Den er nesten 30 meter høy og veier 50 tonn der den står klar på oppskytingsrampen, omgitt av høye fjell på Andøya i Nordland.
«Spectrum»-raketten kan skrive viktig romfartshistorie, dersom den kommer seg i lufta.
– Det er jo viktig at Norge posisjonerer seg internasjonalt. Og at vi får en romhavn også på det europeiske kontinentet som er operativ, sier Jon Harr, direktør for operasjoner ved Andøya Spaceport.
– Den geopolitiske situasjonen gjør jo at det blir ekstra viktig for Europa å få flere kapasiteter på oppskytning. Og det merker vi også. Det er ekstra stor interesse fra media, politisk hold og institusjoner som er interesserte at Europa skal kunne gjøre slike ting.
Jon Harr ved Andøya Spacecenter.
Foto: PrivatRussland, USA, India og Kina har allerede utviklet teknologien som gjør det mulig for dem å skyte satellitter opp i verdensrommet.
Men Europa mangler en operativ romhavn på eget kontinent. Flere land har kastet seg inn i romkappløpet.
På Shetland gikk det galt da en testrakett eksploderte på britenes rombase SaxaVord Spaceport. Portugal og Sverige kjemper også om å bli de første som kan frakte satellitter opp i verdensrommet fra kommersielle romhavner.
Men akkurat nå ligger Norge i førersetet.
En tysk testrakett eksploderte mandag på Storbritannias nye rombase SaxaVord Spaceport på øya Unst på Shetland.
Tillatelsen går ut
For på Andøya står tyske Isar Aerospace klar til å sende bæreraketten «Spectrum» opp i rommet, med støtte fra norske Andøya Spaceport.
Men for å lykkes må vinden blåse i deres retning, bokstavelig talt.
Prosjektet, som har fått navnet «Going Full Spectrum», hadde opprinnelig fått et vindu på 10 dager. Søndag går den planlagte oppskytingsperioden ut.
Hele tre ganger har de rigget seg til for oppskyting, før de måtte avbryte.
– Det føles jo ikke bra. Vi er jo alle veldig motiverte for å få dette til. Så vi skulle ønsket at vi hadde gjennomført denne testoppskytingen nå, sier Jon Harr.
På Andøya Spaceport er de vant til å måtte utsette oppskytinger, men situasjonen er litt annerledes nå
– Det er uvanlig mange andre aktører inne i bildet. Å få dette til å fungere dag etter dag, med at folk skal være uthvilte og klare for operasjon, er krevende, forteller Harr.
Og årsaken til at de gang på gang må avlyse kan de ikke gjøre noe med.
Unngå at vrakdeler blåser mot land
– Vinden blåser jo ikke nødvendigvis i samme retning på bakken og høyere opp. Det er det fenomenet som gir oss utfordringer nå, sier Harr.
Fredag blåser det mild fralandsvind på Andøya. Egentlig perfekt vær for en oppskyting.
Men bare noen hundre meter opp blåser vinden mot land. Og slik er det opp til flere kilometers høyde.
– Det er jo den vinden som er mest kritisk for bæreraketten når den er i flukt. Hvis det er for mye vind i feil retning, ville det være en risiko for at eventuelle vrakdeler kunne blåse inn over land. Under sånne forhold kan vi ikke gjennomføre oppskytning.
Journalist Susanne Hagenmeier i tyske Bayerischer Rundfunk er en av dem som følger med på operasjonen på Andøya.
– Isar Aerospace er et selskap fra Bayern, så her er interessen for oppskytingen stor, forteller hun.
– I tillegg til at Isar Aerospace er et lokalt selskap, er det viktig at dette skjer i Europa. Siden samarbeidet med USA ikke lenger ser ut å være noe å stole på, er man glad i alt Europa kan håndtere selv.
Adrian Chambe-Eng var en av flere som hadde rigget seg til for å se rakettoppskytingen på Andøya mandag.
Foto: Eirik Chambe-Eng / Eirik Chambe-EngUtvidet tillatelse
Nå ser det ut til at operasjon «Going Full Spectrum» skal gjøre et nytt forsøk søndag.
– Vinduet er fra klokken 12.30 lokal tid. Så har vi tre timer på oss på å få dette til, sier Jon Harr.
Men alt håp er ikke ute selv om de ikke lykkes innen søndag. Fredag formiddag ble det klart at tillatelsen er utvidet til å gjelde frem til og med 6. april.
– Å avlyse nå, og skulle prøve igjen på et senere tidspunkt, vil jo igjen kreve vesentlige ressurser. Så det er i alles interesse å få det gjennomført nå, sier Jon Harr.
Du kan følge den eventuelle oppskytingen her:
Publisert 29.03.2025, kl. 08.52