Påskeværet: Grått og vått, mest sol i nord

1 month ago 19



Denne påsken får trolig ingen full værklaff. Det blir mer sol i nord, men der er det til gjengjeld full vinter.

PÅSKEBLÅTT: Sørpå glimrer solen stort sett med sitt fravær denne påsken. Foto: Meteorologisk institutt
  • Bilde av Stella Bugge
onsdag 27. mars kl. 16:20

For hør bare:

– Det er noe som trekker ned overalt. Det er ikke noen store værvinnere i påsken, oppsummerer statsmeteorolog Geir Ottar Fagerlid og legger til:

– I Nord-Norge er det vinterlig. Det blir mye bra vær her, men og nedbør og lavtrykk som trekker ned. Det blir også lengre perioder med sol. Troms får flere dager som blir ganske bra, men med snøbyger innimellom.

– Full vinter i nord

Nordpå regjerer fortsatt kuldegradene med stor margin. Natt til onsdag var det minus 30 i Karasjok. Og Alta hadde onsdag formiddag minus 7.

– Akkurat nå er det fortsatt full vinter i nord selv om det er påske. Men det er der det er best sjanse for gode snøforhold og sol inninmelom, sier Fagerlid.

Selv om det er langt mildere sørpå, skal du være glad i både kald øl og kjølig vær før du benker deg med en utepils. For det blir hustrig. Torsdag varsles høyeste temperatur i hovedstaden syv grader, men varmegradene kommer i følge med drøye 9 mm nedbør. Og det ser ut til å dryppe litt gjennom hele påskehelgen.

Her kan du sjekke været hvor du er.

– Det er ikke fare for snø i lavlandet Østafjells, men det blir perioder med regn, sier Fagerlid.

Trolig er appelsiner, kortspill, Netflix og sjokolade mer fristende enn utepils.

Men skal man lufte seg litt, er det fortsatt snø i Nordmarka. På Bjørnholt var det onsdag 71 cm og på Tryvannshøgda 95.

– Så det er litt å gå på, sier Fagerlid.

Bokstavelig talt.

LØRDAG: Slik var det på ett av vannene mellom Stryken og Oslo – ganske mye is i sporet. Ellers mye våt snø og kvist, så bruk gjerne gamle ski. Foto: Mona Langset

Landet oppsummert

– Det blir en grå påske?

– Sør- og Nord-Norge er to forskjellige verdener. Og på Vestlandet er våren kommet langt. Vestlandet blir også skyet, men her blir det veldig mildt. Skjærtorsdag og langfredag kan det bli 10–15 grader lokalt. Du må høyt til fjells for å finne gode skiforhold, melder Fagerlid.

– Øst og sør i Norge får det dårligste været relativt sett, Midt-Norge får mye bra vær og oppholdsperioder mens Nord-Norge får de fineste skiforholdene.

Østafjells blir det tungt skydekke også på fjellet.

– Det blir snøfokk i dag, og i morgen såpass mildt at det kan regne i 1000–1200 meters høyde. Det kan skje fredag også. Det er veldig grått.

Snøskredfare

NVE minner om fare for snøskred.

– I Sør-Norge blir det jo mildere nå i tillegg til at det blir litt mer vind og ruskete vær. Da må folk unngå områdene med ferske fokksnøflak, sier vaktleder Ingrid Skrede i snøskredvarslingen.

– Det kan ligge rimkrystaller under flaket, og da er det ekstra lett å løse ut større flak, legger hun til.

I Nord-Norge er det også fokksnø som er problemet.

– Og der det kommer sol, kan det gå naturlige små løssnø skred, avslutter Ingrid Skrede.

Her kan du se snøskredvarslingen.

Read Entire Article