Politi-bevæpning over hele landet i påsken. Men ikke på grunn av terroren i Moskva.

1 month ago 25



Synlig og bevæpnet politi. Kirker og kristne forsamlingshus får økt beskyttelse av bevæpnet politi i påskehøytiden. Men det skyldes ikke Moskva-terroren.

IS har tatt på seg ansvaret for angrepet mot Crocus konserthall i Moskva. Foto: Alexander Zemlianichenko / AP
  • Olga Stokke

Publisert: 25.03.2024 14:14

I terrorangrepet mot en konserthall i Moskva ble over 130 personer drept. Den islamske stat (IS) har tatt på seg ansvaret for angrepet.

Det førte til at Frankrike søndag hevet beredskapen til høyeste trusselnivå. Men mandag formiddag sa Politiets sikkerhetstjeneste (PST) til Aftenposten at trusselnivået i Norge ikke skulle endres etter terrorangrepet i Moskva.

Kort tid etter gikk Politidirektoratet (POD) ut med at det blir midlertidig bevæpning i påsken. Den vil gjelder fra onsdag 27. mars til tirsdag 2. april.

Det skjer på bakgrunn av en oppdatert trusselvurdering til politiet fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST), ifølge en pressemelding fra POD.

Men PST avviser at politiets midlertidige bevæpning kommer som en følge av terrorangrepet i Moskva.

Over 130 personer ble fredag drept i terrorangrepet i Moskva. Foto: Sergei Vedyashkin / Moscow News Agency

Aktualiserte terrormål

Kirker og kristne forsamlingssteder fremstår som aktualiserte terrormål, ifølge PSTs oppdaterte trusselvurdering til politiet.

– Er terrorangrepet i Moskva grunnen til den midlertidige bevæpningen?

– Nei, svarer seniorrådgiver Eirik Veum i PST.

– Hva skyldes det da?

– Denne trusselvurderingen la vi frem i forrige uke, før terrorangrepet i Moskva.

Veum begrunner det med at høytider og merkedager kan være aktuelle terrormål for ekstremister fordi det på slike dager samles et stort antall mennesker på ulike arrangement.

– I denne trusselvurderingen trekker vi frem blant annet kirker og kristne forsamlingssteder som aktualiserte mål.

Franske myndigheter har altså økt beredskapen. Det åpner blant annet for økt patruljering av væpnede styrker på offentlige steder som togstasjoner, flyplasser og gudshus.

Samtidig har altså PST valgt ikke å heve terrortrusselnivået i Norge. Det er fortsatt på moderat nivå.

– Vi vurderer dette fortløpende. Hvis trusselnivået endres, vil offentligheten bli informert om det, sier Veum i PST.

I sin nasjonale trusselvurdering for 2024 fastslo PST at det er mulig at ekstreme islamister vil forsøke å gjennomføre terrorhandlinger i Norge i 2024. Personer inspirert av IS og Al-Qaida utgjør den største trusselen.

– Hvorfor heves ikke trusselnivået nå?

– Russland har en helt annen posisjon i fiendebildet til ekstreme islamister enn det Norge har. Derfor holder vi foreløpig trusselnivået uendret.

Men Veum påpeker at PST selvfølgelig følger med på det som skjer rundt oss.

− Politiets viktigste jobb er å trygge befolkningen. Selv om det ikke foreligger konkrete trusler, har politidirektøren etter en samlet vurdering besluttet midlertidig bevæpning for å sikre en best mulig beredskap gjennom påsken, sier beredskapsdirektør Tone Vangen i en pressemelding fra POD.

Read Entire Article