Pengene fosser inn i Equinor: – Jada, det er et godt resultat, sier finansdirektøren

1 week ago 17



Equinor har dratt inn om lag 1.500 milliarder før skatt siden 2021, og sitter på en gedigen pengebinge. – Jada, det er et godt resultat, sier finansdirektøren om årets første kvartal.

Equinor-sjef Anders Opedal (t.v.) og finansdirektør Torgrim Reitan leverer fortsatt uvanlig sterke resultater. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Publisert: Publisert:

For mindre enn 20 minutter siden

Equinor tjener uvanlig mye på høye olje- og gasspriser, og pengene ser bare ut til å fortsette å strømme inn.

I første kvartal dro selskapet inn nær 80 milliarder kroner, målt ved justert resultat før skatt.

Da energikrisen i Europa var på sitt verste dro selskapet inn langt over 200 milliarder kroner på ett kvartal, før skatt. Siden har resultatene dempet seg, men fortsatt ligger de skyhøyt over nivåene før krisen startet i 2021.

Målt ved justert resultat før skatt har selskapet fått inn rundt 1.500 milliarder kroner før skatt siden starten av 2021, viser E24s gjennomgang av Equinors kvartalsrapporter.

Regnestykket er basert på gjennomsnittlig dollarkurs per kvartal. I dollar er det samlede justerte resultatet på siden starten av 2021 på 153 milliarder dollar.

Equinor-aksjen steg etter at kvartalstallene ble lagt frem torsdag. Rundt klokken 13 var aksjen opp 3,6 prosent til 308,50 kroner.

Les også

Svakere fra Equinor i første kvartal

– Et godt resultat

– Et resultat på nesten 80 milliarder kroner, det er godt over det man kan forvente og det som var vanlig før?

– Jada, det er et godt resultat, sier finansdirektør Torgrim Reitan i Equinor til E24.

– Du kan ikke forvente at det vedvarer med 80 milliarder per kvartal?

– Det vil være avhengig av prisene. Men det som er viktig å få frem er at dette ikke først og fremst handler om høye olje- og gasspriser og flaks, om du vil, men om en systematisk forbedring av selskapet de siste 10–15 årene, sier Reitan.

– Nå er vi i stand til å tjene veldig mye mer på disse prisene enn det vi var før. For 15 år siden trengte vi rundt 100 dollar fatet, nå trenger vi 50, sier han.

Selskapet var gjennom en kraftig runde med effektivisering etter oljeprisfallet i perioden fra 2014 til 2016.

– Betydelig utbetaling

De sterke resultatene gjør at Equinor nå sitter på en kjempestor pengebinge som den for eksempel kan bruke på oppkjøp eller utbetalinger til eierne.

Selskapet sitter på om lag 37 milliarder dollar i kontanter, eller rundt 390 milliarder kroner basert på den gjennomsnittlige dollarkursen i første kvartal.

Totalt planlegger Equinor å dele ut rundt 150 milliarder kroner (14 milliarder dollar) til eierne sine i 2024. Den norske staten er selskapets største eier med en eierandel på 67 prosent.

– I løpet av de neste par kvartalene så vil det jo skje en betydelig utbetaling av både skatt, men også tilbakekjøp til staten. Vi har et stort tilbakekjøpsprogram hvor staten er med. I juli kommer det en veldig stor utbetaling, sier Reitan.

Ifølge innkallingen til Equinors generalforsamling skal selskapet utbetale over 40 milliarder kroner til staten i tilknytning til tilbakekjøpsprogrammet for aksjer.

Konsernsjef Anders Opedal og finansdirektør Torgrim Reitan i Equinor (stående) presenterer resultatene for første kvartal 2024. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Store endringer i gjelden

Equinors gjeldsgrad ligger for tiden på minus 20 prosent, noe som er uvanlig. Dette er et mål på hvor stor andel gjelden utgjør av selskapets investerte kapital. Tidligere har denne normalt ligget på 15 til 30 prosent.

– Vi venter at gjeldsgraden mot slutten av året skal gå fra å være minus 20 prosent til å være positiv ved årsslutt, sier Reitan.

– Vi har jo sagt i to år at vi ønsker å bruke kapitaldistribusjon til å få kapitalstrukturen tilbake til et mer effektivt nivå. Så det skjer i løpet av året, sier han.

Kapitaldistribusjon vil si utbetalinger til eierne, for eksempel i form av utbytter eller tilbakekjøp av aksjer.

Les også

Equinor har råd til oppkjøp: Pengebinge på over 400 mrd.

– Endret seg svært mye

De gode resultatene skyldes særlig at gassprisene i Europa har ligget svært høyt de siste årene, blant annet på grunn av bortfallet av russisk gass i kjølvannet av Russlands krig mot Ukraina.

– Gassmarkedet i Europa har endret seg svært mye etter krigen, sier Reitan.

Han peker på at markedet har gått fra at rørgass fra land som Norge og Russland setter prisen til at det globale markedet for flytende naturgass (LNG) setter prisen.

– Det er en kjempefordel for Equinor?

– Vi legger nå til grunn vesentlig høyere gasspris fremover i tid enn det vi gjorde tidligere. Det er klart, for oss er det positivt for inntjeningen, sier han.

Samtidig kan det være store svingninger i prisene.

– Nå har vi sett et 50 prosent fall i gassprisen siden i høst. Men fortsatt er vi jo på rundt ni dollar per MMBtuMMBtuMMBtu = millioner britiske varmeenheter. Det er et historisk høyt nivå. Det koster oss to dollar per MMBtu å levere gassen fra Norge til markedet, sier Reitan.

– Vi sitter på den mest lønnsomme porteføljen av leveranser inn til Europa, så vi tjener svært godt på gassen, og det kommer vi til å fortsette å gjøre.

– En syklisk bransje

Når det gjelder oljeprisen, så svinger den mye. I det siste har prisen ligget på 80–90 dollar fatet.

– Nå ligger det selvsagt en ytterligere risikopremie knyttet til det som skjer i Gaza og Israel og i Ukraina, sier Reitan.

– Den geopolitiske premien er likevel ikke spesielt høy i forhold til det den har pleid å være, sier han.

Han mener at oljeetterspørselen vil styres av den økonomiske veksten i verden, som har vært relativt lav de siste årene. Skulle veksten ta seg opp, kan markedet bli strammere, påpeker Reitan.

Equinors finansdirektør tør ikke si om den finansielle gullalderen for Equinor kan fortsette. Ledelsens jobb er å skape et robust selskap, påpeker han.

– Vi skal vokse, vi skal tjene penger, vi skal betale solide utbytter og ha solid kapitaldistribusjon, sier han.

– Vi må bare ikke glemme, når prisene er høye, at vi er en del av en syklisk bransje, sier han.

Les også

Equinor lover stabil olje- og gassproduksjon

Read Entire Article