Politistasjonssjef svindlet: – Jeg ble relativt varm om ørene

1 month ago 33



MER PÅPASSELIG NÅ: Politistasjonssjef Olav Unnestad i Indre Østfold. Foto: Tore Kristiansen / VG

Etter fire «godta»-trykk på mobiletelefonen mens han satt med kameraten på høyttaler, var politistasjonssjefen svindlet for over 30.000 kroner.

  • Bilde av Hanne Hattrem
mandag 11. mars kl. 19:19

– Jeg var litt ukonsentrert og trodde jeg godkjente regninger jeg hadde lagt inn i nettbanken, sier politistasjonssjef Olav Unnestad i Indre Østfold.

Han synes ikke det er flaut å fortelle om – heller ikke at VG omtaler svindelen.

– Mange synes det er flaut å bli svindlet. Denne typen kriminalitet er så omfattende at den kan skje de fleste. Jeg håper jeg ved å fortelle kan gjøre flere ekstra oppmerksomme, og at de stopper opp mer enn det jeg gjorde.

Han fortalte om svindelen på innbyggermøte i Mysen nylig.

– Tanken ved å dele dette på innbyggermøtet var å ta ned tabuer.

Det var Smaalenes Avis som ført fortalte om saken.

Det var i fjor at politistasjonssjefen satt i fred og ro på hytta, og skulle betale regninger på mobiltelefonen.

– Jeg la inn fire regninger i nettbanken og så fikk jeg beskjed om at det var en teknisk feil og jeg måtte prøve igjen senere.

Omtrent samtidig kom det en telefon fra en kamerat, forteller han. De skulle se på et dokument sammen.

Med samtalen på høyttaler leste han i dokumentet.

– Det kom opp en melding nede på telefonen der jeg skulle trykke «godta» eller «avslå», omtrent på samme måte som når man betaler regninger, sier han.

Da gjør politistasjonssjefen følgende:

– Jeg var litt ukonsentrert og tenke at det var sikkert de regningene jeg hadde lagt inn i nettbanken da det ble teknisk feil og trykket godta. Det gjorde jeg fire ganger.

Foto: Tore Kristiansen / VG

Etter samtalen gikk han på nytt inn i nettbanken.

– Jeg skulle bare sjekke at det hadde gått i orden med de fire regningene.

Det hadde det ikke. Tvert imot lyste fire ferske transaksjoner på cirka 7600 kroner hver seg med ukjent referanse mot ham.

– Jeg skjønte med en gang at jeg hadde blitt utsatt for svindel og ringte banken.

Til svar fikk han at «pengene er i lufta», og at banken var sjanseløs på å stoppe dem.

– Transaksjonene var tross alt godtatt. Og, ja, jeg ble relativt varm om ørene da jeg så summene, før det gikk over til forbannelse, for egen dumskap og også i forhold til dem som begår slike handlinger.

Se video – teknologiekspert advarer:

Fikk penger tilbake

Deretter ventet flere måneder med anmeldelse og mye dialog med banken.

– Heldigvis fikk jeg pengene tilbake. Jeg vet ikke hvem som måte ta belastningen, om det var banken eller en annen instans, sier han.

– Har du fått noen forklaring om hva slags svindel dette var?

– Nei, men noen må ha hatt tilgang til personnummer og kontonummer.

Anmeldelsen kom det ikke noe ut av:

– Den ble henlagt.

– Hvordan reagerte du på det?

– Det var ikke uventet, noe jeg forstår. I realiteten er det slik at politiet har mange saker å jobbe med som er langt mer alvorlige enn denne, og må prioritere. Jeg kunne også vært mer oppmerksom og unngått å bli svindlet. Det hviler et ansvar på den enkelte, som i dette tilfellet meg.

– Samfunnsproblem

Flere og flere blir svindlet i Norge. I fjor avdekket teleoperatørene Telia og Telenor til sammen rundt 16 millioner svindelsamtaler. Kriminelle prøvde å bedra DNB og deres kunder for 1,8 milliarder kroner.

Tidligere i mars ble en mann i 20-årene dømt for svindel av over 5 millioner kroner, ved hjelp av såkalte «svindelmanus» hvor han spilte på sosial manipulasjon.

Forrige uke måtte Skatteetaten be folk være ekstra på vakt når de får meldinger som tilsynelatende er fra dem. Senest mandag ettermiddag gikk politiets fellestjenester (PFT) ut og advarte mot falske e-poster som hevder at mottakeren har lastet ned overgrepsmateriale.

Svindelekspert i DNB, Sebastian Takle, har tidligere sagt til VG at metodene blir mer og mer avanserte hvert eneste år, og at ingenting tyder på at utviklingen kommer til å bremse.

– Svindel er i ferd med å bli et samfunnsproblem. Mye av svindelen er avansert, med identiske logoer som selskapet de utgir seg for å være fra eller svindlere som utgir seg for å være å være fra politiet. Svindlerne er grenseløse, sier politistasjonssjef Unnestad.

– Har dere mange saker hos dere?

– Ja. Alt fra smått til stort, kjærlighetssvindel og investeringssvindler. Sakene står nærmest i kø.

Read Entire Article