PST: Trusselnivået i Norge endres ikke etter IS-angrep

1 month ago 24



Se også siste nytt om: Krigen i Ukraina og Krigen mellom Israel og Hamas.

  • PST: Trusselnivået i Norge endres ikke etter IS-angrep

    -Trusselnivået endres ikke i Norge. Men vi følger selvfølgelig med på det som skjer rundt oss, sier seniorrådgiver Erik Veum i Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

    Over 130 mennesker ble drept fredag kveld da en konserthall ble angrepet i Moskva. Den islamske stat (IS) har tatt på seg ansvaret for angrepet. Terrortrusselnivået i Norge er på moderat nivå. PST endrer det ikke etter fredagens angrep i Moskva.

    -Vi vurderer dette fortløpende. Hvis trusselnivået endres, vil offentligheten bli informert om det, sier Veum.

    I sin nasjonale trusselvurdering for 2024 fastslo PST at det er mulig at ekstreme islamister vil forsøke å gjennomføre terrorhandlinger i Norge i 2024. Personer inspirert av IS og Al-Qaida utgjør den største trusselen.

    -Hvorfor heves ikke trusselnivået nå?

    -Russland har en helt annen posisjon i fiendebildet til ekstreme islamister enn det Norge har. Derfor holder vi foreløpig trusselnivået uendret, sier Veum.

  • Kø på E6 ved Manglerud etter trafikkulykke

    Politiet er på E6 inngående ved Manglerud i forbindelse med et trafikkuhell.

    Det opplyser Oslo politidistrikt.

    Tre er biler involvert.

    Bilene står i påkjøring fra Ryen.

    – Mulighet å passere i venstre kjørefelt, noe kø på stedet, opplyser politiet.

  • Barn sendes til sykehus etter snøscooterulykke i Agder

    Et barn kjøres til akuttmottaket i Kristiansand etter en snøscooterulykke i Dåsvannsdalen i formiddag. Pasienten er ved bevissthet, men skadegraden er ukjent.

    – Ulykken skjedde på en privat adresse i forbindelse med at en snøscooter skulle kjøres inn i en låve, opplyser operasjonsleder Knut Odde i Agder politidistrikt.

    Føreren skal ha gått av scooteren mens motoren var i gang.

    – Jakken hektet seg opp i speeden med den konsekvens av snøscooteren gjorde et byks og skiene på denne traff en person i magen, opplyser Odde videre.

    Personen som ble truffet i magen er et barn.

    Politiet er på stedet og gjør undersøkelser.

  • Julie Grasmo Grønoset

    11:12

    Busskur knust over hele Lillehammer

    2 busskur har fått knust flere titalls glassruter i Innlandet mandag. Politiet undersøker og etterforsker saken videre.

    2 busskur har fått knust flere titalls glassruter i Innlandet mandag. Politiet undersøker og etterforsker saken videre. Foto: Politiet / NTB

    Totalt 25 ruter på tolv busskur i Lillehammer, og Gausdal kommune er blitt knust.

    Det skriver politiet i Innlandet på x.

    Flere ser ut til å ha små kulehull i seg.

    Byggeleder Kristian Skjellerudsveen i Innlandet fylkeskommune anslår overfor Gudbrandsdølen Dagningen at det hele kan koste fylket opp mot 300.000 kroner.

    – Jeg blir altså helt matt, sier han, og understreker at det er et vedlikeholdsetterslep fra før.

    Ødeleggelsene strekker seg fra Søre Ål på Lillehammer til Gausdal kommune nord for byen. Flere av rutene ser ut til å ha små kulehull, uten at det er kjent hva ødeleggelsene skylde

  • Julie Grasmo Grønoset

    10:27

    Politimann tiltalt for å ha skutt mann i Stavanger i desember 2022

    En politimann er tiltalt i forbindelse med at en mann ble skutt under en pågripelse i Hillevåg i Stavanger 22. desember 2022, skriver NRK.

    Tiltalen er for uaktsomt å ha voldt betydelig skade på kropp eller helse, samt for grovt uaktsomt brudd på tjenesteplikt, skriver NRK.

    Mannens forsvarer, John Christian Elden, sier hans klient nekter straffskyld.

    Det var en mann i 30-årene som ble skutt av politiet i forbindelse med en melding om at han skar opp dekkene på en parkeringsplass i Hillevåg. Ifølge politiet oppsto det en trusselsituasjon.

  • Julie Grasmo Grønoset

    10:09

    Planlegger søk etter antatt omkommet i Flekkefjord

    Et kjærestepar i 20-årene falt i sjøen ved Brufjellhålene søndag kveld. Kvinnen døde, mens mannen fortsatt ikke er funnet.

    Det skriver Stavanger Aftenblad.

    Den avdøde og antatt omkomne var bosatt i Rogaland, men utenlandsk statsborger opplyser politistasjonssjef ved Flekkefjord og Kvinesdal politistasjon, Liv Versland Seland til Avisen.

    Politiet planlegger nå søk etter antatt omkommet person.

    – Saken etterforskes videre av Flekkefjord og Kvinesdal politistasjon, sier Seland.

    Det var i 18-tiden søndag at politiet i Agder fikk melding om at det lå personer i vannet ved Brufjellhålene i Flekkefjord kommune. En kvinne i 20-årene ble hentet opp, og bekreftet omkommet natt til mandag. Både mannen og kvinnen er utenlandske statsborgere bosatt i Norge.

  • Full nedvask av Color Fantasy etter magevirusutbruddet

    Passasjerbåten Color Fantasy er kansellert mandag.

    Passasjerbåten Color Fantasy er kansellert mandag. Foto: Halvard Alvik / NTB

    Så langt er rundt 120 personer registrert smittet i magevirusutbruddet på Kielferga. Nå er også fergen med avgang fra Kiel 14 på mandag kansellert.

    – Det jobbes med full nedvask av hele skipet. Vi ønsker å nullstille det for å sikre at vi ikke har smitte om bord, sier kommunikasjonssjef Erik Brynhildsbakken i Color Line til NTB.

    Color Line har kansellert ruten mellom Kiel og Oslo med avgang klokken 14, skriver selskapet på sine nettsider.

  • Julie Grasmo Grønoset

    09:18

    Rundt 40 demonstranter utenfor Finansdepartementet

    Pro-palestinske demonstranter utenfor Finansdepartmentet, som demonstrerer mot norsk eksport av våpen til USA som havner i Israel.

    Pro-palestinske demonstranter utenfor Finansdepartmentet, som demonstrerer mot norsk eksport av våpen til USA som havner i Israel. Foto: Stein J. Bjørge

    Rundt 30 til 40 demonstranter sperret mandag morgen flere av inngangene til finansdepartementet i Oslo.

    Aksjonsgruppen for Palestina mener at Norge må gjøre mer for å stoppe delaktigheten i Israels krigsforbrytelser i Palestina.

    Pro-palestinske demonstranter demonstrerer mot norsk eksport av våpen til USA som havner i Israel.

    Politiet er på stedet, men har ikke foretatt seg noe foreløpig.

  • Halvparten av alle nordmenn skal på påskeferie i år

    I år vil de fleste tilbringe påskeferien på fjellet, viser en NHO-undersøkelse.

    I år vil de fleste tilbringe påskeferien på fjellet, viser en NHO-undersøkelse. Foto: Heiko Junge / NTB

    Om lag halvparten av alle nordmenn reiser på påskeferie i år, og åtte av ti skal tilbringe den på fjellet, viser NHOs påskeundersøkelse.

    Samtidig er det en økning på 3 til 4 prosent fra i fjor i andelen nordmenn som skal på påskeferie andre steder i Europa, viser undersøkelsen.

    Den er gjennomført av Kantar på bestilling av NHO Reiseliv.

    – Det er fint å se at Norge fortsatt er nordmenns favorittferiemål i påsken. Vi har noe for alle, uansett om du er glad i skiaktiviteter og naturopplevelser, kultur og historier, eller bare ønsker å slappe av, sier direktør Kristin Krohn Devold.

    Det mener hun er viktig, både for norske reiseliv og økonomi.

  • Tysklands utenriksminister til Egypt for Gaza-samtaler

    Tysklands utenriksminister Annalena Baerbock reiser mandag til Egypt, Israel og Vestbredden for å drøfte Gaza-krigen med partene i områdene. Foto. Ebrahim Noroozi / AP / NTB

    Tysklands utenriksminister Annalena Baerbock reiser mandag til Egypt, Israel og Vestbredden for å drøfte Gaza-krigen med partene i områdene. Foto. Ebrahim Noroozi / AP / NTB

    Den tyske utenriksministeren Annalena Baerbock reiste mandag til Kairo for å ha samtaler om den katastrofale humanitære situasjonen på Gaza-stripen.

    I Kairo skal Baerbock møte utenriksminister Sameh Shoukry, før hun fortsetter til Israel og Vestbredden. Mandag kveld møter Baerbock lederen for den palestinske selvstyremyndigheten, president Mahmoud Abbas, i Ramallah.

    Tirsdag er det planlagt et møte mellom Baerbock og den israelske utenriksministeren Israel Katz. Det er sjette gang Baerbock er på rundetur i Midtøsten-regionen siden Hamas-angrepet 7. oktober i fjor.

    Søndag krevde hun at begge parter i krigen gjør innrømmelser i de pågående forhandlingene i Doha om våpenhvile og løslatelse av gisler.

  • To bilbranner på kort tid på Romerike

    Natt til mandag har politiet og brannmannskaper rykket ut på to bilbranner på Romerike. Det er ikke meldt om skadede i forbindelse med brannene.

    Politiet i Øst meldte om den første bilbrannen på Kløfta i Ullensaker klokken 0.57. Bilen det brant i sto ved inngangen til et boligbygg og vanskeliggjorde evakuering, som politiet en stund vurderte på grunn av spredningsfaren.

    Knappe 15 minutter etter bilbrannen i Ullensaker fikk politiet melding om en ny brann på Skedsmokorset i Lillestrøm kommune. Her var det to biler som sto i brann. Også her ble det advart om høye flammer og mye røyk, og evakuering av beboere ble vurdert før brannmannskapene fikk kontroll.

    Årsak til brannen er ikke kjent.

  • Kripos bekymret over økningen i drap i Norge

     Lise Åserud / NTB

    Kripos-sjef Kristin Kvigne er bekymret over drapsøkningen i Norge. De siste seks månedene er 14 personer drept og en skadd i fire familiedrapssaker i Norge. Foto: Lise Åserud / NTB Foto: Lise Åserud / NTB

    Dødsfallene i Ål i Hallingdal etterforskes som drap og selvdrap. Det er den fjerde saken med flere døde i en familie i løpet av seks måneder. Kripos er bekymret.

    I løpet av årets tre første måneder er det startet etterforskning av 16 drapssaker med i alt 21 ofre. I hele fjor ble det registrert 33 drapssaker med totalt 36 ofre.

    Utviklingen bekymrer Kripos-sjef Kristin Kvigne.

    – Vi er redde for at vi får flere drap i Norge enn tidligere. Vi har tradisjonelt vært et land med få drap, og vi har hatt en kontrollerbar situasjon i forhold til det, sier hun til NRK.

    Saken i bygda Torpo i Ål kommune i Hallingdal, som politiet nå etterforsker som drap og selvdrap, er den fjerde familiedrapssaken på et halvt år. Det har kostet 14 mennesker livet, og én person er skadd.

    – Dette er en grufull tragedie for familien, lokalsamfunnet og hele nasjonen, sier Kvigne.

    Kripos bistår det lokale politiet i etterforskningen av drapene.

Publisert: 19.11.2020 15:20 | Oppdatert: 07.01.2024 22:47

Read Entire Article