Politisk kaos om bønder og inntekt er en pinlig sak for Senterpartiet

1 week ago 18



AFTENBLADET MENER: Det må gjøre vondt for Senterpartiet å ha illsinte bønder som demonstrerer mot landbrukspolitikken utenfor Stortinget. Inne i stortingssalen er stemningen omtrent like dårlig. Hva skjedde, egentlig?

Løvebakken foran Stortinget domineres av sinte bønder som demonstrerer mot Senterpartiets landbrukspolitikk. Ikke en ideell situasjon for landbruksminister Geir Pollestad. Foto: Heiko Junge / NTB

Publisert: Publisert:

For mindre enn 10 minutter siden

iconLeder

Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Stavanger Aftenblads meninger og analyser.

Landbruksminister Geir Pollestad (Sp) og næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) trodde de la fram en gladsak da de i forrige uke lanserte en stortingsmelding som blant annet legger opp til et nytt inntektssystem for bøndene. Det lå an til et bredt forlik, der Høyre og Venstre støttet regjeringens forslag. Bønder skulle få økt inntekt, landbruket skulle bli mer grønt og klimavennlig, landet mer selvforsynt med matvarer.

På lederplass ga vi støtte til hovedgrepene i planen, som så ut til å være et slags landbrukspolitisk kinderegg, der støtten fra Høyre og Venstre også ville sikre at hovedgrepene ville bli videreført også av en borgerlig regjering, dersom det blir utfallet av stortingsvalget i 2025.

Men så gikk det aldeles galt. Bøndene var i harnisk over at det ble lagt opp til et høyt antall arbeidstimer i et «normalår». Regjeringen viste igjen at den har gjort seg sårbar for angrep fra begge kanter da budsjettpartner SV gikk sammen med Rødt, KrF og MDG om å forlange et redusert timetall per år. For er det rimelig at bønder skal måtte jobbe mye mer enn andre for samme inntekt?

Torsdag formiddag brøt regjeringspartiene sammen og ga etter for presset. Timetallet reduseres. Men kaoset i Stortinget var nå mer eller mindre komplett. Høyre og Venstre er i harnisk over at regjeringen bryter avtalen. Venstresidas saksordfører, SVs Torgeir Knag Fylkesnes, sier at regjeringen nå kun har støtte for timetallet, mens alle andre grep i landbrukspolitikken er i spill.

Dette er selvsagt en trist sak for Pollestad. Landbrukspolitikken skal Senterpartiet ha stålkontroll på. I stedet har han endt i en posisjon der alle parter er sinte på ham. Lyden fra demonstrerende bønder på Løvebakken var lett å høre inne i stortingssalen.

«Elendig politisk håndverk», mener NRKs kommentator Lars Nehru Sand om regjeringens arbeid med landbrukspolitikken. Kaoset i Stortinget gir jo støtte til en slik konklusjon.

Det er mange gode hensikter bak den omleggingen som regjeringen ønsker å få til. Men det er nesten uforståelig at hovedgrepene ikke har vært bedre forankret.

Geir Pollestad sier til NTB at de kommende jordbruksforhandlingene vil bygge på stortingsmeldingen, justert for det som får flertall i Stortinget. Tallgrunnlaget for å beregne bønders inntekt er i utgangspunktet vanskelig å skjønne. Kaoset i Stortinget handler i bunn og grunn om hundrevis av millioner kroner. Og nå virker det hele mer ubegripelig enn noen gang. Det var neppe planen.

Publisert:

Publisert: 18. april 2024 21:00

Read Entire Article