sier Wåhlberg.

– Det er få ganger i løpet av en karriere man får mulighet til å gjenskape et mesterverk som dette.

Resultatet blir altså å høre i Bjørvika 23. juni, før verket spilles inn for utgivelse. I 2025 vises oppsetningen på operahuset i Versailles.

Barokkoperaen Ernelinge: Les mer og kjøp billetter til forestillingen her
Read Entire Article