Regjeringen vil redusere Trygderetten fra to til én juridisk dommer

1 month ago 25



Lovforslaget som lagt frem i statsråd sist uke er en delvis oppfølging av NOU 2023: 11 Raskt og riktig, som ble avgitt i fjor vår. utvalget hadde i oppdrag å gjøre en helhetlig gjennomgang av klage- og ankesystemet i NAV og Trygderetten. Bakgrunnen var problemet med lang saksbehandlingstid, økende antall klager og svulmende restanser i Trygderetten.

Utvalget konkluderte med at kvaliteten på NAVs saksbehandling er for dårlig, og stilte spørsmål ved hvorfor Trygderetten ikke har økt produksjonen, når bevilgningene til Trygderetten de siste sju årene var blitt økt med mer enn 35 millioner kroner.

Kutter én dommer

I proposisjonen regjeringen la frem fredag, er det bare deler av forslagene i NOU'en som blir fulgt opp. Utvalget foreslo blant annet å innlemme Trygderetten i de ordinære domstolene, et forslag som i høringen møtte motstand fra både Høyesterett, Advokatforeningen, Dommerforeningen og LO. Trygderetten er i dag en særdomstol som ikke egentlig er en domstol. Trygderetten er administrativt underlagt Arbeids- og inkluderingsdepartementet, og avgjørelsene kan ankes til lagmannsretten.

Dette forslaget har departementet foreløpig ikke tatt stilling til. Derimot har departementet valgt å følge utvalgets forslag om å redusere bruken av juridisk kyndige dommere. I dag behandler Trygderetten alle saker med to juridiske dommere, men utvalget foreslo å redusere dette til én.

Lytter ikke til LO

Dette forslaget fikk i høringsrunden støtte fra et flertall av høringsinstansene, inkludert Advokatforeningen og Juristforbundet. LO var negative, men det har ikke hindret arbeidsminister Tonje Brenna  (Ap) fra å følge opp forslaget. Det å involvere færre i saksbehandlingen vil ha positiv effekt på tidsbruken ettersom flere saker da kan behandles parallelt, er argumentet som fremheves i proposisjonen.

Departementet skriver:

«Departementet er enig med utvalget i at de juridisk kyndige rettsmedlemmene i Trygderetten er godt kvalifisert til å avgjøre saker alene. I tingretten avgjøres i all hovedsak sakene av én dommer eller dommerfullmektig. Det er vanskelig å se noen avgjørende grunner for at noe annet skulle gjelde for Trygderetten, som erstatter tingretten i de aktuelle sakstypene.»

Vi søker erfaren advokat til vår avdeling for familie, arv og skifte

Snevert unntak

Lovforslaget åpner for at administrator kan utvide retten til to juridiske dommere dersom saken gjelder «særlig kompliserte faktiske eller rettslige spørsmål», men terskelen skal være høy, og kun skje i særlige tilfeller, heter det i proposisjonen.

«Ordlyden gjenspeiler både at terskelen er høy og at det er en snever unntaksregel. Departementet mener at behovet for utvidelse vil gjelde i et fåtall av sakene. Hovedregelen skal være at retten settes med ett rettsmedlem som skal være juridisk kyndig og administrator», skriver departementet.

Departementet foreslår også å innføre enklere krav til til begrunnelsene i dommene som avsies, og mener endringene samlet sett bør «kunne medføre at Trygderetten i større grad evner å behandle flere saker innenfor gitt budsjettramme og at lang saksbehandlingstid unngås».

Hele proposisjonen finner du her.

Read Entire Article