Putin-fiender møttes i stemmekø

1 month ago 26



FØLSOMT MØTE: Julia Navalnaja og Mikhail Khodorkovskij utenfor den russiske ambassaden i Berlin søndag. Foto: Privat / Mikhail Khodorkovskijs Telegram-konto

Vladimir Putin har ødelagt livene til dem begge. Søndag møttes to av presidentens største kritikere utenfor den russiske ambassaden i Berlin.

søndag 17. mars kl. 14:59

Dit kom både Julia Navalnaja – enken til opposisjonspolitiker Aleksej Navalnyj – og den tidligere oligarken Mikhail Khodorkovskij. Etter at han la seg ut med Putin, fikk han 10 år i fengsel.

Søndag aksjonerte de på samme måte som mange andre russere har gjort: De møtte opp ved valglokalet presis klokken 12.00, for å skape kø og kaos.

– Det er hyggelig å møte likesinnede i samme kø – selv om det foreløpig kun er i Berlin, skriver Khodorkovskij på Telegram.

Den tidligere talspersonen til Aleksej Navalnyj er blant dem som poster bilder av Julia Navalnaja i køen til stemmelokalet ved den russiske ambassaden.

Foto: TOBIAS SCHWARZ / AFP / NTB
Foto: Annegret Hilse / Reuters / NTB
Julia Navalnaja utenfor den russiske ambassaden i Berlin søndag. Foto: Masha Borzunova / Reuters / NTB

Ifølge det uavhengige russiske mediet Meduza ble Julia Navalnaja møtt med klapping og jubelrop.

Les også: Russere i Norge aksjonerer mot Putin: – Det er eneste måte å protestere på

Blodig Putin

De internasjonale nyhetsbyråene har bilder av køer utenfor de russiske ambassadene i en rekke byer rundt i verden. Utenfor ambassaden i Berlin er det satt opp et badekar – malt i de ukrainske fargene – der Vladimir Putin bader i blod:

Foto: TOBIAS SCHWARZ / AFP / NTB

Mikhail Khodorkovskyj (60) var tidligere eier av oljeselskapet Yukos og blant verdens rikeste menn.

Etter at oligarken la seg ut med Putin, fikk han 10 år i fengsel og ble menneskerettighetsforkjemper etter at han flyktet fra hjemlandet og gikk i eksil i Storbritannia.

Nå følger han Russlands maktelite med argusøyne sammen med sine kolleger i organisasjonen Open Russia.

Foto: MISHA JAPARIDZE / AP / NTB

I et pressemøte der VG deltok før valget, sa den tidligere oljemagnaten at han mener Vesten må være hardere i sin fordømmelse av regimet.

Søndag la han ut en Twitter-melding, som viser en stemmeseddel, som i protest mot Putin, er påskrevet navnet til Aleksej Navalnyj:

Foto: Mikhail Khodorkovskijs X-konto

– De drepte ham

Julia Navalnaja var gift med den mest profilerte kritikeren av president Vladimir Putin i Russland. I februar i år meldte russiske fengselsmyndigheter at Navalnyj hadde dødd plutselig, langt nord i det sentrale Russland.

– De drepte ham fordi de ikke kunne slå ham, har Julia uttalt til nyhetsbyåret Reuters.

I en rekke byer rundt i verden har folk fulgt oppfordringen om å komme til stemmelokalet klokken 12 søndag. Det gjelder blant annet Praha, Warszawa, Helsinki, Paris, Oslo, Roma, Antalya, Bern og Berlin.

Mikhail Khodorkovskij i Berlin søndag. Foto: TOBIAS SCHWARZ / AFP / NTB

Les også: Putins erkerival: Dette kan få ham til å trykke på atomknappen

Read Entire Article