Helene Brekkenes planla for å fødte hjemme uten helsepersonell til stede i februar fjor.
– Jeg ønsket å føde uassistert hjemme fordi jeg ønsket å legge forholdene til rette for en fysiologisk og uforstyrret fødsel, og alle helsefordelene det har for mor og barn.
Dette var hennes andre fødsel. Det første barnet fødte hun på sykehus.
– Men helsemyndighetene mener at dette er risikofylt. Hva tenkte du om det før du tok det valget?
– Jeg tenkte at det er en rekke ting som hindrer den naturlige fødselsprosessen. Dårlige levekår og dårlig helse i utgangspunktet. Ytre innblanding og forstyrrelser. Og til det siste frykt. Så ved å eliminere de risikofaktorene, så kunne jeg stole mer på fødselsprosessen og legge til rette for å føde raskt og greit.
Helene følte seg trygg under sin uassisterte planlagte hjemmefødsel som gikk bra for mor og barn.
Advarer
Helsemyndighetene har i lengre tid vært bekymret for fødsler som skjer planlagt hjemme uten helsepersonell til stede.
I forrige uke gikk Helsedirektoratet på nytt ut og advarte sterkt mot planlagte fødsler uten helsepersonell til stede.
I 2024 var det 21 slike fødsler i Norge, viser den ferske statistikken. Det er en økning, da det for perioden 2020 til 2023 ble registrert 20 planlagte hjemmefødsler uten helsepersonell totalt for hele fireårsperioden, skriver FHI.
En av de vanligste komplikasjonene er store blødninger som skjer uventet, sier overlege på Medisinsk fødselsregister Liv Cecilie Vestrheim Thomsen.
Foto: Eskil Byrkjeland / NRK– Selv om det er svært små tall, er det likevel en ganske stor økning i 2024 når vi sammenligner med årene før. Denne utviklingen er noe vi vil følge med på, sier Liv Cecilie Vestrheim Thomsen, overlege i Medisinsk fødselsregister ved FHI i en pressemelding.
Samtidig var det 132 planlagte assisterte hjemmefødsler i 2024, ned fra 169 i 2015.
– Det er viktig å huske på at komplikasjoner kan oppstå hurtig under en fødsel. Rask tilgang på helsepersonell kan være livsnødvendig for både mor og barn, sier Vestrheim Thomsen.
I fjor døde en baby under en planlagt uassistert fødsel. Aftenposten var de første som skrev om dette. Dagens Medisin har senere skrevet at saken er lagt bort av politiet.
Tror det er trygt
En undersøkelse Norstat har gjort for NRK viser at en av ti mellom 18 og 39 år tror det er trygt å føde hjemme uassistert.
Helsedirektoratet som er ansvarlig for fødselsomsorgen i Norge har advart sterkt mot planlagte uassisterte hjemmefødsler.
Nasjonal sjefjordmor og seniorrådgiver i Helsedirektoratet Helene Normann har sagt til NRK at disse fødslene er en stor risiko både for mor og barn.
Nasjonal sjefjordmor og seniorrådgiver i Helsedirektoratet Helene Normann mener planlagte uassisterte fødsler er en stor risiko for mor og barn.
Foto: Truls Alnes Antonsen / Truls Alnes Antonsen / NRK– Det er noe vi må ta på alvor. Derfor ser vi behovet for at vi setter økt trykk på budskapet fra helsemyndighetene om at dette er noe vi sterkt fraråder, sier Normann.
En doula er under etterforskning etter at en baby døde rett etter fødselen. Hun mener hun er anmeldt på sviktende grunnlag.
Helsetilsynet har også sagt at det har vært flere utrykninger til uassisterte hjemmefødsler som har gått galt.
Mye kan gå galt
Det er mye som kan skje under en fødsel, det sier overlege på Medisinsk fødselsregister Liv Cecilie Vestrheim Thomsen.
En av de vanligste komplikasjonene er store blødninger som skjer uventet, sier hun.
– Andelen kvinner som får store blødninger under fødsel har økt både i Norge og resten av verden, uten at man har klart å finne ut av hele grunnen til dette, sier hun.
Men flere komplikasjoner kan skje helt uventet, forteller Thomsen.
Vanligste komplikasjoner
- Blødninger hos den fødende
- Rier som ikke er effektive og kvinnen må ha hjelp enten for å stimulere riene, eller babyen må forløses ved keisersnitt, tang eller vakuum.
- Morkaken ligger i veien, slik at den stenger for utgangen fra livmor til skjede. I disse tilfellene må det gjøres keisersnitt.
- Rifter ved fødsler er også betydelig vanligere nå enn tidligere
Det finnes ikke statistikk på hvor mange fødsler som plutselig endrer seg fra normal til kritisk i løpet av få minutter.
Det finnes heller ikke statistikk for hvor mange fødsler som starter hjemme som planlagt, men som ender på sykehus fordi det skjer noe under underveis i fødselen.
Folkehelseinstituttet har startet et prosjekt for å kartlegge omfanget av det sistnevnte.
Ifølge Thomsen dør i gjennomsnitt 1–2 kvinner per år i løpet av perioden fra svangerskapet starter til 1 måned etter fødselen har funnet sted.
De siste ti årene har totalt 20 barn dødd under fødselen. Dette omfatter 1–4 per år.
Helene Brekkenes Clarke sier det er viktig å tenke seg grundig om før en velger en planlagt uassistert hjemmefødsel.
– Jeg tenker at alle som planlegger å bli gravide bør ta innover seg risikoen ved å føde. Det kan alltid skje uforutsette ting, og ingenting er bare trygt eller bare utrygt. Men enhver må kjenne etter inni seg selv hva som er riktig for den enkelte.
Publisert 10.04.2025, kl. 07.00 Oppdatert 10.04.2025, kl. 07.14